07/16/17 12:16
(http://ivo.bg/)

Илиян Василев с горчив коментар на рождения ден на Апостола

неделя, 16 юли 2017 г.

Истинският убиец и на Левски тогава, и на подобните му днес е пословичното българско малодушие

Ilian Vassilev във Фейсбук предлага по повод 180-годишнината на Васил Левски (виж: Такива като Левски се раждат и днес, но ние не ги забелязваме – или като ги забележим ги убиваме) да довършим няколко изречения, това е добра идея, подкрепям я, ето как аз ги довърших, ето как аз разсъждавам по тия изречения:
Ако Левски беше жив днес, пак щеше непременно да бъде убит от нашето безразличие и бездушие: истинският убиец на Левски и тогава, и сега е българското малодушие.
Първо, щеше ли изобщо да е възможен, да, възможен е Левски и в наши дни, сигурно тук-там има подобни на него, ала ние даже не ги знаем, а и да ги знаем, не ги припознаваме и признаваме, че са такива (ала ги надушваме настръхнали от вражда към тях!) – и по тази причина сме заети с това да ги убиваме.
Второ, кога щеше да разберем, че съществува – първо убиваме подобните на Левски, пък след време нищо чудно и паметници да им построим, та с тези паметници поне малко да залъжем гузната си, мръсната си съвест.
Трето, щеше да бъде осъден от кого – как така от кого, от нас самите, разбира се ще бъде не само осъден, но и ний самите сме им палачите: за такива като Левски в днешно време даже не им организираме съдебни процеси, откъде-накъде да си губим време с такива излишни глезотии, та значително по-лесно и приятно е просто със своите зъби да им прегризем гръкляните!
Четвърто, щеше да бъде предаден от кого – Боже мили, по-добре е да запитате от кого няма да бъде предаден! И още едно нещо и сигурно: абсолютно никой няма в наши дни да застане редом с Левски, а всички само ще гледат отстрани екзекуцията му и даже ще ръкопляскат когато му прегризват със зъби гръкляна!
Пето, щеше да бъде избран за – ами предполагам ще го обявим, да речем, за “пълен некадърник”, за най-досаден натрапник, за проклет дразнител ще го обявим, за народен враг ще го обявим, за “напълно негоден да служи на системата” ще го обявим, а когато се опита да се защити, всички ще гледаме отстрани като говеда и никой няма да му помогне с нищо, това е повече от ясно!
Шесто, щеше да бъде набожен молещ се в храмовете на Българската Православна Църква.Такива като Левски не демонстрират набожността си като я демонстрират в църква, тя, истинската набожност, е съвсем безмълвна.
Щеше да бъде разбойник, поет, писател, журналист, бандит, политик, странник, маргинал, търговец. Разбойник – да, може да бъде (макар че у нас е сега така пълно с разбойници, конкуренцията в разбойничеството е така голяма, че Левски явно трудно може да се вреди сред тях!), поет – също, писател – не, дървеното “философстване” не е присъщо на такива като Левски (ний си имаме Стефан Цанев, защо ни е още един негов двойник?!), журналист Левски, чини ми се, може да бъде, и днес си имаме подобни на него, сещам се за Иво Инджев, примерно, и то е от всякъде гонен, но не е навсякъде приет, Левски да бъде обявен за бандит в наше време е напълно възможно, именно истинските бандити ще го обявят за бандит и ще си измият така ръцете с него (както в наше време истинските некадърници обявяват кадърните у нас за “пълни некадърници”), Левски в днешно време да е политик, моля ви се, та той не може да се вреди, пълно и днес с мерзавци, които се обявяват за “нов Левски” (Боко, Сидеров, Марешки, Слави… да продължавам ли още?!) и т.н., Левски днес положително ще бъде маргинал (той и тогава си е бил такъв!), търговец от него не става, разбира се, че ще е странник, той и тогава е бил точно такъв странник, най-самотният странник е бил Левски тогава…
П.С. Текстът е от профила на посланик Илиян Василев във фейсбук, който се превърна в уникален пример за български патриотизъм с евроатлантически знак за качество, след като стана единственият наш сънародник, на когото режимът на Путин забрани да посещава Русия във връзка с позицията му срещу агресията на Кремъл срещу Украйна.
Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване