Слуховете за затварянето на АЕЦ "Козлодуй" се оказаха лъжа

http://gikotev.blog.bg/drugi/2018/06/13/sluhovete-za-zatvarianeto-na-aec-quot-kozlodui-quot-se-okaza.1612729

В средата на май най-фотогеничния енерГЕПИен "експерт" пусна слух, че ядрените оператори в АЕЦ "Козлодуй" са толкова добри, че някой се опитва да ги купува на куп. Ако това беше вярно и изкупването беше стартирало следваше затваряне на А...

18 интересни факти за Световното по футбол през ’18-та

http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/ya2auJDc5YU/

1. Почти половината от хората по света (46%) гледат Световното първенство по футбол. Това са над 3 500 000 000 души!

2. Това е първото Световно първенство по футбол, което се провежда в Източна Европа. Това е и първото първенство, в което технологиите ще играят толкова голяма роля: ще се използва специалната система VAR (Video-Assistant Referee), с която съдии ще могат в реално време да помагат на главния съдия в отсъждането, гледайки видео-повторенията. Неслучайно разкриването на бранда и логото на първенството се случи от Международната космическа станция.

3. Вълкът Забивака™, официалният талисман на първенството е дело на ученичка – Екатерина Бочарова е дизайнер на симпатичния вълчо, който бе избран чрез онлайн гласуване в надпревара с котка и тигър.

4. Това е първото световно първенство от 1958 г. насам, на което Италия не се класира. E, Шотландия никога досега не се е класирала… Зимбабве и Индонезия пък бяха дисквалифицирани – Индонезия заради намесата на правителството в първенството, а Зимбабве, защото не платили на националния си треньор.

5. Разстоянието между най-източният (Екатеринбург) и най-западният (Калининград) град, в който ще се играят мачове от световното, е 2415 км. Приблизително толкова е разстоянието от Москва до Лондон.

AFP PHOTO / Haraldur Gudjonsson / ALTERNATIVE CROP

6. За сметка на горното, в Русия за първи път ще видим Панама и Исландия на световно по футбол. Исландия е най-малката държава (по население), която е участвала в Световно първенство по футбол досега.

(Photo by Michael Regan – FIFA/FIFA via Getty Images)

7. Домакините от Русия са на световно за 11-ти път. Статистиката показва, че всички домакини (с изключение на ЮАР през 2010) достигат до втората фаза. Дали руснаците ще стигнат по-далеч? Ще видим – най-доброто им постижение досега е 4-то място през далечната 1966 г.

AFP PHOTO / STRINGER

8. Хърватия винаги губи първия си мач на световно. Е, така е поне през последните три световни първенства. А Белгия отбелязва гол след 70-тата минута – така е в последните им осем мача на световно. Говорейки за Белгия, това е първото първенство на треньора им, испанецът Роберто Мартинез. Това е първият чуждестранен треньор на национален отбор от 1954 г. насам (Дъг Ливингстоун, 1954 г.) Логично, всички световни купи досега са били печелени от треньори със същата националност като отбора им.

AFP PHOTO / PIUS UTOMI EKPEI

9. Нигерия е най-често участващата африканска държава – 2018 ще е шестото им участие след дебюта им през 1994 г.

AFP PHOTO / FRANCK FIFE

10. Франция е на световно за шести пореден път (най-доброто им постижение досега) от общо 15 участия. Световното във Франция през 1998 г. е и единственият път, когато вечният огън в Триумфалната арка е угасен – от пияни мексикански фенове, които уринирали върху него след победата на Франция над Бразилия.

11. Говорейки за Бразилия, това е единствената страна, която е участвала в абсолютно всички световни първенства досега и е печелила 1/4 от тях (5 от общо 20). Има само една държава, която не е губила мач от Бразилия и това е Норвегия (2 победи и 2 равни мача).

(Photo by Buda Mendes/Getty Images)

12. Бразилия е и отборът с най-много червени картони в рамките на едно световно първенство (11), следвана от Аржентина (10) и Уругвай (9).

13. Между другото, всички купи досега са били печелени единствено от отбори в Европа (11) и Южна Америка (9). И едва три отбора са печелили абсолютно всичките си мачове с победа – Уругвай (1930), Италия (1938) и Бразилия (два пъти – 1970 и 2002).

14. Откакто световното първенство е с 64 мача, отбелязаните голове са между 145 (през 2010 г) и 171 (през 1998 и 2014 г.). Предстои да разберем колко пъти ще влезе в мрежите специалната топка Telstar 18 – официалната FIFA топка на Адидас, призведена в Пакистан чрез технологията thermobonding, т.е. слепване на панелите чрез нагряване.

Photo: Дмитрий Садовников – soccer.ru

15. Играчъхт Юн-Хван, отбелязал гол за Южна Корея, с който Италия е отстранена по време на световното първенство през 2002 г. бил изгонен от клуба си Перуджа незабавно, като официалната причина, изтъкната от клуба е, че е „оронил авторитета на италианския футбол“. Неговата съдба все пак е по-добра от тази на колумбийския защитник Андрес Ескобар, отбелязал нелеп автогол и по-късно убит в родината си (1994).

16. Има само три първенства, в които един играч е вкарвал 10+ гола: унгарецът Шандор Кочиш (1954 г., 11 гола), французинът Жюст Фонтен (1958 г., 13 гола) и германецът Герд Мюлер (1970 г., 10 гола). Най-доброто постижение от тогава насам е това на бразилецът Роналдо – 8 гола през 2002 г. Рекордът за 1994 г. се държи от Христо Стоичков (6 гола).

17. Досега само трима играчи са отбелязвали голове на четири различни световни първенства – Мирослав Клозе, Пеле и Уве Зелер. Тази година обаче има четирима души, които могат да се присъединят към тях: Тим Кейхил (Австралия), Рафаел Маркес (Мексико), Кристиано Роналдо (Португалия) и Давѝд Вийя (Испания).

18. По време на последното първенство през 2014 г., когато бундес-тимът стана шампион, Германия е отчела 30% ръст на забременелите жени спрямо същия период през изминалата година. Проучвания сочат, че жените забременяват по-лесно, когато са екзалтирани и щастливи. Самите футболисти от почти всички държави обаче имат пълна забрана за секс преди важните мачове.

Очакват ни незабравими мигове…

Вижте още: пътеписът на Петър от Москва преди 2 години

Материалът 18 интересни факти за Световното по футбол през ’18-та е публикуван за пръв път на Блогът на Биляна и Петър Събеви.

Директива за аудиовизуални медийни услуги: ревизията пред финал

https://nellyo.wordpress.com/2018/06/13/avmsd-18/

Словашко, Малтийско, Естонско председателство – и на 13 юни 2018 посланиците на ЕС са потвърдили постигнатото на 6 юни 2018 г. споразумение  за модернизиране на съществуващите правила за предоставяне на аудиовизуални медийни услуги в Европа.

Директивата ще бъде представена на Европейския парламент за гласуване на първо четене и впоследствие за приемане от Съвета.

Директивата ще влезе в сила на двадесетия ден след публикуването й в Официален вестник на ЕС, а държавите-членки ще разполагат с 21 месеца от влизането й в сила (20 дни след публикуването), за да я транспонират в националното законодателство.

Цялото прессъобщение

Австрийското председателство вече очаква началото, сайтът

Край “Дондуков” шум се вдига, като на “Слънчака”, но с опасност от за живота на кабинета

http://ivo.bg/2018/06/13/%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9-%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%b4%d1%83%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d1%88%d1%83%d0%bc-%d1%81%d0%b5-%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b3%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d1%8a/

Вицепремиерът Валери Симеонов втора година се бори с шума в курортите, натъквайки се на противодействието на ресорния министър Ангелкова. Антагонизмът им прерасна дотам, че той вече я заплаши с прокурор и отправи прозрачни намеци за нея като за властови чадър над шепа олигарси техен правителствен чадър. 

Кой е прав ли?

Ето ви един “параметър”: Ангелкова се бори срещу палатките и свободното къмпингуване, а Симеонов с палатите на свободните да правят каквото си искат техни притежатели на същото това Черно море. Вярно, Симеонов не е защитник на малкия човек от палатките, но противопоставянето му на онези с палатите го поставя в рехавите редици на редките птици сред нашите политици по време на властово гнездене ( щото в опозиция всеки може за мъти водата и яйцата на своите надежди за власт). 

Битката ескалира днес с намек от страна на Симеонов, че може да подаде оставка. Може да не е Цицерон на страната на правото, свободата и народа срещу властника Цезар. Обаче Цезар го няма – пак е тръгнал да завоюва чужди племена, пък в тила му ако ще и “гражданска война” в собственото му правителство да пламне. Дали това няма да се окаже Рубикон за властта му?

България вече е учудвала света с уникални експерименти от рода на монархо-социалистическото управление на Станишев и Сакскобургготски, както и със сегашния кабинет от проруски граждани за европейско развитие ( нещо като бели негри). Шумен провал на правителството поради шум в заведенията би бил нов наш принос в класациите на абсурдизациите. 

В същото време коалиционният на нашенския Цезар проруски патриот Сидеров обясни по една телевизия днес, че оставката на всеки министър от тристранния пакт, наричан още за благозвучие “патриотичен”, ще означава падане на правителството.

Заедно с това Сидеров разпространи верноподаническо поздравление към своя началник Бойко Борисов във връзка с рождения му ден ( “Аве, Цезаре” ).

Що за морков и тояга размахва атакистът? Вживял се е в ролята на Давид от Ямбол ( нерде Стмбул?), който заговорничи с Голиат от Банкя, но и го заплашва с камъка в прашката на коалиционната подкрепа? Или пък предупреждава своя кум Симеонов да не си подава оставката?

Това е положението. Не само в Слънчев бряг – и край Дондуков шум се вдига. Шум в системата. Шум, задно с цената си, вдига и Сидеров. 

А Борисов? Борисов е в чужбина, като Ленин в Полша след  руската февруарска революция ( нашенската проруска псевдореволюция от края на зимата през 2013 г. изпрати Борисов в удобна ваканция, за да си почине за следващите властови подвизи ) . 

Борисов се прави, че не вижда войната в собствения си кабинет. Има “по-важна работа”,  както обикновено от доста време насам, когато има да се гасят пожари у дома.  Вероятно ще изпрати поздравителна телеграма до търпеливия си народ, прелитайки следващия път над България.

Share on Facebook

Издателите срещу платформите

https://nellyo.wordpress.com/2018/06/13/%d0%b8%d0%b7%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%b5/

Издателите срещу платформите.

Така изглежда картината.

В Европейския съюз фронтът е отворен по повод Директивата за авторското право. Издателите са се мобилизирали за натиск особено върху ЕП ( при държавите е по-лесно за големите европейски лобисти) – и чакаме 20 юни, за да видим ще успеят ли да се обзаведат с ново сродно право противно на мнението на депутати, академията, неправителствен сектор, експерти на ЕК  (#linktax).

Сега се очертава втори фронт, този път за ролята на платформите.

В Конгреса казаха на Facebook, че е опасност за машината на демократичните избори и ще трябва да вземе мерки – за да не ги вземат държавите. И компанията се задвижи, при това по посока на препоръките за прозрачност. На 23 април – и с оглед идващите избори в САЩ през юни – компанията започна процес на верификация на рекламодателите с цел   прозрачност   на политическите реклами.  Проверява се  самоличност и  пощенски адрес на рекламодателите,  освен това рекламодателите ще трябва да разкрият кой плаща за политическите реклами. Заедно с това Facebook започна да показва платените съобщения – в Ирландия още през април заради референдума, а другаде от юни – Facebook обяви, че възнамерява да добави информация за това, кой плаща за рекламите, дали е гражданин или постоянно пребиваващ  в САЩ или не,  какъв обхват имат платените съобщения – и тази информация ще е в архив, и  в него ще може да се  търси, включително по теми –   абортите, гражданските права, престъпността, икономиката, образованието, околната среда, външната политика, оръжията, здравеопазването, имиграцията, военните, бедността, данъците, тероризма и “ценностите”.

И тогава дойде реакцията. Първо 2000 американски медии в открито писмо възразиха, че новите правила за рекламиране на Facebook не се прилагат само за политически кампании, а  за издатели на новини и за всеки, който иска да постави реклама на платформата, която реклама компанията може да сметне  за политическа. Facebook не е предвидил  освобождаване от новите правила.

В писмото си медиите предлагат Facebook да “освободи  новините от включването в архив и  етикетиране за политическо съдържание. ” На 11 юни подобно писмо до Facebook пристига вече от няколко обединения от Европа и Америка – все по същата  тема за освобождаване от включване в архива заедно с платените политически реклами.

Предлагат се и критерии, по които Facebook да освобождава новинарски организации – с професионален редакционен персонал и проверими източници на средства, включването в проверима асоциация на новините, включително и в седемте групи, подписващи писмото.

 

В отговор на писмото Камбъл Браун от Facebook  заявява: “Ние признаваме, че съдържанието на новини за политиката е различно от политическата реклама и   работим с издателите, за да формираме правилния подход”.

Накратко: на този втори фронт известно  сближаване на позиции има, известна видимост за рекламодателите има, известен напредък има  – но все още виждаме  “контурите само” на новата цифрова медийна екосистема, адекватна за 21 век.

Издателите срещу платформите

https://nellyo.wordpress.com/2018/06/13/platf/

Издателите срещу платформите.

Така изглежда картината.

В Европейския съюз фронтът е отворен по повод Директивата за авторското право. Издателите са се мобилизирали за натиск особено върху ЕП ( при държавите е по-лесно за големите европейски лобисти) – и чакаме 20 юни, за да видим ще успеят ли да се обзаведат с ново сродно право противно на мнението на депутати, академията, неправителствен сектор, експерти на ЕК  (#linktax).

Сега се очертава втори фронт, този път за ролята на платформите.

В Конгреса казаха на Facebook, че е опасност за машината на демократичните избори и ще трябва да вземе мерки – за да не ги вземат държавите. И компанията се задвижи, при това по посока на препоръките за прозрачност. На 23 април – и с оглед идващите избори в САЩ през юни – компанията започна процес на верификация на рекламодателите с цел   прозрачност   на политическите реклами.  Проверява се  самоличност и  пощенски адрес на рекламодателите,  освен това рекламодателите ще трябва да разкрият кой плаща за политическите реклами. Заедно с това Facebook започна да показва платените съобщения – в Ирландия още през април заради референдума, а другаде от юни – Facebook обяви, че възнамерява да добави информация за това, кой плаща за рекламите, дали е гражданин или постоянно пребиваващ  в САЩ или не,  какъв обхват имат платените съобщения – и тази информация ще е в архив, и  в него ще може да се  търси, включително по теми –   абортите, гражданските права, престъпността, икономиката, образованието, околната среда, външната политика, оръжията, здравеопазването, имиграцията, военните, бедността, данъците, тероризма и “ценностите”.

И тогава дойде реакцията. Първо 2000 американски медии в открито писмо възразиха, че новите правила за рекламиране на Facebook не се прилагат само за политически кампании, а  за издатели на новини и за всеки, който иска да постави реклама на платформата, която реклама компанията може да сметне  за политическа. Facebook не е предвидил  освобождаване от новите правила.

В писмото си медиите предлагат Facebook да “освободи  новините от включването в архив и  етикетиране за политическо съдържание. ” На 11 юни подобно писмо до Facebook пристига вече от няколко обединения от Европа и Америка – все по същата  тема за освобождаване от включване в архива заедно с платените политически реклами.

Предлагат се и критерии, по които Facebook да освобождава новинарски организации – с професионален редакционен персонал и проверими източници на средства, включването в проверима асоциация на новините, включително и в седемте групи, подписващи писмото.

 

В отговор на писмото Камбъл Браун от Facebook  заявява: “Ние признаваме, че съдържанието на новини за политиката е различно от политическата реклама и   работим с издателите, за да формираме правилния подход”.

Накратко: на този втори фронт известно  сближаване на позиции има, известна видимост за рекламодателите има, известен напредък има  – но все още виждаме  “контурите само” на новата цифрова медийна екосистема, адекватна за 21 век.

Сделката AT&T/Time Warner

https://nellyo.wordpress.com/2018/06/13/att-time-warner/

Става въпрос за т.нар. вертикална интеграция. Доставчик на телекомуникационни услуги придобива доставчик на съдържание. И става много голям, много важен фактор в комуникационната система.

AT & T, която повечето американци познават като доставчик на мобилни телефони, купува Time Warner, собственик на медии и производители на съдържание като HBO, Warner Bros. и CNN.

Не е изолиран случай. А е поредният случай, поредният опит.

Comcast е собственик на NBCUniversal, а Verizon притежава   Yahoo (с Yahoo News) и HuffPost. FT дава повече информация за придобивания в сектора.

 

http _com.ft.mergers

Не е добре. Някой ще каже – иновации, инвестиции. Може би – но когато става дума за информиране, има други критерии. Вертикалната интеграция в информационната сфера има не по-малко важна  неикономическа страна.

Съдията обаче – засега – разрешава – в решение от близо двеста страници, ако някой иска да чете.

Отлагането на старта на руската станция към Луната не е по технически прични

http://www.spacenewsbg.com/news/13/June/2018/5018

Стартът на първата за четвърт век руска станция към Луната 'Луна-25' се отлага но не по технически или финансови причини , а по балистически условия за реализиране на кацане на повърхноста на Луната. Това е разяснил , на научна конференция в Института по космически изследвания към РАН , научния ръководител на проекта Лев Зелений .

Любомир Топалов: Тръмп направи Северна Корея "велика отново“

http://nakratko.bg/category/42/160881/


"Няма начин да не разберем съвсем скоро колко трайно може да бъде обещанието за ново бъдеще между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун.

Иван Гарелов: Името Северна Македония може да бъде използвано срещу интересите ни

http://nakratko.bg/category/42/160879/


Ако вярваме на официалните лица, името Северна Македония не е никакъв проблем за България. Теоретично обаче това име може да бъде използвано срещу интересите ни. Това каза журналистът Иван Гарелов в ефира на БНР.

Прахова буря пречи на работата на марсохода Opportunity

http://www.spacenewsbg.com/news/13/June/2018/5017

Изключително мащабна и силна прахова буря на Марс възпрепятства работата на американския марсход Opportunity, който работи на Марс почти 15 години.

Учебник по корпоративна социална отговорност с добри български практики с премиера в София

http://azcheta.com/uchebnik-po-korporativna-sotsialna-otgovornost-s-dobri-balgarski-praktiki-s-premiera-v-sofiya/

Един от най-разпознаваемите експерти по корпоративна социална отговорност у нас д-р Марина Стефанова ще представи днес новия си учебник „Корпоративна устойчивост и отговорност“ от 16:00 ч. в Център „Илиев“ в Студентски град. Премиерата на изданието е част от дискусията CSR2023БГ.  Учебникът за първи път в България обобщава теория, експертен опит и добри фирмени практики в 30 различни направления на стратегическия...

ЕнерГЕПИен милионер иска ПЕТ АЕЦ-а "Белене" (видео)

http://gikotev.blog.bg/drugi/2018/06/13/energepien-milioner-iska-pet-aec-a-quot-belene-quot-video.1612680

Според "геният" след около 10 години у нас ще има 1 000 000 (един милион) електромобила Tesla S, чиито батерии само ще се зареждат, но никога няма да се ползват за движение, а като се заредят автоматично и мигновено се разреждат и пак пр...

Александър Секулов и Деси Нико с литературни отличия в Пловдив и Варна

http://azcheta.com/aleksandar-sekulov-i-desi-niko-s-literaturni-otlichiya-v-plovdiv-i-varna/

Писателят Александър Секулов беше удостоен с наградата „Орфеев венец“ по време на официалното откриване на литературния фестивал „Пловдив чете“ 2018 на 12 юни, вторник. Отличието се присъжда за принос към българската поезия и е придружено от премия на стойност 5000 лв. Шестнайсетото издание на фестивала, на което „Аз чета“ е медиен партньор, започна с приветствия от името...

Малък изпит по македонски език за владеещите български

http://ivo.bg/2018/06/13/%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d1%8a%d0%ba-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d0%b8%d1%82-%d0%bf%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%b4/

Няма да повдигам стари спорове, доколкото в България изобщо ги има, относно наличието на македонска нация, различна от българската.

Искам само да предложа един езиков тест. Експериментът е интересен на фона на факта, че има нации, които говорят английски без да са част от Великобритания, но това не им пречи да признават, че английският им е английски, а не американски.

Преведете на македонски “ НАШЕТО ИМЕ Е МАКЕДОНИЯ” и “ КРАЙ НА НА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ИМЕТО”. Ще е същото като превод от австралийски на английски или обратното.

Преведохте ли? 

Ако владеете македонски, значи сте стигнали до следното: “ НАШЕТО ИМЕ Е МАКЕДОНИЯ  и “ КРАJ НА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ИМЕТО”. 

Използвам големи букви не за подчертаване на смисъла, а по аналогия с един плакат на опозицията в Скопие, чиято снимка публикува сайтът “Дневник”.

zx300y169_3187406

Share on Facebook

Един садистичен прочит на „Калуня-каля“

http://azcheta.com/edin-sadistichen-prochit-na-kalunya-kalya/

На 10 май публикувахме ревю на авторката Диана Петрова, озаглавено „Калуня-каля“ – урок по творческо писане за недостатъчно добрите“, в което тя обобщава впечатленията си от романа на Георги Божинов. По този повод Стойо Вартоломеев – основател и управител на издателска къща „Хермес“, под чийто знак излиза книгата, пожела да му предоставим право на отговор. Споделяме думите му с вас: Признавам...

Подсъдимият докладва как върви каскадният тормоз срещу него

http://ivo.bg/2018/06/13/%d0%bf%d0%be%d0%b4%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%b0/

Вчера беше отложено второто дело на управителя на Област – София , атакиста Илиан Тодоров, което заведе срещу мен за обида и клевета във връзка с това, че си позволявам да пиша негативни коментари по негов адрес. Следващото заседание по това дело е насрочено за 31 октомври.

По първото дело Районният съд отхвърли всичките му обвинения и го осъди да плати разходите. Очаква се той да обжалва на по-висока инстанция. Както разбрах от двете му телефонни обаждания, за които съм писал, въпросният бил готов да се откаже, но ако му се извиня. Т.е. вече не настоява да ме унищожава с искове за общо 120 000 лева, а “само” да ме унижи морално – нещо, което никой раздразнен от моите критики политик не е постигал. Няма да постигне и той. http://ivo.bg/2018/04/25/атакистът-илиан-тодоров-се-опитва-да-с/

Ако трябва и до европейското правосъдие ще стигна, но няма да се предам при НИКАКВИ обстоятелства. Пиша това специално за него, щом като ме чете колективно със съпартийците си. При разпита им в съда свидетели на неговата  ( атакуваща) защита признаха, че статиите ми са обсъждани в централата на Атака и след това се е стигнало до решението да бъда съден.

Да ви прилича това на дело “от частен характер”?

Покрай появата на свидетелите му в съда стана ясно, че сделката между ГЕРБ и Атака е довела до назначения на атакисти не само в областта на областната администрация ( може да греша за точната бройка, но по мои сведения Сидеров е изтъргувал около 6 броя свои хора на подобни постове в областната администрация). Атакистите са плъзнали и по министерствата, включително във военното. 

“Браво “ на “евроатлантика” Борисов, който с политическата си търговия буквално илюстрира руската подигравка за България като троянски кон на Русия в ЕС и НАТО!

Какъвто и да е крайният резултат, който се отлага във времето, съдебният тормоз срещу моя милост продължава каскадно. В него, както е известно, се включи и самоназначилият се за нещо като велик инквизитор на праведния антикомунизъм Георги Жеков, за когото Николай Колев – Босия твърди, че е доносник на ДС с агентурно име Върбан. Именно доносник, не нещо друго. 

Обвинението е на Босия, а не мое. Подчертавам го като за Жеков, който се прави на журналист, но явно не знае елементарната истина, че цитирането на чужди твърдения няма как да е повод за осъдителна присъда срещу подсъдимия, в какъвто ме е превърнал ( и по този повод).

Дали е вярно, че има провокатор с псевдоним Върбан? Не знам. Знам само, че Босия го твърди, а Жеков му се заканва да го съди в жалбата срещу мен. Само се питам: ако не е вярно, защо наистина досега не е осъдил Босия? Или не смее да застане пред съда по този въпрос, атакувайки мен, че съм му бил причинил заболяване като се защитавам в блога си от от неговата агресия срещу мен и детето ми, ( травмирала 10 годишната ми дъщеря, за което би трябвало аз да го съдя)? http://ivo.bg/2017/10/24/лирично-по-повод-свинщина-срещу-детет/

Нямам представа от родителския му статус, но ако е бил някога родител би трябвало да може да си представи какво означава един баща да бъде унижаван публично пред детето му без да може да се защити пред група от общо 4 мъже, един от които крещи неистово обиди към неговия родител. Това беше групово морално изнасилване на публично място, след което дъщеря ми питаше майка си със сълзи на очи защо някакъв непознат крещи срещу нея, че била “нещастно дете”, макар да не е направила нищо лошо. Тя просто искаше своите пържени картофки, но Жеков й налетя пред десетки смаяни свидетели. 

Второто заседание по делото на Жеков срещу мен е на 27 септември.

Да бъда атакуван от атакисти и от такива, като Жеков, които се опитват да ми затворят устата, за мен е комплимент. За съжаление си плащам за него дори само с факта, че трябва да се занимавам  ( и да занимавам читателите) с техните личности, които не познавам и които дълбоко не ме интересуват. Опитват се да ме тормозят и постигат очаквания минимум, като ме принуждават да си губя времето и да се отбранявам в качеството на подсъдим, в каквото съм принуден да “докладвам” на аудиторията, на която благодаря за подкрепата. 

Share on Facebook

Индокитай (4): Тайланд: Банкок и Патая

http://patepis.com/?p=83052

Завършваме пътуването из Индокитай заедно с Мая. Започнахме с Ханой – столицата на Виетнам, отидохме до залива Халонг, Сайгон и делтата на Меконг, а за последно бяхме в Камбоджа и Анкор. Днес завършаме пътуване из Индокитай с Банкок и Патая в Тайланд.

Приятно четене:

Тайланд: Банкок и Патая

част четвърта на

Индокитай – Виетнам, Камбоджа и Тайланд

След като изпълнихме най-важната част от програмата, преразпределихме отново свръхбагажа, взеха ни пръстов отпечатък и претичахме между самолетите по пистата се отправихме към по-лежерната част от пътуването, а именно

Тайланд

Два дни в

Банкок

и два дни в морския курорт – Патая.

В туристическо отношение Тайланд е най-известен

Тайландците отдавна са осъзнали потенциала на туризма, а и понеже имат късмета да не са преживели война в последните 50 години са много напред по отношение на съседите си.

Тайланд е нещо като икономическият тигър в региона

Въпреки ужасните поражения от цунамито през 2004 година, страната се развива и става все по-популярна туристическа дестинация.

Тъй като съм била вече там имах представа какво да очаквам и бях готова просто да се насладя на преживяването.

Тайланд обаче ме изненада – неприятно.

Не зная дали е последица от моите спомени или резултат от посещението ми първо във Виетнам и Камбоджа, но се разочаровах. Такава

безумна меркантилност и преследване на туристите за всеки долар …

не съм срещала. Абсолютно за всяко нещо, за което могат, ви искат пари. В това число, за да нахраните слоновете! За да ви върне слона фотоапарата, който ви е взел, ви искат пари. Но не един долар, под пет не взема!

Всичко това на тях може да им се струва като забава за туристите, но аз го смятам за дразнещо, излишно меркантилно и прекалено. Откровено се разочаровах от Тайланд.

Въпреки тези разочарования, факт е, че

попаднахме в Тайланд в един изключително интересен момент.

Около месец преди да тръгнем,

кралят на Тайланд – Рама IX, почина

на 89 годишна възраст, потапяйки цял Тайланд в дълбок, искрен и изключително продължителен траур. На практика цялата държава беше окичена с жалейки и портрети на покойния крал. Горе-долу половината население ходеше облечено в черно или поне с траурна лента и дори травеститското шоу Тифани, на което ни заведоха, започна с молитва в памет на краля.

Казвам това, тъй като е наистина събитие, на което може би друг път няма да можем да присъстваме, а освен това причини доста главоболия с посещението ни в Големия дворец в Банкок.

Кралят беше изложен за поклонение в Тронната зала и половината държава се беше стекла да се поклони.

Изобщо не се шегувам. За продължителността на поклонението се очакваха няколко милиона човека.

Всички тези хора, малки и големи, облечени целите в черно /при 32 градуса температура/, повечето носещи портрети на краля, се редяха на километрични опашки пред двореца, където чакаха часове наред, за да могат да минат и да се поклонят на покойния.

За да избегнат масов мор сред поклонниците, властите бяха организирали опъването на шатри, в които да се чака на сянка и се раздаваше вода и храна безплатно. В деня, в който ние бяхме в двореца, ни казаха, че имало около 20 000 човека, чакащи да влязат!

Всичко това доведе до невероятно стълпотворение в и без това доста посещавания дворец, да не говорим, че половината дворец беше затворен, заради поклонниците!

И отново – дълги поли и панталони, и покрити рамене! Аз съм човек, който издържа на жега, но тези дълги поли ми идваха в повече.

Въпреки тези неудобства,

Големият Дворец в Банкок

е място, което задължително трябва да се посети. Построен е след установяването на Банкок като столица през 18 век и всеки крал е добавял нещо от себе си …. предимно от злато!

Злато и скъпоценни камъни навсякъде. Дотолкова, че в един момент това вече не ни правеше впечатление.

Банкок, Тайланд

Траур

Траур по краля – Банкок, Тайланд

В този ден не се предвиждаше да се разхождаме из Банкок и затова след блъсканицата в Големия дворец в следобедната жега, се натоварихме на автобуса и се отправихме към почивката –

Патая

Хайде малко Гугъл.

Магични истории, скрити зад един „Бразилски храст“

http://azcheta.com/brazilski-hrast-velina-minkova/

Лятото е предопределено за такива четива! Ако трябва да дам кратко определение за сборника с разкази „Бразилски храст“ (изд. „Colibri”), то би било „удоволствие за сетивата“. Въображението на Велина Минкова, разляло се по страниците на единайсетте разказа, е толкова живо и цветно, че само настоящият сезон е способен да го приюти по най-добрия начин, добавяйки...

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване