08/03/17 09:44
(http://ivo.bg/)

Русия си купува българска любов

Докато в развитите западни държави се води полемика как да се ограничи притокът на напиращите отвсякъде имигранти, в същото време  в Русия се чудят как да примамят “бели хора”, които никак не се натискат да се заселят дори и временно там. Защото такива практически няма извън мизерстващата многомилионна маса разорени жители на бившите азиатски съветски републки. Сред тях привилегията да работят като шофьори на руския трудов пазар имат онези с приравнените към руските стандарти шофьорски книжки заради статута на руския език като втори официален в тях.

Русифолските сайтове у нас апелират към българските младежи да се записват да учат в Русия, за което не само няма да плащат, но дори ще получават и известна издръжка. На това му се казва политика на инвестирането в руско влияние от страна на държава, която държи да бъде обичана, не не може да го постигне по естествен път.

 

“Освен абсолютно безплатно обучение, българските студенти в Русия получават и месечна стипендия на стойност 1800 рубли (около 50 лв.). Повечето университети обаче предоставят по-големи стипендии при постижения – в Южния федерален университет например тя може да достигне 21 000 рубли или над 600 лв. месечно”. https://bg.rbth.com/world/2016/11/26/ruski-vuz-ove-priemat-300-blgarski-studenti-bezplatno_651177

И въпреки всичко, макар и да отчитат ръст на откликналите на тази покана млади българи, стойностите на бройката на изкушените се движат в рамките на около 300 души.

В същото време лицето на американския изолационализъм Доналд Тръмп е на път да посегне на една от емблемите на американската привлекателност – лотарията с американски визи, за каквито се борят милиони хора по света. Ройтерс съобщи, че се готви законопроект, който предвижда прекратяване на лотарията и рязко намаляване на легалната миграция в САЩ.

Дали за САЩ това е добре и защо бизнесът в страната е негативно настроен към съкращаване на работната ръка, която няма да достига на динамично развиващата се икономика с около 7 милиона души в обозримо бъдеще, нека оставим на самите американци да преценят.

Драстичната разлика в привлекателността на двата свята ( единият от които беше обявен по времето на СССР за “излишен”) се набива на очи за всеки, на когото в канчето не му е набито безвъзвратно суеверното и пагубното ( по израза на основателя на българската социалдемокрация Димитър Благоев) сляпо преклонение пред Русия.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване