Най-продаваните книги – 16 ноември

http://azcheta.com/naj-prodavanite-knigi-16-noemvri/

Класация на Ozone.bg – 7–13 ноември 2016 г. 1. Писмата на леля Евдокия, Иво Петров, Пощенска кутия за приказки 2. Размерът има значение (размерът на талията), Александра Иванова, Милениум 3. Хари Потър и Прокълнатото дете – 1 и 2 част. Специално предварително издание на сценария (твърди корици), Дж. К. Роулинг, Егмонт-България 4. Дневник от панелните блокове,...

Анета Дучева ще представи „Лунната люлка“ пред ученици във Варна

http://azcheta.com/aneta-ducheva-shte-predstavi-lunnata-lyulka-pred-uchenitsi-vav-varna/

Носителката на Националната награда „Константин Константинов“ Анета Дучева ще представи пред третокласници от СОУ „Св. Климент Охридски“-Варна книгата си „Лунната люлка“. Срещата е планирана за 17 ноември 2016, четвъртък, от 18 ч. в книжарница Ciela във Фестивалния и конгресен център в морската столица. Събитието се организира в партньорство със сайтовете „Аз чета“ и „Детски книги“. Писателката Анета Дучева e родена през 1960 г. в град Провадия. Завършила...

Успява ли изкуството да създава устойчиви общности

http://azcheta.com/uspyava-li-izkustvoto-da-sazdade-ustojchivi-stojnosti/

Фокус върху устойчивите общности са поставили организаторите на конференцията „Образование и бизнес“ Bulgaria ON AIR и Bloomberg TV Bulgaria. Събитието е със свободен достъп и ще се проведе на 21 ноември в „София хотел Балкан“, а „Аз чета“ е медиен партньор. Конференцията се организира за пета поредна година, като този път дискусиите ще търсят отговор на...

Медиите и хората с увреждания – политики и реалност

http://www.fmd.bg/?p=9426

Фондация „Медийна демокрация” и „Ние ви чуваме” представят първа съвместна публикация. „Ние ви чуваме” е първият специализиран медиен сайт за хора с увреден слух в България. Сайтът е създаден през 2009 г. като личен блог и постепенно се превръща в утвърдена медийна платформа, която насочва вниманието на обществеността към широк ...

За какво Трайчо Трайков прибра € 70 000? ІІІ

http://gikotev.blog.bg/drugi/2016/11/16/za-kakvo-traicho-traikov-pribra-70-000.1490651

Решението на арбитражния съд срещу НЕК, по казуса АЕЦ "Белене", продължава да разкрива своите тайни. Или поне това се случва само за най-упоритите, най-търсещите и най-логично мислещите. Днес ще разгледаме случката с уволн...

ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА „КОРУПЦИОННАТА БЪЛГАРИЯ“ В ПЛОВДИВ

https://asenov2007.wordpress.com/2016/11/16/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d1%8f%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d1%80%d1%83%d0%bf%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%b0%d1%82/

Пламен Асенов

15027430_10154740348689777_868929712181889230_n

Ако сме умни, ще прочетем тази книга.

Тя никога няма да стане любимото четиво за човешката ни емоция, за онова донякъде разбираемо желание да плуваме безметежно из живота и да се забавляваме. Но със сигурност би трябвало да се превърне в настолно четиво за българския ни разум, ако такъв все още ни е останал в главите.

Да, тя ни връща във времена, които не бихме искали да преживеем отново – онези, в които комунистическите бандити откровено и безогледно, директно, чрез подставени лица и по всякакви други възможни начини, награбиха ненаграбеното от тях дотогава, разпределиха си териториите не само в сивата и черната, но и в бялата зона на живота ни, сътвориха модел на посткомунистическия ни преход, който изкриви целта и смисъла на самия себе си.

Да, твърде неприятно е да четем как ни изработиха тъпите иначе членове на тази престъпна шайка, докато ние, светлите интелектуалци, лапахме мухите и наивно се самозалъгвахме, че съвестта и моралът ще заговорят в тях, че принципите на доброто ще надделеят над силите на злото, че нещата сами ще си дойде на мястото, защото всички хора са умни и чисти, създадени от ангелски дъх.

Затова трябва да четем тази книга – за да знаем.

И за да успеем чрез повторното виртуално преживяване на миналите събития да предотвратим възможността утре те пак реално да ни се стоварят върху главата.

ЗАТОВА – ЗАПОВЯДАЙТЕ!

На 17-ти ноември (четвъртък) от 18.30 ч. в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов” в Пловдив ще бъде представена книгата на Едвин Сугарев, Христо Христов и Петър Бучков „Корупционната България: Историята на корупцията в България в годините на прехода към демокрация (1989–2014), том 1“.

„Голямото предимство на този изследователски труд се състои в това, че събира на едно място поредица от корупционни афери, които обединени на едно място, демонстрират последиците от корупцията, изкривяванията в цялостната обществена среда и възпроизвеждането на тези практики на по-високо равнище…“ – Момчил Методиев.

„Наличието на постоянно присъстващи корупционни скандали, засягащи премиери, министри, и народни представители – както и фрапиращият отказ да бъде потърсена отговорност за извършените от тях престъпления, девалвират не само демократичните ценности, но и доверието в политическото като цяло“ – Едвин Сугарев.

Проектът е подкрепен от фондация „Америка за България“.


Борисов сравни ГЕРБ с отбора на Барселона, макар да докара своя тим до равнището на “Бистришките тигри”

http://ivo.bg/2016/11/16/%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d1%81%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d1%81-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%b5%d0%bb/

От формална гледна точка с гласуването на оставката на премиера Борисов днес започва обратното броене до следващия му опит опит да излезне сух от водата. Вече веднъж го е правил през 2013-та, защо да не ни метне отново, че (пак) абдикира от принципни съображения?

Така разсъждава той. Излиза, че не си е взел поука от факта, че по невиждано категоричен начин , довел до пълна загуба на неговата партия във всички области в България, хората му казват: “ не искам още веднъж от същото”. Готви се да им сготви същия номер със завръщането във властта в ситуация, в която контролира практически всичко в тази държава: от държавната и местната администрация, през съдебната система и медиите, до порциите, които се раздават под формата на обществени поръчки на приближении бизнес кръгове.

Сред “грешките” , които сега започнаха да му броят, може да се добави и главният акцет, който той постави на изборите: настояваше те да имат партиен характер и подчертаваше, че ГЕРБ се явяват с партиен кандидат. В резултат на това личната загуба на неговата фаворитка Цачева се превърна в партийна катастрофа, каквато досега не се е случвала като пълен обрат в политичската ситуцаия на никакви избори. Няма случай през всичките години от началото на т.н. преход, когато една доминираща почти навсякъде в страната партия да е загубила толкова всеобхавтано и съкрушително гласуването.

Борисов обича спортната символика- Той отново прибегна до нея, за да обясни пред Нова тв днес, че всъщност нищо особено не се било случило. Веднъж  й той да загуби. Било се получило като при отбора на Басрелона, който винаги бие и това се смятало за нормално, но ако (случайно) загуби, загубата (изкусвено) се възприемала като  сензация.

Да, обаче Борисовата “Барселона” не проста загуби, а претърпя поражение с нещо като 20: 0. Има разлика между това да “загубиш” един мач и да те размажат с резултат, който те прави по-скоро “бистришки тигър” ( по името на селския отбор, в който Борисов си рита малчетата), отколкото Роналдо, за какъвто се имаш.

Фактът е, че Борисов сега бърза да си договори следващия спечелен служебно мач по правилата, който той да диктува. Сам да си е рефер, за да може да си свири преиграването на дузпата в случай, че не вкара гол от първия път.

Социолозите- същите, които вкупом не познаха, как и колко категорично ще се провали на президентските избори, отсега и засега му дават окуражителни сигнали, според които на едни парламентарни избори той пак ще е най-велик. Дали им вярва или не, Борисов вече няма друг избор, освен изборите. Но този път ще се бори за оцеляването си като политик от позицията на победения на предишните избори и това е различно.

Предстои да гледаме грозни сценки в мача, в който правилата се определят от най-заинтеросовото лице при договарянето му.

Share on Facebook

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване