08/17/17 09:19
(http://ivo.bg/)

Спящите (в) клетки в “слънчака” и тънката разлика между туризма и тероризма

Всички допускаме грешки. Понякога са от недоглеждане ( моя милост не рядко “изяжда” в бързината по някоя буква от собствените си заглавия). Но се случва и от недочуване да бъде променен радикално смисълът на един цитат.

Такъв случаят с новинарския сайт Vesti.bg, който публикува следното заглавие:

“Симеонов: Кой клати държавата през туризма? Нарече акциите си политическа полиция

И в уводната част на текста се твърди същото: че на практика вицепремиерът Симеонов си е “признал” , че неговата формация и ГЕРБ управляват като “политическа полиция”

“Ние управляваме под формата на политическа полиция между ГЕРБ и патриотите и управлението е в името на законността. Няма как Бойко Борисов да спре Валери или Валери да спре Бойко Борисов, когато единият или другият спазват законността”.

Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред “Здравей, България” по NOVA след неговата акция “Тишина” по морето срещу шума и дискотеките и след вчерашния протест в “Слънчев бряг”. Обществото бе разделено на две заради проверките на Симеонов”.

Моя милост обаче чува добре. Нищо, че вразите, поради липса на аргументи по същество в някакъв задочен спор, се опитват да ме подиграват понякога колко съм стар и грохнал ( та чак ми иде да се хвана на провокацията и да взема да публикувам  визуално опровержение за физическата си форма, с която мога да предизвикам доста по-млади тюфлеци). Чувам достатъчно обаче достатъчно добре, за да схвана от раз, че Симеонов говори за “политическа коалиция”, а не за “политичска полиция”

Ок, това за добрия ми слух беше предимно закачка или опит за самоирония. Но не мога да си представя как информиран за състоянието на българската политика редактор ще си помисли, че Симеонов е направил подобно “самопризнание”. Тъкмо поради антилогиката му изслушах внимателно изявата на Симеонов по Нова телевизия, в която той “черно на бяло” говори за “политическа коалиция”.https://www.vesti.bg/bulgaria/simeonov-marginite-i-rado-slynceto-klatiat-dyrzhavata-prez-turizma-6072751

Що се отнася до самите акции на Симеонов там нещата не са нито черно-бели, нито толкова ясни. Да, той е прав да се възмущава от терора на шума върху невинните човешки същества, които страдат от него по същия начин, по който непушачите бяха(?) принудени да гълтат дима на желаещите да тровят и околните заради своя кеф. И ако не беше натискът на европейското изискване за приравняване на българските стандарти по европейските мерки в това отношение, още щяхме да им дишаме пушилката. Никакъв Валери Симеонов нямаше да се пребори с нарушитлите на правата на непушачите.

Самият аз съм си тръгвал заедно със семейството си от един крайпътен хотел в  Рибарица заради подобен терор. В ресторанта на хотела се вихреше среднощно тежко пиянство, гарнирано със съветски маршове, партизанска чалга и изстрели с боен пистолет точно пред прозорците ( беше и лично , доколкото пияните се ядосаха от отказа ми на поканата им да се присъединим към тях и решиха да ми демонстрират могъществото на своята простащина), зад които невръстните ми деца се опитваха да спят.

Случаят беше емблематичен за това как властта, в лицето на кметицата, полицаи и прочее мутри, облечени във власт, бяха решили да упражнят “правото” си да се веселят по този начин на започнало в ранния следобяд кръщене, продължило до малките часове на следващия ден.

На сутринта, когато прекратих резервацията и си тръгнах, собствените бяха искрено учудени какво толкова се било случило. Казах им, че специално за стрелбата би трябвало да се обадя в полицията, но тя беше на масата на гуляйджиите. Типичен случай на държавно-общински-мутренски триумвират с ярка червена окраска в България.

Не знам дали Валери Симеонов си прави лична политическа реклама, съобразявайки очевидното, че повечето (нормални) хора, независимо от политическите си пристрастия, ще се съгласят с неговия кръстоносен поход в името на правото на хората да почиват по време на годишната си почивка- дори и да са направили грешния избор да отидат в т.н. слънчак, както умилително наричат соцкомплекса, превърнат в огромен увеселителен парк, контролиран по законите на джунглата от най-силните хищници на върха на хранителната верига под и над земята. Въпросът е, че колкото той да отрича, соловата му акция изобличава липсата на работещ инструментариум в държавата, в която тя може да наложи реда и законността, щом с това се е заел един отделен вицепремиер.

Че акцията му е била солова се потвърждаваше до днес от многозначителното мълчание по въпроса на коалиционните му партньори от ГЕРБ. И понеже “Бойко” не се беше произнесъл, изчаквайки по своя обичай да види какви ще са ползиците без да търпи негативи, дясната му ръка Цветан Цветанов най-после взе отношение в типичен гербаджийски стил. Пътьом той каза няколко думи пред репортери в смисъл, че не е хубаво да се пречи на едни хора от други хора, но пък и диалогът със собствениците на заведения в Слънчев бряг трябва да се води ( така, че комплексът да си остане “място за забавление”, по неговия израз).

Както се вижда, Борисов остава верен на себе си да се крие, когато става напечено и няма ясна и гарантирана печалба от взимането на страна ( по същият начин той не взима отношение по въпроси, свързани с московската пета колона – за да не я ядоса, но и да не дава поводи да бъде разобличен като нейн закрилник). За целта той пуска на публиката Цветанов, но след дълго пресмятане на плюсовете и минусите ( може вече и експресно социологическо проучване да са си платили, за да се ориентират колко ще спечелят от подкрепата на хората за тишината и колко ще загубят от шумния протест на собствениците).

Иначе в известен смисъл сгрешения цитат, с който започнах този текст, е донякъде фройдистка грешка. Макар и намерението да бъде отвоювана малко тишина за спящите (в) клетки в туристическата джунгла да е похвално само по себе си, то показва повече безсилието на срастналата се престъпността власт, отколкото силата на закона, налаган хаотично повече като зрелище, отколкото като зряло прилагане на равенството пред закона.

P.S. Малко преди да публикувам този текст Vesti.bg смениха сгрешения си по смисъл текст с нов. Целта ми не е да се заяждам с тях. Просто ми дадоха повод за разсъждение в диапазона от фройдизма до посткомунизма.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване