В НАТО сме на дъното на съвместимостта със съюзническите стандарти – както и в ЕС

http://ivo.bg/2017/05/05/%d0%b8-%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%bc%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d1%8a%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%bc%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bc%d0%be%d1%81%d1%82%d1%82/

Вече 13 години след приемането на България в НАТО страната ни продължава да бъде оставач Номер едно в клуба (и) по следния показател: най- задръстен с руско\съветско оръжие съюзник.

Този факт е сред индикаторите, които говорят за съответното руско влияние в отбраната.

Както при “шегата” ( “той е глупав, но за сметка на това е грозен”), но не на шега,  България също така дефилира с най-малко натовско въоръжение в рамките на Северноатлантическия пакт.

Изводът се налага сам:  тук умишлено се поддържа най-малка оперативна съвместимост с НАТО.

Gripen остава неизгодният от трите предложени на България варианти за нов изтребител на въоръжение в българската армия. Но е “хорош” за Русия като неамерикански, ненатовски и по-слаб самолет, по-лесна плячка за нейната авиация.

Иначе, България остава „от НАТО”, а останалото е „опростенчество”, както казва един от известните комунисти в България от димитровградския гарнизон и правоверен русофил, станал президент на страната ни.

По времето на комунизма имаше “Варшавски договор”.  Парадоксално , по името на най-бунтовната спрямо съветския колониален диктат европейска столица, се наричаше въоръженият до зъби “отбранителния щит” на агресивната по своята доктрина съветска комунистическа завера.  В нейните рамки България се престараваше пред Москва да докаже, че е най-съветската външна република и “вътрешен човек” за външна употреба на повикване.

Днес, във времето на неосъществената докрай по западните стандарти демокрация и в рамките на членството в НАТО, управляващите ( вкл. задкулисно) България пак се натискат най-много пред Москва да докажат, че сме най-налеч от алианса.

Коментаторът в ivo.bg AWACS предлага експертен анализ по темата.

SAAB 39 GRIPEN ИЛИ F-16 FIGHTING FALCON?

Нова „сполука” за България?

 

Политиката зад наклоняването на избора на новия изтребител на България към шведския Gripen е поредно подчиняване на управляващата в страната ни Пета колона на пореден натиск на Кремъл. Все още има възможност правителството да промени решението си и парламентът да го потвърди, но нещата изглеждат предрешени.

 

Директива от Кремъл навярно е получена отдавна чрез многобройните контакти на представителите на руското правителство и КГБ. Генерал С. Наришкин, председател на руския парламент, генерал Л. Решетников, директор на Руския институт за стратегически проучвания и техния колега посланик А. Макаров знаят как посланието да достигне премиера Б. Борисов, президента Р. Радев, когото мнозина наричат руски резидент в България и техните съюзници: водачите на на бившите комунисти К. Нинова и „патриотите” Н. Каракачанов, В. Сидеров, влизащи сега в новото правителство на Борисов и навярно поставяли свои искания.

Много вероятно е Русия да изпитва заслужени опасения от ново американско оръжие край себе си, след като заради неспирната ѝ агресивност такова вече има в Полша, Румъния и другаде.

 

1) Проста стратегическа логика:

– За Русия е по-изгодно всяка страна от НАТО, включително България, да има по-слабо оръжие и да стои на позиции по-далеч от НАТО и САЩ, а и да се вслушва повече в Москва, отколкото в Брюксел и Вашингтон.

– За Русия е също по-изгодно присъствието на САЩ във всяка страна от НАТО да бъде по-слабо, докато руското влияние в нея да бъде по-силно.

– По времето на руската военна окупация на Източна Европа след Втората световна война, поддържана като Варшавски „договор”, не бе допускано отклоняване от руската военна доктрина и политика на въоръжаване. България, 100% въоръжена с европейско и собствено оръжие, след септември 1944 г. скоростно е превърната в послушен военен сателит, въоръжена до последната гайка с руска/съветска или руско-лицензна продукция. Днес може да се каже, че САЩ и съюзници от НАТО проявяват спрямо България недопустима толерантност в деликатния сектор на СИГУРНОСТТА. Разбира се, не те, а България трябва да решава проблемите си, и те са я оставили тя да го прави, верни на плурализъм, толерантност, демоктратичност. Но точно заради това, поради запазеното руско влияние и обвързаност, силното руско лоби 30 години използва всяка възможност за заиграване със сигруността в полза на Русия. Можеше ли във Варшавския договор да има отклонения извън червената линия на Москва? Можеше ли тогава да не се купува руско оръжие и се ограничава присъствието на Русия в България?

 

2) Обикновена политическа игра и връзка с Русия:

– Борисов вече нарече американските самолети „бръкми”. Той заклейми „газенето на българската земя от американски танкове”, при положение, че става въпрос за известни, редовни, планирани съвместни военни учения. През лятото на 2006 г., когато основа неговата партия Герб и започна успешната му политическа му кариера, Борисов се появи в Москва като единствен чуждестранен и награден гост на КГБ. Политиката на угодничене на Борисов, нарекъл се „най-голям приятел на САЩ и на ЦРУ в България” а и „европейски гражданин”, допълват още много факти. През 2009 г. Борисов изтъкна в интервю „Моята любов е МВР”, потвърждавайки създавания от 1917 г. стереотип в съветската държава и комунистическите държави под руска окупация след 1944 г. милиция и „държавна” сигурност да са поставяни преди армията в приоритетите на националната сигурност и да са доминиращи спрямо нея. През 2016 г., без никога да е посочвал български или европейски държавник за добър професионалист, Борисов с лекота обяви външния министър на Русия С. Лавров за „най-добър дипломат в света” и подари преди това куче на В. Путин, докато сподели как мъченически „гласува с ръчичка” неприятни съюзнически решения в Брюксел, вместо провеждане на политика „да не дразним Путин” (както изтъква ИВО), т.е. „Да радваме Кремъл!”.

– Борисов поначало желане новите бойни самолети на България да са други, а не натовски или американски. Той никога ясно и категорично не е заявил самолетите да бъдат от съюзническа страна от НАТО.

– Радев също няма становище тези самолети да са американски или съюзнически.

– Радев дълго време пречи на модернизирането на българската авиация като съюзническа, включително като командващ на въздушните сили. Той задържаше да няма покупка на нови самолети от съюзническа страна, с което в българската авиация да остават максимално дълго време единствено руски самолети. Радев поддържаше българските самолети МиГ-29 и двигателите им да бъдат ремонтирани не в съюзническа държава, Полша, а в Русия, при положение, както казва министърът на отбраната Николай Ненчев (2014-2017), че ремонтът в Полша е по-изгоден като дадени гаранции, срок и стойност. С победата на Радев на президентските избори през 2016 г., правителсвото на Борисов потвърди преминаване към закупуване на готови двигатели от производителя в Русия с изоставяне на сделката с Полша, започната през 2015 г. след препоръката на НАТО страните-членки да се въздържат от сътрудничество с Русия заради агресията в Украйна. Поначало Радев не е излизал и публично със заявление текст относно съсоянието на българската авиация, необходимостта от модернизиране и перспективи за развитие, продължавайки притискането ѝ в руското й блато.

– Станал президент, първата стъпка на Радев бе да вземе български самолет „от НАТО” Спартан, и долети в ЕС-Брюксел, където да се опълчи от името на Русия срещу съюзническата политика на „безсмислени” санкции заради агресията, но да намери отпора на председателя на ЕК Ж.-К. Юнкер. Радев също е на становища точно обратни на ООН, ЕС и НАТО, за анексирането на Крим, изтъквайки, че той си е станал „де факто руски”.

– Борисов и Радев използваха момента на служебното правителство на О. Герджиков със също удобния червен министър на отбраната, С. Янев, член на социалистическата партия – факт, който той се стреми да прикрива, а да изтъква евроатлантизъм. Накратко, Борисов, Радев, Нинова и останалите, подтиквайки служебното правителство на Герджиков, “измиха ръцете” си с него като решило въпроса, поставяйки страната пред свършен факт.

 

3) Сравнението F-16 – Gripen е изцяло в полза на F-16:

 

–  Швеция е страна, приятелска на НАТО и САЩ. Шведското производство на оръжия и всякаква техника е цененоо в цял свят: здраво, трайно, качествено  (самата SAAB, произвеждаща и едноименни автомобили, означава „Шведски Аероплан ООД”). Но Швеция не е страна от НАТО. Когато са изпращани за страна от НАТО, самолетите Gripen се модифицират в съответствие със стандартите на организацията. Оръжейните проекти и производство на Швеция не са като на страна от алианса, правеща поначало оръжейното си производство и с този пряк замисъл.

 

– Самолети F-16 досега са произведени 4573 броя! Самолети Gripen досега са произведени само 247.

– F-16 са на въоръжение в 25 страни: САЩ 957, Румъния 12, Гърция 155, Турция 237, Полша 48 плюс 70 в процес на обсъждане, Холандия 61, Белгия 49 (една от първите в НАТО, закупили ги), Дания 43, Норвегия 74, Португалия 25, Израел 236, Пакистан, Египет, Венецуела, Чили и т.н.

Gripen са на въоръжение и в процес на доставка само в 4 страни: Швеция 200, Унгария 14, Чехия 14 и Южна Африка. Тайланд и Великобритания използват няколко Gripen за учебни самолети. Други страни обсъждат възможни доставки, но засега не закупуват. За Унгария и Чехия самолетите са станали привлекателни основно заради изгодната им лизингова оферта. Унгария е имала желание да си достави F-16 и дори да ги произвежда, но през 2001 г. правителството на В. Орбан, известно с русофилство, като при Борисов, преминава към Gripen.

 

– Най-големите европейски купувачи Белгия, Дания, Холандия, Норвегия са провели през 1970-1980-те години продължителни проучвания и са предпочели F-16 пред Gripen, анло-френските Jaguar, френските Mirage и други предложения.

 

– В много страни от НАТО съществува разнообразна инфраструктура по проекта F-16. Това са поддържащи и ремонтни бази, линии за производство на части и сглобяване, центрове за подготовка и много други. Подобни има в различна степен в съседните Румъния, Гърция, Турция, като в последната, където F-16 е основен изтребител, има голям завод за производство на елементи, сглобяване и тестване.

Проектът Gripen има неголямо външно сътрудничество, най-вече с британската авиоиндустрия (ВАЕ), с център за развитие във Великобритания. Поради разкрити големи корупция, подкупи и машинации преди няколко години този център среща силни затруднения в работата си. По-ограничено е сътрудничеството по проекта с Дания и Норвегия.

 

– F-16 има солидна бойна история: 40 години биография са съставили дебело портфолио на доказан, способен боен самолет.

В САЩ са били отчетени включително Корейската и Виетнамската война при разработването му. Самолетът е участвал в стотици конфликти и мисии: от авиацията на САЩ (USAF) в Ирак, Афганистан, Либия, Близкия Изток и другаде; авиацията на Израел (IAF) в Ливан, Сирия, Ирак (включително с популярните операции „Попово прасе”, „Опера” и други, унищожили стотици руски/съветски ракетни установки, самолети и други цели); Холандия (RNLAF); Турция (TAF) и др. Днес американски, европейски, арабски и други въздушни сили, в коалиционни групировки участват ежедневно с такива самолети в атаки срещу Ислямската държава в Близкия изток, срещу терористи в Афганистан или патрулират из Източна Европа.
По този начин, най-големи и  най-професионални авиации в света, от западни съюзници и близки до тях, са въоръжени с F-16, продължавайки да не се отказват от тях.

Gripen няма солидна професионална история. Не са известни сражения той да е участвал срещу противникови самолети, още по-малко руски. При ангажирането на Швеция в подкрепа на операцията на НАТО в Либия през 2011 г. нейните авиосили (SAF) участват за 3 месеца с 8 самолета, когато изпълняват 650 полета само за разузнаване в интерес на НАТО.

 

– През 2012 г. известен в Швеция пилот и експерт по Gripen, в заявление пред  парламента на страната (Riksdag) изтъква, че през 2020 г. сегашните самолетите Gripen ще бъдат вече остарели за въздушен бой и няма да съответстват на основните противникови самолети на Русия относно: двигател, оръжия, товароносимост, стелт-капацитет, бойни способности, сензори и радари. Експерти са на мнение, че и през 2017 г. не е съвсем ясно с какво ще бъдат подменени самолетите тогава от Швеция. В същото време, основните самолети на САЩ вече имат проектирани и разработени следващи поколения модели, отговарящи на следващи поколения руски заплахи.

 

– По повечето технически параметри като маневреност, таван на полета и други двата самолета са подобни.

Но F-16 носи повече оръжие, има по-голяма скорост и по-мощен двигател. Това го потвърждава като повече ефективен по основни параметри.

 

– Съобщение от април 2017 г. на американските въздушни сили съвместно с производителя Lockheed Martin казва, че е взето решение F-16 да продължи да бъде използван и след 2048 година, което означава да бъде отново модернизиран с добавени нови хиляди полетни часове, с което самолетът става безпрецедентен не само в историята на американката авиация, но въобще: една от най-успешните платформи от своето поколение.

 

– С постоянните програми за модернизация, F-16 ще продължи още години да е основен изтребител в другите страни-ползватели. Ако такива самолети са „бръкми”, според неграмотното ниво на Борисов, няма нито САЩ, нито западноевропейски съюзници, нито съседите ни Румъния, Гърция, Турция, да бъдат така глупави да се занимават с такива таратайки, включително купувани втора ръка. Освен това, както отбелязва министърът на отбраната Николай Ненчев, при осигуряване на F-16, след това по-лесно може да се премине към подобен американски, отново съюзнически самолет.

 

– Във връзка с всичко дотук, единствено България би направила поредното си изключение да прекъсне съюзническа верига, попречвайки на НАТО и в случая САЩ заради силното си руско лоби и натиск на Москва. По-стабилно присъствие на НАТО и САЩ на Балканите и Черноморието не означава „тяхно” колониално „стъпване” тук, както е в представите на „граждани”, левичари и „патриоти”, а начин за увеличаване на българската и общата сигурност.

В интервю министър Ненчев изтъква, че в щаб-квартирата на алианса в Брюксел той е бил питан ДАЛИ БЪЛГАРИЯ ИМА НАМЕРЕНИЕ ДА ИЗПЪЛНЯВА СЪЮЗНИЧЕСКИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ В НАТО!? А доклад на НАТО от 2015 г. вече ясно посочи, че „България е преди всичко консуматор на (колективна) сигурност, а не генератор (на сигурност)”. Положително решение относно Gipen ще бъде представено от правителството като гениално необходимата и навременна развръзка, докато всъщност няма да даде нужния отговор на нито един от съществуващите проблеми.

Увеличаване на американско присъствие в района ни чрез доставяне за България на американски самолети е необходимо за Америка, изпитваща заплаха откъм Близкия Изток, Черноморието по същия начин, както и страни в него. Това не е измислен и преувеличен претекст, тъй като САЩ осигуряват сигурността си на далечни граници, а разклащането ѝ там само води до разкащането на съюзническата сигурност и оттук на целия алианс и всяка страна в него. Такава зависима страна е България, която един ден може да потърси помощ, пред лицето на това, което става в съседен Крим и се случи в Черна гора. САЩ са основната страна в НАТО, даваща НАЙ-ГОЛЕМИТЕ РАЗХОДИ ЗА НАТО И ЗА СИГУРНОСТТА НА ЕВРОПА. Ако не на американската сила, на кого друг разчита най-напред НАТО – на разбиранията за асфалта и угодническия популизъм на Борисов ли? Доставяне на американски самолети прави и България по-добър СЪЮЗНИК на НАТО и Америка и я прави ПО-СИГУРНА.

 

– Министърът на отбраната Янев изтъква, че основната причина за насочване към офертата от Швеция са били изгодните финансови условия, включнващи лизинг и офсет. Това не е съвсем вярно, тъй като включвайки всички параметри на сделката, американското предложение дългосрочно е по-изгодно, но тук очевидно играе роля не моментът „ефективност”-перспективност, а „да не дразним Русия”. Съобщения в пресата в България сочат договаряне на 8 самолета Gripen за страната ни за 745 млн. Евро или 1,5 млрд. лв, а съобщения на пресата в Румъния казват за румънските 12 самолета F-16 цена от 628 млн. Евро или 1,3 млрд. лв. Друга лъжа е разпространяваната представа, че предлаганите F-16 били някакви консервирани вехтории, т.е. самолети, извадени от нафталини с паяжини, и навярно скърцащи при употреба. Също лъжа е, че F-16 били с „остатъчен ресурс”, което е използван русизъм за последни часове останал живот. Нима толкова много страни, ползващи самолета, са толкова масово глупави да не го подминат гениално като правителството на Борисов?

В допълнение, обягването от правителството и на европейското предложение за Eurofighter Typhoon е също нелоялно, тъй като в проекта са ангажирани съюзници от НАТО: Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания. Произведени са 500 самолета, на въоръжение в страните-производителки, и също Австрия и няколко близкоизточни арабски страни.

 

Share on Facebook

Министър: Ще надГРАБВАМЕ започнатото от Р.Овч.

http://gikotev.blog.bg/drugi/2017/05/05/ministyr-shte-nadgrabvame-zapochnatoto-ot-r-ovch.1545257

Това става (без)пределно ясно от словото на Р.Овч. №2 при вчерашното и повторно всъпване в длъжност министър енерГЕПИка. Но за да разберете как е зашифровано убийственото послание е хубаво да си припомните обещанията на престъпната групи...

Make a Plastic Bottle Fence

http://krokotak.com/2017/05/make-a-plastic-bottle-fence/

watch video: Perfect idea! I couldn’t resist to shoot and show it in KROKOTAK Every day I pass...

ЕнерГЕПИйната мафия поздравява с Гергьовден

http://gikotev.blog.bg/drugi/2017/05/05/energepiinata-mafiia-pozdraviava-s-gergiovden.1545236

Това показват резултатите от днешните сесии на деветте европейски енергийни борси, в това число и българската, които определиха цените на електроенергията за утрешния ден. И те изглеждат ето така (за по-добър преглед и прочит, а и ако ис...

„Хари Потър и Прокълнатото дете“ се качва на Бродуей през пролетта на 2018

http://azcheta.com/hari-potar-i-prokalnatoto-dete-se-kachva-na-broduej-prez-proletta-na-2018/

Пиесата на Джак Торн по „Хари Потър и Прокълнатото дете“ на Дж. К. Роулинг ще направи своя дебют на Бродуей на 22 април 2018 г. Продукцията на лондонския Lyric Theater направи дебют миналото лято и спечели над театрални 20 награди във Великобритания. При гостуването на Бродуей режисьор отново ще бъде Джон Тифани, а актьорският състав тепърва ще бъде...

Обама строи Президентски център в Чикаго с голяма библиотека [галерия]

http://azcheta.com/obama-stroi-prezidentski-tsentar-v-chikago-s-golyama-biblioteka/

Барак Обама и фондацията му, носеща неговото име, ще изградят Президентски център в Чикаго, който да помага за развитието на „следващото поколение лидери“. Проектът включва голяма библиотека, президентски музей и форум, заедно с „център за гражданство“, които ще се помещават в историческия Джаксън парк. We’re building a working center for good citizenship. Right here on...

Полезни съвети към домакините за Гергьовден

https://www.babapena.com/?p=9501

Гергьовден е един от най- честваните пролетни празници. Свети Георги е покровител на храбрите и доблестни хора. Народното название на празника е Зелен Гергьовден. Закичете домовете си преди изгрев слънце със здравец, орехови или букови листа. Прави се за здраве и берекет в дома. Обичаят ми е познат от моите баби и прабаби. След това с положителни помисли може да пристъпите към подготовката на празничната тарапеза. Характерното за нея е печеното агнешко, курбан чорба, погача и задължителната зелена салата. Моята зелена салата ще бъде гарнирана с топка маскарпоне и варено яйце. Може да опитате, със сигурност ще ви се хареса! Отдайте се на веселие с близките си. Поканете приятелите си. Създайте уютна атмосфера. Пожелавам на всички здраве и късмет. Бъдете храбри и уверени в себе си!


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

The post Полезни съвети към домакините за Гергьовден appeared first on Кулинарни рецепти, Готварски рецепти- Рецептите на баба Пена.

Джубоксът за поезия „Поезиомат“ ни повежда в магията на Нощ на литературата 2017

http://azcheta.com/dzhuboksat-za-poeziya-poeziomat-ni-povezhda-v-magiyata-na-nosht-na-literaturata-2017/

С пускането в експлоатация на джубокс за поезия „Поезиомат“ ще бъде дадено началото на Нощта на литературата на 10 май. Официалният старт е от 17 часа пред „ЧитАлнЯта“ в Градската градина в София, а устройството ще дава възможност на читателите слушатели да чуят стихове от съвременни европейски поети в превод на български език. Поезиоматът изглежда като перископ...

БОРИСОВ 3 И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРИТЕСНЕНИЯ НА БЪЛГАРИЯ

https://asenov2007.wordpress.com/2017/05/05/%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-3-%d0%b8-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%81%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bd/

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Отношенията с Русия и Турция са сред най-силните външни предизвикателства за ЕС. Какви са реалностите в тази посока и как програмата на новото българско правителство се вписва в общата европейска политика – обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, правителството „Борисов 3” е факт, но в него има откровено анти-европейски и анти-натовски политици и партии. Как успяха те да се разберат с ГЕРБ по приоритетите на външната политика?

– Подозирам, че в името на властта не е трудно, Фили, отстрани поне не личеше да е трудно. Лидерите на тъй наречените „Обединени патриоти” през годините са правили такива политически пируети, че поредната им безпринципност не изненадва никого. Да, ако до вчера си настоявал България да излезе от ЕС и НАТО, а днес подписваш програма за управление, в която задълбочената интеграция в ЕС и НАТО е приоритет, това си е политическа безпринципност, няма как да се нарече по друг начин.

– Може в процеса на преговорите тези хора просто да са осъзнали реалностите и да са променили вижданията си от проруски на проевропейски…..

– Хора като Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов ли? Може, но надали. Тъй като вярвам наистина, че вълкът козината си мени, но нрава – не, чакам момента, когато ще видим тези уж български националисти да грейнат в истинската си проруска светлина и да започнат да правят обструкции. Но засега те кротуват и ако човек чете подписаната от тях програма за управление, ще реши, че са ангели небесни, включително във връзка с основните предизвикателства пред ЕС. В точка 3 от програмата например пише: „Значението на евро-атлантическата интеграция расте на фона на засиленото влияние на трети страни в региона на Черно море и Балканите”.

– Тези „трети страни” вероятно са Русия и Турция, нали?

– Да, Фили. Но за пореден път български политици доказват, че не могат или не искат да назоват нещата с истинските имена, а оттам – и да намерят адекватни решения на проблемите. На всичкото отгоре, зад тази формулировка, която звучи като проява на единство между коалиционните партньори в кабинета Борисов, всъщност се крие една от най-широките пукнатини между тях. ГЕРБ и ОП не биха могли да впишат поименно страните, от които идват очевидните заплахи в нашия регион, защото тогава нямаше да има изобщо коалиционно споразумение и ново правителство.

– Пак да повторим – неспоменатите страни са Русия и Турция. Но защо не могат – или не искат, както ти казваш – българските политици да ги назоват конкретно?

– От една страна, тези политици мразят Турция, Фили, но си дават сметка, че тя е наш огромен икономически партньор и изобщо – че ще си създадем излишни проблеми, ако ей така, заради предразсъдъци, задърпаме Турция за опашката. В това няма никакъв смисъл, напротив, им смисъл София да поддържа колкото може по-добросъседски отношения с Анкара. Още по-желателно е това заради общо влошените напоследък отношения ЕС – Турция. Онзи ден например комисарят по политиката на разширяване Йоханес Хан каза, че „Турция под управлението на президента Ердоган поне засега е обърнала гръб на присъединяването си към ЕС”. Това наистина категорично показва ниската точка, в която се намират тези отношения. В типичния си цветист стил пък президентът Ердоган веднага отвърна: „Турция не е портиер на европейците, ако те не отворят веднага нова преговорна глава с нас – довиждане”.

– Но, Пламен, подобно развитие не е ли всъщност притеснително за България?

– От една страна – да, Фили, но от друга, поне за новата управляваща и пълна с антитурски чувства коалиция, е много удобно Брюксел да казва на Анкара онова, което София иска да каже, но не смее – а ако има нещо, което не върви в българо-турските отношения, да се оправдае с общата европейска политика. Но общата европейска политика, както знаем, е повече пожелание, отколкото реалност, така че България може да си остане максимално добър съсед с Турция. Сигурно за да се опише подобна ситуация е измислена приказката „пей, сърце” – въпросът е дали българските политици са толкова умни и гъвкави, че да се възползват. За съжаление, досега те са показали, че, поне на международен терен, не са нито умни, нито гъвкави.

– Това е по темата Турция, а как стоят нещата с българската и европейската позиция по отношение на Русия?

– По темата Европа – Русия, Фили, онзи ден се появи изключително интересен доклад на Атлантическият съвет, аналитичен център на НАТО, който съществува от 1961 г. Докладът е базиран на официални политически документи, медийна и разузнавателна информация, проучването е извършено от 2014 година насам и разглежда въпроса как агресивното поведение на Русия влияе на отделните европейски страни, какви ответни реакции предизвиква в тях и каква е основата за общи действия за защита.

– Къде е България в този доклад?

– Малко изненадващо за мен, но България е наистина по средата. Заедно с Румъния и Хърватия, тя е описана като „скрит поддръжник на противодействието срещу руската агресия”. Формулировката „скрит поддръжник” вероятно значи, че, макар на публично ниво българското управление да не показва негативно отношение към руската заплаха, на вътрешно европейско ниво го следва като политика. Аз лично бих искал, Фили, България да е в групата на Великобритания, Полша, Балтийските републики и Дания, които са с най-остра реакция срещу Русия. Или поне с Германия, Холандия, Швеция, Чехия и Финландия, които, според доклада, силно са променили отношението си след агресията на Москва в Украйна. Тоест, намирам, че сега, като „скрит поддръжник”, ние пак проявяваме типичната си пасивност, желание да се снишим, докато бурята отмине. Тази пасивност ясно личи и от факта, че не сме сред онези 13 европейски държави, които са силно обезпокоени от руската политика на дезинформация и участват в най-малко три съвместни проекта за предпазване от този вид опасности. Имаме сериозни основания да сме в тази група, но не сме. Обаче пък от друга страна – да се радваме все пак, че не сме и в групата на онези, които открито поддържат Кремъл – Гърция, Кипър и Италия. Все още не сме при тях. Защото имам опасения, че точно в тази група може да се окажем при следващото издание на доклада. И подозирам, че точно това е една от стратегическите задачи, с които влизат в новото управление тъй наречените Обединени патриоти, тези уж български националисти, които в действителност са повече или по-малко открити защитници на руските интереси. Сега те са кротки и по-ниски от тревата, но кой знае какви ще са утре, когато се окопаят във властта и започнат да полагат усилия, за да реализират истинските планове на кукловодите си.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Москва ни забрани плана Маршал, но зове петата си колона на пропагандния си марш София

http://ivo.bg/2017/05/05/%d0%bc%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%88%d0%b0%d0%bb-%d0%bd%d0%be-%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b5/

Путинофилията в България не само не се крие, но вече марширува демонстративно. Само така може да се определи дублирането на руските пропагандни акции, надзиравани лично от Путин, които са превърнали трагедията от Втората световна война в основен заместител на онзи съвременен патриотизъм, с който един руснак би трябвало да се гордее – ако можеше да се похвали с постижения на своя изоставащ от високите стандарти на живот народ в днешно време.

Резултат с изображение за Путин Марш на БЕзименния полк изображения

Главното “постижение” на путинизма е, че доведе огромната държава до международна изолация, каквато дори СССР избягваше с помощтта на своите колонии и сателити. Днес, колкото и да се опитват да отричат това в Москва, руската хибридна война срещу съседни и по-далечни държави и народи, е признат факт, срещу който в развитите демокрации набира сила съпротивата на институциите и дори единодействието на международно ниво.

Ето защо путинофилията има нужда да покаже солидарността със себе си чрез подбуждане на услужливи елементи в държави, като България да копират червеноплощадната бутафория, за да компенсират руското усещане за самотност в лошотията да бъдеш напук срещу целия свят чрез своята агресивна външна и мракобесна вътрешна политика.

Впрочем българските адепти на путинофилията се опитват “поне” да не се обозначат като инициатори, ако се съди по анонимната покана , която разпространяват за своята имитация на путинския марш на “Безсмъртния полк” по същото време в София както и в Москва. Дали обаче схващат какво означава да поднесеш цветя на паметника на армията, която е окупирала твоята държава без да бъде предизвикана с нищо и в резултат на тази окупация твоят народ е бил обезличен и изпаднал от първите редици на марша на европейските народи по пътя на цивилизоваността и благоденствието ( марш, свързан и с плана Маршал, забранен на България от съвтските окупатори, за да могат пролетаризираните българи да не надигат глава от съветския окоп, в който са били натикани)?

Едва ли.

Дали маршируващите по отъпканите от Путин пропагандни коловози си дават сметка, че милиони граждани на СССР са станали жертви на безнаказания и до днес терор не на полк, а на цели пълчища от болшевишки инквизитори и че милиони са загинали безименни по фронтовете заради специфично съветският начин на водене на война чрез давене на врага със съветска кръв, без да се води дори приблизително “счетоводство” ( поради което и до днес историците спорят точно колко са “безследно изчезналите” поданици на империята по бойните полета- плюс минус много млиони, чиято “бройка” се губи в същата безименост и безнаказаност за виновниците в самия СССР)?

Едва ли.

Дали българските граждани, които имат привилегията да живеят сега и тук в най-просперищата общност от държави и народи в света имат усещането, че обслужването на путинофилията от тяхна страна си е чиста подлост и лицемерие на хора, които се ползват от въпросната привилегия и на битово житейско ниво като потребители всичко руско им е чуждо, но слугуват същевременно на антиевропейската разединителна политика на самодържеца от Кремъл, който отчаяно храни народа с ерзац – шовинизъм върху олтара на спомена за войната, предизвикана от сговора между Сталин и Хитлер, за да засити глада му за смислена национална кауза в наши дни?

Едва ли.

Задават ли си въпроса маршируващите от петата колона на Путин у нас колко грозно е да се включват в международната му селекция от приятели, която в днешно време се свежда до едни аятоласи, един турски автократ и един сирийски масов убиец на своя народ?

Едва ли.

Нито съм божи служител, а още по-малко бих копирал Спасителя, но не мога да не възкликна с думите му на кръста: “Господи, прости им, те не знаят какво правят”!

Share on Facebook

Четвъртото изложение на „Литера Експо” се фокусира върху детската литература

http://azcheta.com/chetvartoto-izlozhenie-na-litera-ekspo-se-fokusira-varhu-detskata-literatura/

Четвъртото изложение на „Литера Експо”, което ще се състои в Благоевград от 11 до 15 май, ще има за фокус детската книга и детската литература. Форумът се организира от Асоциация за култура и книжовност с подкрепата на община Благоевград и с медийното партньорство на „Аз чета”. Културната програма на включва представяния, литературни четения и срещи...

Филмът „Всичко, всичко“ по романа на Никола Юн с премиера у нас на 14 юли

http://azcheta.com/filmat-vsichko-vsichko-po-romana-na-nikola-yun-premiera-na-14-yuli/

Броени седмици след световната си премиера екранизацията на режисьорката Стела Меги по романа на Никола Юн „Всичко, всичко“ ще направи своя дебют и по българските кина. От 14 юли в главните роли ще гледаме Амандла Стенбърг („Игрите на глада“) и Ник Робинсън („Джурасик свят“), а сред останалите актьори са Ана дел ла Регуера, Аника Нони Роуз и други. „Всичко, всичко”...

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване