Министър ритна в гърба матрял по стълбите на метрото в София

http://gikotev.blog.bg/drugi/2016/12/16/ministyr-ritna-v-gyrba-matrial-po-stylbite-na-metroto-v-sofi.1497305

В четвъртък следобед (15/12/2016г.) министър енерГЕПИка, известна още със срамното си име, ни изнесе поредната си лекция по изкуство на престъплението, от студиото на предаването "Лице в лице", на бТВ. (Който желае може да види...

Борис(ов) Трети

http://ivo.bg/2016/12/16/%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b8/

Резултат с изображение за Бойко Борисов с корона снимки

 

В българската история имаме двама владетели с името Борис.

Първият е хан Борис, приел християнството ( тайно и посред нощ)  в края на 865 или началото на 866 г. от византийския император Михаил ІІІ. Така Борис става Велик княз, приемайки името на своя кръстник. Превръща се в Борис-Михаил. С това приключва политическата интрига със заиграването му със западното християнство и се започва епохата на православието по нашите земи. Самият бивш хан на бърза ръка бива канонизиран за светец след смъртта му.

Вторият е Цар Борис. Той е “канонизиран” в народната памет по друг начин- признат е за нещо като светец от действителната народна любов ( казано без ирония).

Княз Борис Първи, баща на Симеон,  налага през 9 век православието в България с цената на кървави репресии срещу стария елит в ханството, а вероятно и срещу доста езичници сред народа. Така поставя България на картата на континента като държава, която става част от силната по онова време византийска източно православна традиция.

Цар Борис Втори наистина е обичан от народа и е наричан “обединител”. Както се изяснява по-късно на същия народ, той се е оказал на трагично погрешната страна на международния кантар, от което се възползва за окупирането на България съветският Трети Рим, “прероден” днес като претендент да бъде евразийски водач на  всеки гравитиращ около Москва народ, който не е в състояние да си даде сметка за (само)унищожителния ефект от тази гравитация.

Днес живеем в епохата на Борисов, кадрови син на Симеон, канонизиран от Кремъл за първия монархо-социалист в световната история.

Задава се кабинет на Борис(ов) Трети, ако сигналите от днешния ден за подобна вероятност се окажат прелюдия към нещо подобно. Борисов допусна вече, че може да размисли и да подкрепи ново правителство в рамките на този 43-ти конвент.

Само да не стане като през 43-та година (на миналия век)!

Нямам предвид кончината на Борис Втори през 1943 та, а кочината на Борис(ов) Трети в наши дни, заиграващ със Запада, но придърпан в крайна сметка по византийски и посред нощ ( защото сме на тъмно относно съображенията му) за евразийската кауза на император Владимир.

П.С. Борисов се чул днес с Тръмп.

Share on Facebook

Стойо Вартоломеев: Държавата трябва да спре да се прави, че не забелязва издателите

http://azcheta.com/stojo-vartolomeev-darzhavata-tryabva-da-spre-da-se-pravi-che-ne-zabelyazva-izdatelite/

Българският книжен пазар има нужда от европейска ставка за ДДС, финансиране за библиотеките и закон за книгата и държавата да спре да се прави, че не забелязва работата на книгоиздателите. Това каза собственикът на „Хермес“ Стойо Вартоломеев по време на пресконференция по повод 25-годишнината от създаването на издателството. Участие в събитието взеха и специалните гости на юбилея –...

Добре дошли на щанда на Сиела (107)

http://azcheta.com/dobre-doshli-na-shtanda-na-siela-107/

И тази година няма как да пропуснете щанд №107 на издателство „Сиела“, не само защото е първият, който ви посреща в НДК, и последният, който ви изпраща, но и защото ви очакват десетки грабващи заглавия, които силно ще затруднят избора ви. И тъй като е лесно човек да стане разноглед от желание да прочете всичко,...

БЕЗОТГОВОРНОТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ИСТИНСКАТА ПОЛИТИКА НЕ МОЖЕ БЕЗКРАЙНО ДА ОСТАВА БЕЗНАКАЗАНО

https://asenov2007.wordpress.com/2016/12/16/%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%be%d1%82%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%ba%d1%8a%d0%bc-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d1%81/

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ В България продължават усилията за съставяне на нов кабинет в рамките на този парламент. Двете най-големи партии – ГЕРБ и БСП, вече върнаха мандата, а във вторник президентът го връчи на Реформаторския блок, който ще направи последен опит, макар шансовете за успех да са минимални. Темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, след като ГЕРБ и БСП вече гледат към предсрочните избори, има ли смисъл от политическите усилия, които се правят в момента?

– Глобално погледнато – смисъл няма, Фили. Дошло е време 43-то Народно събрание да се разпусне, защото то работи вече наистина в насипно състояние и може да сътвори само нещо глупаво. Дошло е време партиите да проведат поредна битка помежду си, за да се изясни има ли наистина промяна на обществените нагласи и в каква посока са те. Според мен е дошло време също страната да мине през по-сериозна политическа криза, свързана с поредица избори и краткосрочни правителства. Тази криза се отлага отдавна, поне от 2005-та, като чрез извратено политическо инженерство се градят безумни коалиции. Да не се връщаме по-назад, стига да посочим сегашния кабинет в оставка. В него европейската либерално-популистката тенденция, сама по себе си е неефективна, се събра с фашизоидна и псевдо-националистическа клика, плюс една левичарска и проруска…..банда да я наречем, ако държим на истинското име. Така предварително бяха погребани всякакви идеи за реални реформи и добро развитие, но поддържането на илюзиите продължи две години. Споменатата дългосрочна криза обаче е необходима не толкова, за да се освестят политиците, както смятат някои, а за да се сетят българите, че са граждани, тоест, че неразумното и безотговорно отношение към принципите на истинската политика не може да продължи безкрайно и да остане безнаказано.

– Добре, но защо, ако наистина няма смисъл от усилия за ново правителство, те реално се правят?

– Има интереси, Фили, които дърпат обратно. Първо, президентът Росен Плевнелиев от самото начало държи за второ редовно правителство. Не знам защо, а и той не обяснява смислено. Единствената причина, за която се сещам, е страхът от провал с поредния служебен кабинет, защото кой е луд да се похарчи, за да управлява само месец, и то месец на безкраен празник. Другият интерес, който дърпа към нов редовен кабинет е на Реформаторския блок. Или поне на части от него. Във вторник те получиха мандата от президента, не го върнаха и казаха, че днес, в петък, ще проведат официални консултации с ГЕРБ, нищо, че неофициалните преди седмица завършиха с провал.

– А защо Реформаторският блок не иска нови избори?

– Тази уж дясна формация сама по себе си е сбор от много партийки, Фили, всяка от които дърпа каруцата към себе си и както винаги, те нямат единно мнение дори сега, по темата за правителството и изборите. Грубо казано, техният интерес е да останат колкото може по-дълго във властта, защото вероятността да влязат в следващия парламент клони към нула. Поне така сочат социологическите проучвания в момента.

– Добре, но социолозите грешаха до последно преди президентските избори, защо да не грешат и сега, няколко месеца преди евентуалните парламентарни?

– Реформаторският блок е коалиция на разпадане, Фили. Да получат мандата от президента във вторник дори не дойдоха лидерите на отделните партии, а изобщо липсваха представители на две от тях – Демократи за силна България и Движение България на гражданите на бившия еврокомисар Меглена Кунева.

– Те не са съгласни изобщо с идеята да се правят усилия за нов кабинет, така ли?

– Да, но по различни причини. ДСБ например отдавна са практически извън РБ и подготвят нов десен проект, с който да се явят на бъдещите избори. Партията на Меглена Кунева пък е на другия полюс, те са склонни към все по-силно сближаване и дори вливане в ГЕРБ. Нищо чудно и в момента да водят сепаративни преговори, които да осигурят на водещи фигури от партията депутатски места в бъдещия Парламент, ако не и управленски позиции в евентуалния трети кабинет Борисов.

– Дали подобни сметки не са без кръчмар?

– Може и така да се окаже в крайна сметка. От една страна, за ГЕРБ предварителното обвързване с една толкова малка формация като Движение България на гражданите е безсмислено, те ще им донесат най-вече претенциите и проблемите си, а не нещо повече като електорална подкрепа. Така е, защото специално хората около Меглена Кунева са смятани за конформисти и не са сред любимците на тъй наречения „истински десен електорат”. От друга страна пък успехът на новия десен политически проект, рекламиран напоследък от ДСБ на Радан Кънев, е все по-съмнителен – както поради собствени проблеми, така и защото вече има конкуренция, която не е за пренебрегване. Само преди броени дни на десния хоризонт се появи проект за още една нова формация, начело с бившия министър на правосъдието Христо Иванов, Той бе уволнен от правителство на Борисов заради желанието си да прави истинска реформа в сляпата за справедливостта българска Темида, докато ГЕРБ предпочиташе да не си разваля рахата и да имитира реформи. Та всъщност именно от гласовете на ДСБ може да вземе Христо Иванов, макар в момента самият той да се държи все още като експерт, а не като истински политик. Онзи ден например Иванов обяви, че проектът му няма да е ляв или десен, а ще търси подкрепа отвсякъде, като защитава малко на брой, но ясни позиции по няколко важни теми. Подобен подход е нелеп и няма как да успее, затова съм сигурен, че много скоро Христо Иванов ще се ориентира към по-класически политически форми и отчетливо към десния електорат, където му е мястото.

– Пламен, а какво се очаква оттук нататък, не се ли загуби много време в безсмислени ходове около правителството, в които сякаш потъна хоризонтът на изборите?

– От гледна точка на Конституцията, Фили, сега страната и без това е в период на безвремие, така че време няма как да се загуби. Намираме се в конституционната дупка, в която няма кой да разпусне Парламента и да назначи предсрочните избори – старият президент не може да го стори три месеца преди края на мандата си, а новият също не може, защото не е встъпил в длъжност. На практика е сто процента сигурно, че РБ няма да успее да създаде ново правителство и днес или в понеделник ще върне мандата. И остава въпросът – служебен кабинет или правителството в оставка ще ни управлява до края на януари, когато новият президент ще положи клетва. Разликата може и да не изглежда особено съществена. И вероятно не е. Но самият факт, че такава неяснота съществува, при това – неяснота, свързана пряко с управлението, създава у всички усещането, че се тъпче на едно място, а това поражда немалко тревога и напрежение в обществото.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


НБУ с участие в Софийския международен панаир на книгата

http://azcheta.com/nbu-s-uchastie-v-sofijskiya-mezhdunaroden-panair-na-knigata/

Нов български университет също е сред организациите, които участват в Софийския международен панаир на книгата. Изданията на НБУ са изложени на щанда на издателска къща „Жанет 45“ – №327 на 3 етаж в НДК. Всеки панаирен ден се предлагат различни заглавия с 15% търговска отстъпка, а през целия период 4-те тома на „Под сянката на Сталин и...

Комикът Джими Фалън и Macmillan даряват книги за $1 млн.

http://azcheta.com/komikat-dzhimi-falan-i-macmillan-daryavat-knigi-za-1-mln/

Комикът и ТВ водещ Джими Фалън и Macmillan ще направят дарение от нови книги на стойност $1 000 000 на американската образователна програма First Book, съобщават от издателството. Дарението ще бъде разпределено за деца в нужда през мрежа от над 275 000 учители и ментори на четенето в ранна детска възраст в САЩ и ще включва...

Ден четвърти на 44-и Софийски международен панаир на книгата

http://azcheta.com/den-chetvarti-na-44-i-sofijski-mezhdunaroden-panair-na-knigata/

Книгата винаги е добра идея! А когато прибавим срещите с автори и представянията на нови заглавия – става истински вълнуващо! Побързайте да си изберете събитията от програмата на Коледния панаир на книгата, които искате да посетите, и се впуснете в търсена на перфектния подарък или на ново вдъхновяващо четиво. 13:00 часа на сцената, ет. 3...

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване