10/03/16 10:18
(http://ivo.bg/)

Борисов си подготвя ново падане за дузпа

256x264Борисов редактира днес предишната си закана да предизвика предсрочни избори в случай, че кандидатът на ГЕРБ загуби президентските избори. Днес заяви пред репортери, че щял да подаде оставка още след първия тур на вота, ако той не бъде спечелен от Цецка Цачева.

 

Някой има ли съмнения, че Борисов може да постъпи отново и отново, както вече не веднъж е постъпвал, отмятайки се от подкрепата си за „най-подготвения кадър”, както нарича сега Цачева?

 

Чудесен за него кадър беше и Румяна Желева. Той я назначи най-напред за външен министър през 2009 г. – за изненада на западните дипломати, които изразяваха в частни разговори недоумение. Толкова му беше ценна ( по лична препоръка от руския петролен бос от български произход Валентин Златев, според мои източници), че я номинира да представя година по-късно България в европейското правителство като еврокомисар. Но когато тя се провали с унизителен за България гръм и трясък на рутинния изпит за този пост, Борисов набързо „забрави” суперлативите си за нея. Замени я с Кристалина Георгиева без много церемонии.

 

По сходен начин Борисов подкрепи и номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, знаейки този път дори предварително ( за разлика от случая с Румяна Желева), че тя ще се провали, но не по негова вина. Когато провалът й стана факт, набързо я замени…с Кристалина Георгиева. Не Борисов, тя е истинският пожарникар, който вади кестените от огъня след гафовете на Пожарникаря.

 

Пита се в това уравнение: каква роля ще отреди Борисов на Кристалина Георгиева, когато се провали и Аецка Цачева ( извинявам се, но като кръстник си позволявам тази закачка с името й, защото вече го направих през 2009 г. в заглавие на своя едноименна статия)?

 

Уловката в този въпрос е в неизвестната величина на успеха или провала на самата Кристалина Георгиева в новата й роля като кандидат за генерален секретар на ООН. Ако тя спечели, Борисов я губи като свой традиционен коз за компенсиране на собствените кадрови провали в една егоистична игра, в която той отговаря само за успехите. Излиза, че Борисов има интерес тя да се препъне по пътя към върха на ООН, за да си я пази да му спасява за трети път гърба в ситуация на кадрови провал, какъвто с голяма доза сигурност е Аецка Цачева.

 

Борисов е свикнал да играе с белязани карти и да се прави на блъфьор, но с Аецка си вкара автогол, който вещае ново падане за дузпа от негова страна, както направи през февруари 2013 г. с оставката,  която обоснова с една столична полицейска театрална постановка, разиграваща уличен бой от мащаба на сблъсъците между провинциални футболни агитки.

 

Както на футболния терен, където си иска повторното изпълнение на дузпа, докато не вкара гол, така и в политиката, Борисов няма проблем да падне втори път за дузпа.

 

Иначе казано, Борисов си подготвя бягството от отговорността за нелепата си номинация под формата на поемане на отговорност за предизвикване на криза с цел при загуба на изборите пак да измъкне печалба под формата на предсрочни избори под негов контрол.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване