07/15/17 13:46
(http://patepis.com/)

Аспровалта

А Антоан днес ще отскочим до Аспровалта. Приятно четене:

Аспровалта

Не мина много време от последния ми пътепис до Ловеч публикуван на сайта и аз се отправих на едно ново пътешествие. Този път реших, че вече му е дошло времето да нагазя толкова популярната в последно време сред нашите български летовници

Гърция

Тръгването бе както обикновено в 6 сутринта с приятна музика и горещо кафе по красивото ни Креснеско дефиле. Денят бе събота и беше адски натоварено въпреки ранния час. Имах чувството, че цялото население на Югозападна България се изнася в посока Гърция. Предполагах, че на Кулата ще има страшни тапи, но тук е момента

да похваля граничните служители и от двете страни.

Въпреки силния трафик минах границата за седем минути като контрола се извършваше от български митничар на гръцкия пункт. По-лесна граница не съм минавал досега. Интересно ми беше

за пръв път влизах в Гърция,

но определено пътищата им бяха многоооо широки като летища и доста празни.

Серес – по пътя за Аспровалта, Гърция

Околовръстното на Серес е доста тегаво

с тези незначителни светофари, но след него надух газта и след един час акoстирах с моята нафтова печка на брега на морето.

Първото впечатление. Спокойствие, никакви постройки на плажа

Морето и плажа на Аспровалта, Гърция

и абсолютно никакви яки момчета, които да ти събират пари за паркинг, чадър, тоалетни и тем подобни „екстри“, които се водят на нашето мило родно Черноморие.

Чиста морска вода.

Останах изненадан, че мога да виждам рибите в морето та това си е направо изключително рядко срещано нещо на нашето море. Ниско строителство навярно е земетръсна зона.

Аспровалта, Гърция

Гърците са любезни хора,

харесаха ми гледат да те обслужат нормално и с усмивка, но са дистанцирани от нас, което също ми хареса може би защото съм същия тип човек. Не намирам смисъл да влизам в задълбочени разговори с туристите, които идват и си отиват. Не мога да не похваля и техните прословути Гироси, а бирата им на мен лично ми хареса.

Бира и гирос – Аспровалта, Гърция

В Аспровалта

не видях някакви шумни барове или грамадански хотели. От всичко най много ми хареса, че няма мутри, които да ти скапват настроението. Не забелязах и голям контраст между бедните и богатите както е у нас. В курортите в България, които обичам защото са ми родни се набиват на очи грамаданските джипове и лимузини спрели точно на тротоара.

Гърците определено са свикнали с българското и сръбското присъствие

защото видях и много сърби. Когато им говориш на български в супер маркета те разбират, но отговарят на английски или гръцки.

Магазин в Аспровалта, Гърция

Морето е вълшебно наистина

широк плаж, място за всеки и доооста по солено от нашето, което си има плюсове и минуси. Вечерта се отдадох на гръцка музика, която не е сред любимите ми и узо.

Ασπροβάλτα, Αγιος Γεωργιος 57021, Гърция

На другия ден плаж и довиждане Гърция – до нови срещи. Хората казват, че

който е отишъл един път там винаги се връща.

Е до седмица отивам и аз защото определено си заслужава.

Колкото и да обичам България и морето ни на никой не му е приятно да го гледат намръщено и да го обслужват като все едно е най големия престъпник осмелил се да наруши спокойствието на сервитьора. На никой не му е приятно да има вип входове по баровете и разни мутреси да махат заплашително от джиповете си към теб. Още по-неприятно ми е да ям замразена храна и след това 1 седмица да ме боли корема. В този момент разбрах защо Креснеското дефиле е задръстено от български коли, а нашата магистрала до Бургас си е пуста. Така ще е докато не се промени отношението към обикновения човек.

Мисля август от патриотизъм да отида и до нашето за 3-4 дни пък дано са се пооправили малко нашите хотелиери.

Автор: Антоан Данаилов

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Атон – на картата:

Атон



Booking.com

Публикувана на 07/15/17 13:46 http://patepis.com/?p=74685

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване