10/07/16 08:13
(http://ivo.bg/)

10 години от убийството на Политковская, свободното слово в Русия и началото на нещо подобно в България

Днес се навършват 10 години откакто на рождения ден на Путин в Москва беше застреляна журналистката и провозащитник Анна Политковская. Заедно с нея, както писаха медии на Запад, беше застреляно и свободното слово в Русия.

Много съм далеч от мисълта да правя сравнение, но на следващия ден в България беше застреляно едно публицистично предаване, което моя милост приключи с призив за минута мълчание по повод убийството на Политковская.

Дали застрелването на “В десетката” от президента Георги Първанов, от чието име прочетоха в централната информационна емисия декларация срещу водещия с нелепи лични обвинения във водене на “война” против действащия държавен глава ( и кандидат за президент отново по онова време), не ми прилича да кажа като обект на неговата фронтална атака. Но е факт, че сплашването на български журналисти, макар и не по бруталния руски начин чрез убийство на известни противници на режима – само с уволнение, маргинализиране, задушаване ( евентуално с глад, за да се примоли унизено за милост), доведе до нещо подобно като в Русия у нас: до завършения в наши дни процес на позорен срив на свободата в българските медии.

Намирам онази декларация на Първанов за основополагащ документ , доказателство за престъпната му дейност по задушаването на свободата в българските медии, плодовете от което берем днес. Например:

Чувам на същия този днешен 7 октомври 2016 г. по държавната телевизия водещият Иво Никодимов да повтаря ( без повод) лъжата за причината, поради която Георги Първанов, лидер на БСП по онова време и кандидат за президент с прогнозирани от всички нулеви шансове за победа, не се яви на телевизионния диспут с останалите кандидати за президент в студиото на БТВ през септември 2001 г. Не знам дали Никодимов съзнателно лъже, знаейки истината, която отдавна съм посочил или просто лъжата го води за носа. Вие кажете кое от двете е по-зле за крайния потребител, негово низвергнато величество излъгания за пореден път зрител.

Никодимов съобщи с щастлива усмивка, че на онзи дебат, който водех аз, а не той, Първанов не се бил явил защото той не съвпаднал с програмата му. Това е малоумната версия, лансирана от обкръжението на самия Първанов. А е малоумна, защото няма абсолютно никаква пиар, политическа и чисто житейска логика оставачът в състезанието да не иска да навакса изоставането си пред стотици хиляди, ако не и милиони избиратели чрез пряко съпоставяне с изпреварващите го към момента конкуренти. Вместо това, видите ли, Първанов предпочел да се срещне с шепа активисти в Русе.

Бях водещият и няма как да не знам, че очаквахме в студиото Първанов до последния миг. Трябваше да мине време след скандала, който се разрази в рамките на това пряко предаване между действащия президент Петър Стоянов и претендента за поста му Богомил Бонев, за да разбера, че Първанов е захлебил пчелившото си отсътвие от тази караница не случайно, а чрез шпионските сведения на предатели от щаба на Стоянов. Това е точната дума. Чиста проба партиен шпионаж.

Хора от щаба на президента Стоянов, за чието допускане до тайните му той си носи отговорността, са научили за  намерението му да използва в телевизионното предаване данни от секретен доклад на контраразунаването, за да разгороми Богомил Бонев, уволнен без съобщаване на мотивите по-рано от поста министър на вътрешните работи. Мотивите, казано с една дума, се съдържаха в този доклад, в който се говореше за връзки на Бонев с престъпния свят и се споменаваше руският мафиот с междунареден размах Майкъл Чорни.

Предполагайки основателно как разговорът след това ще се превърне в отблъскващ за телевизионната публика крясък и надвикване, Първанов е бил посъветван “от когото трябва”, да  остави конкуренцията да се самоизяде. Сигурно никога няма да чуем признания кой точно е предал безценните сведения на Първанов и хората му, но видяхме, как бивши членове на щаба на Петър  Стоянов преминаха след това открито на страната на партията му и бяха наградени с политически постове и привилегията да забогатеят с връзки, както най-често става у нас.

Тази прозрачна истина обаче така и можа да пробие солидарното мълчание по темата в медиите, които постепенно бяха подчинени най-напред на кръга на Първанов, а след това на продължителите на делото му, като Бойко Борисов.

Днес осъмваме на изходната точка. Моя милост, който беше водещ на онзи дебат, е забранен категорично в държавната телевизия, от чийто екран тържествуващо и безнаказано се повтаря лъжата за случайното разминаване на Първанов с онзи скандал, който изстреля лидера на БСП в президентското кресло за два мандата и промени хода на историята в България.

Истината отново беше уволнена за пореден път днес без право на отговор от екрана на послушната телевизия.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване