10/18/16 12:07
(http://asenov2007.wordpress.com/)

БЪЛГАРИЯ – НЕ МАФИЯ В ДЪРЖАВАТА, А ДЪРЖАВА НА МАФИЯТА

На 19 октомври 2016 г., сряда, от 18,30 ч. в Съюза на архитектите /ул. „Кракра” 11/ в София ще се състои премиера на изследването „Корупционната България”. То е опит да се състави история на корупцията в България в годините на преход от тоталитарен комунистически режим към демокрация.

Пред публиката ще бъде представен Том I, обхващащ различни случаи на корупция в периода 1990-1997 г. Негови автори са Едвин Сугарев, разследващият журналист Христо Христов /основател на сайтовете desebg.comagentibg.com и pametbg.com/.

poster-2

На премиерата в сряда книгата ще бъде представена от историка Момчил Методиев и Методи Андреев.

„Голямото предимство на този изследователски труд се състои в това, че събира на едно място поредица от корупционни афери, които, обединени на едно място, демонстрират последиците от корупцията, изкривяванията в цялостната обществена среда и възпроизвеждането на тези практики на по-високо равнище”, посочва Момчил Методиев.

Едвин Сугарев допълва:

„Ако трябва да обобщим своите мотиви за реализацията на настоящия проект, то те са следните: широкото разгръщане на корупционните практики във всички сфери на обществения живот, липсата на реални усилия от страна на държавата да обуздае този процес, практически неработещата съдебна система и драматичната липса на справедливост са сред най-сериозните фактори, които спъват развитието на гражданското общество и предизвикват мащабна емиграционна вълна, която изправя страната пред демографска криза. Наличието на постоянно присъстващи корупционни скандали, засягащи премиери, министри и народни представители – както и фрапиращият отказ да бъде потърсена отговорност за извършените от тях престъпления, девалвират не само демократичните ценности, но и доверието в политическото като цяло.“

Корупцията и злоупотребата с власт са основен проблем за България през изминалите вече 27 години от падането на Берлинската стена – и могат да бъдат определени като основна причина за драматичния провал на българския преход към демокрация. Пагубното въздействие на корупционните практики у нас бе многократно идентифицирано в мониторинговите доклади на ЕК и потвърдено с безпрецедентни мерки – като например спирането на европейските предприсъединителни програми по програмата ФАР на 25 ноември 2008 г. България бе визирана от световните агенции като най-корумпираната държава в цивилизована Европа – и като страна, чиято корупция се развива „като рак в тялото на ЕС.

В резултат на всичко това както сред външните наблюдатели, така и сред самите български граждани се затвърди мнението, че докато другите държави си имат мафия, в България мафията си има държава. Българските бизнесмени бяха принудени да разберат, че техните начинания могат да имат успех единствено при добре заплатена политическа или административна подкрепа. Външните инвеститори бяха отблъснати, а непрекъснатото преточване на държавни активи в частни джобове затвърди позицията на България като най- бедната страна в ЕС.

Том I на изданието ще бъде представен и пред медиите на брифинг, който ще се състои на 21 октомври 2016 г., петък, от 11,30 ч. в Дома на Европа /ул. „Раковски” 124/ в столицата.

Идеята да се опише прехода през призмата на корупцията е на гражданско сдружение „Либертариум”, а изследователският проект е подкрепен от Фондация „Америка за България”.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване