Thalloderma Shop
03/19/17 14:02
(http://ivo.bg/)

Проспаната 24 годишнина от приспания ни порив за освобождение от “освободителите”

Вчера, без нито една “медийна пушка да гръмне”, тихомълком в България бе подмината неудобната за днешното проруско статукво годишнина от решението на  Столичния общински съвет от 18 март 1993 г.  за демонтиране на Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА), наричан по документи от времето на СССР и НРБ Паметник на съветската армия.

Резултат с изображение за Паметникът на съветската армия скеле за демонтаж снимка

Преди 24 години, по т.2 от дневния ред, с  решение №2, т.2 по Протокол №24/18.III.1993 г., кметът на Столична голяма община Александър Янчулев е задължен в срок до 1. V.1993 г. да направи необходимото за демонтрирането на скулптурните фигури и орелефи ( както е правилно да се наричат, а не барелефи, както е записано – бел.  ivo.bg) .

Янчулев издава заповед №РД-09-168/7.IV.93 г..С нея нарежда на заместника си Христо Димов „да ръководи и осигури извършването на всички необходими законни процедури по демонтажа, транспорта и опазването на фигурите и барелефите от паметника, в съответствие с действащата законова и подзаконова нормативна уредба, както и за подготвянето и устройването на подходящи места за тяхното съхранение на отговорно пазене”.

Идеята е била разходите по демонтирането да бъдат покрити с дарения от юридически и физически лица. Те са били събрани за тази цел, но какво е съдбата на този фонд авторът на тези редове не може да удостовери. Но пък е свидетел на развитието по блокирането на демонтирането, в дъното на което стърчеше посланикът на Русия в София Александър Авдеев. С мобилен телефон с ръка той обикаляше като акула около корабокрушенец монумента, обграден със скеле. Напомняше на пациент, подготвян за ампутация.   Намесата Авдеев (  видима тук в София, а дали е имало и друга пряко от Москва, никой не си признава тук)  доведе до това на 14 април вътрешният министър Виктор Михайлов да спре ( с устна заповед, доколкото документали следи за нея няма открити) започналата вече на 12 април операция по демонтажа, за целите на която беше издигнато скелето през тези две денонощие, а от “Кремиковци” в готовност беше поръчан съответен кран.

20150812_133845

После?

После червените общинари изискаха документацията около собствеността на съветското капище в центъра на столица и започнаха да “бавят” топката под предлог, че това е неизеяснен юридически казус. Изчакаха смяната на кметовете и в един “прекрасен момент” на власт дойде синият Софиянски, който се оказва голям фен на московския си колега Юлий Лужков и мачлетата с него. В резултат на което паметникът, превърнат в свободна зона за изразяване на чувствата на българите срещу съветската окупация и наложения от нея комунизъм, за първи път беше излъскан уважително ( от трудови войски – все още ги имаше, а русофилите все още бяха в ступор и полунелегалност, от която режимът на Путин ги извади като тапа от шампанско с мощни финансови инжекции).

НА СНИМКАТА:  През късната есен на 1992 г., както се вижда от моята снимка с трите ми деца ( правена от фотограф на германското списание “Бригите”) МОЧА  все още беше достъпен за желаещите да изразят отношението си към съветската окупация

Scan 1

 

Нещо повече, по заповед на Софиянски около спазарения с Москва като недосегаем знак на старата ни зависимост от уж новата Русия, започнаха да обикалят полицейски автопатрули ДЕНОНОЩНО- да не би някой свободолюбив българин да оскърби лъжата за съветскота окупация като форма на освобождение на България.

И така- до наши дни, когато през 2011 г., на върха на русофилската симбиоза между президентската власт на Първанов, изпълнителната на Станишев и кметската на Фандъкова, промосковският български триумвират без много шум ревизира по съдебен път ангажимента на Столичната община да изреже съветският тумор от сърцето на българската столица.

А тъжната истина, че тези факти са предадени на забвение и никой не “забеляза” годишнината от решението да се освободим от “освободителите”, е показателна за успеха на най-важната операция на постсъветския колониализъм у нас след като междувременно успя на замени 9 септември с 3 март – втори пореден “национален празник”, произведен и производен от имперските интересите на друга нация- и демонтира демотивиращо наченките на порива към еманципация от времето на съветското колониално робство.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване