11/21/16 10:32
(http://ivo.bg/)

И България има нужда от свой Франсоа Фийон

Превъзбудените другари и другарки у нас, които видяха нещо общо между победата на Тръмп в САЩ и победата на Радев тук, ми приличат на герои от прословутата статия на Сталин “ Главозамайване от успехите”, в която той завоалирано призовава към забавяне на темповете на масовото избиване на “врагове”, опасявайки се явно, че скоро няма да остане друг за убиване, освен масата от масови убийци.

То бива, бива болшевишки плам в радостта от победата на новия вожд на американския (бял) пролетариат, ама все пак онова там е Америка. И Тръмп не е точно Сталин, нищо че Путин му се радва (засега) почти толкова, колкото и на своя предшественик в Кремъл.

Тази сутрин в Нова телевизия с подобна радост изригна икономистката Мика Зайкова, поканена да обяснява какво се е случило на изборите в САЩ. На финала на разговора, без връзка с темата по същество, тя побърза да си каже преди да изтече времето й: най-важното е, че избегнахме световната война! Как ли? Ами Тръмп е добронамерен към Русия, премина тя към обобщение на най-важното с политически коментар в стила на всички другари и другарки тук, които са “стреснати, трогнати и очаровани” ( по Христо Смирненски от стихотворението му “Червените ескадрони”) от предизборната заявка на Тръмп да си общува с Путин за благото на световния мир.

Но да оставим за малко да се порадват облекчените от отдалечаването  на световната война наши миролюбци, повече от които са отколешни привърженици на световния революционен пожар, в който да погине стария строй, барабар със съответното количество стотици милиони класови врагове.

На абсурдните паралели спрямо тези западни меридиани обаче се чувствам окуражен да отговоря с друга аналогия със западен адрес от последните часове. Във Франция десницита си организира ( за пръв път) по американски образец вътрешни избори за номиниране на президент. Спечели категорично един доста убедително изглеждащ ( не само на външен вид, напомнящ на женския любимец Ален Делон) политик, какъвто е бившият премиер Франсоа Фийон. Най-вероятно той-ще спечели и на предстоящия вътрешнопартиен балатаж и ще се изправи срещу социалистите и крайните нацоналисти на президентските избори догодина.

Резултат с изображение за Франсоа Фийон снимки

 

НА СНИМКАТА: ФРАНСОА ФИЙОН

Появява се надежда Фийон да застане на пътя на Марин Льо Пен, очарована не само от Путин, който отпусна на нейната ксенофобска партия многомилионна субсидия, но и от успеха на Тръмп. Тя е сред най-екзалтираните му фенове в Европа и Евразия – пи шампанско по този повод, досущ като руските депутати.

Дали мадам Льо Пен ще пие една студена вод(к)а, това не знам. Френските избиратели са доказали, че могат да подкрепят политическия си опонент , за да спрат “по-голямото зло”. Ще видим.

Питам се обаче друго, щом ще правим аналогии на ръба на абсурда:  откъде да си намерим някой роден талант в политиката, който да може да спре похода на популизма, нацонализма и изобщо на посткомунизма? Толкова ли не може да се намери в България един “Франсоа Фийон” или коса(чка)та на прехода ни е направила вкупом по-ниски от тревата?

Другарите и другарките си намериха техния Фийон в лицето на Румен Радев. Видя се, че една личност може да измъкне от блатото за косата столетницата, която се самозакопава от години. Сред социалистите кризата за личности беше не просто емблематична, тя направо изглеждаше като екзистенциална, заплащваща вече самото съществуване на партията им. След което постъпиха опортюнистично: избраха си за главен мениджър на червената корпорация една “бойна мадама”, която е пришълец в партията, но пък е пълна с енергия ( да разруши “стария строй”, за да намърда своите хора в строя). След това същата намери свое пододобие по опортюнизъм, за което най-важното условие за успеха ( изтъквано от самите социлисти непрекъснато) е , че е …никой в политиката. Както се видя, тази измама сработи в особено големи, неочаквани дори за измамниците мащаби.

Не пледирам и десните да мамят, но да се поучат- могат. Ако искат да намерят алтернатива на скачените съдове ГЕРБ-БСП ( и скачващата напоследък набъбнала връзка между тях в отбора на путинистите Сидеров и Каракачанов, където на “русофоба” Симеонов май му отредиха подкрепяща, отвличаща вниманието роля), десните в България трябва да се огледат извън кръга, който очертават отбранително с пергела, забит в собствения им пъп ( от който хем боли, хем сърби).

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване