04/17/10 16:08

Риалитито на Цветанов срещу “Биг Брадър”. Защо не показаха и ареста на Човека глас?

СЕМ изпрати предупредително писмо на Нова ТВ за излъчваните сцени в “Биг Брадър фемили” два дни, след като вицепремиерът и вътрешен министър Цветанов ги посъветва да бъдат по-внимателни към подобни предавания. Сигурно е съвпадение. В СЕМ едва ли са толкова услужливи към реплики на вътрешния министър.

Случаят, обаче, е любопитен. В e-vestnik досега сме проявявали много пъти несъгласие с приказките на Цветанов. Но донякъде приемаме мнението му за “Биг Брадър фемили” - “Няма нещо, което да даде позитивното в обществото, няма нещо, което да даде възпитателния ефект, който според мен трябва да се цели от всяко едно предаване. Комерсиалното също е важно, но трябва да се замислим каква цена трябва да плати обществото и всички ние.”

Като отставим настрана комунистическата му представа за медиите – че всяко едно предаване трябва да цели възпитателен ефект – Цветанов е прав за липсата на позитивно в “Биг Брадър фемили” и за цената, която трябва да плати обществото за такова шоу. То провокира насилие, простащина, отвращава. Когато се показват сцени на насилие в такова риалити, това само индуцира лумпените.

“Биг Брадър фемили” е събрал безумни двойки и от екрана се лее простотия. Няма позитивно, точно в момент, когато обществото е затиснато от негативни новини. Това обяснява и по-слабия интерес към поредното шоу.

Но в тоя ред на мисли Цветанов може ли да обясни неговото риалити шоу какво цели? Постоянните клипове с арести, които се излъчват в новините, какво позитивно дават? Да уплашат хората, все едно живеем в полицейска държава? Това ли е възпитателният ефект? Да показва масово гавра с хора, дори да са престъпници? Да удовлетвори ниски страсти на тълпата – зрелище как някой е унижаван, арестуван, натискат го на колене с белезници или го просват по корем на пода. Целта е да се страхуват всички? Защото страх е сковал държавата на всички нива. След тия риалитита и изявленията на премиера за далавери във всичко, в администрацията вече никой не смее нищо да предложи, нито да подпише – проект, разрешително, каквото и да е. Държавата направо е блокирана. Това директно задълбочава кризата.

“Аз не гледам “Биг брадър”, защото не смятам, че това е предаване, което заслужава да бъде гледано и такива предавания ни отдалечават от ценностите”, заяви Цветанов. Към кои ценности ни приближава риалитито на Цветанов? Впрочем, нали МВР снима всяка акция - защо не пуснат и ареста на Човека глас Краси Аврамов? Толкова хора ще се изкефят, че го просват на пода…

[...] » прочети още
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване