06/18/10 22:18
(http://e-vestnik.bg/)

Край на благините за френските политици?

Доста от малките привилегии, на които се радват френските политици, ще бъдат орязани от суровите антикризисни мерки, които правителството готви за населението.

Членове на правителството внезапно се оказаха обсипани от критики за многобройните им източници на доходи, безплатните жилища и разточителните разходи, които те дълго време смятаха, че са им гарантирани. Изглежда сега са застрашени и големите пенсии за членовете на парламента, щом като пенсионната реформа предвижда гласоподавателите да трябва да се пенсионират по-късно.

Нещата не са шокиращи като миналогодишният скандал във Великобритания, когато изтекли подробности за неправомерни разходи на депутати предизвикаха огромно възмущение. При все това разкрития във френските медии за прахосани обществени пари принуждават правителството да реже възнагражденията едно по едно.
“Осемдесет и четири процента от французите смятат, че е добре да бъдат орязани министерските заплати, защото министрите трябва да дадат пример в този период на криза”, посочва социологическият институт ИФОП.

Премиерът Франсоа Фийон нанесе поредния удар във вторник, ден преди министърът на труда Ерик Вьорт да обяви, че французите трябва да работят две години повече, за да излязат в пенсия, а богатите да плащат повече данъци, за да помогнат за финансиране на задлъжнялата пенсионна система. Петима министри, получаващи пенсии като бивши депутати, но вземащи и заплати като министри, ще трябва да прекратят бозаенето от две крави, заяви Фийон. Това предложение, което ще доведе до съкращаване на месечните им доходи от 20 хиляди на 14 хиляди евро, е странно, защото означава, че им се забранява да използват вратичка в закона, която Фийон създаде с предишна реформа, за да позволи на пенсионерите да увеличават пенсиите си, работейки нова работа.

Преди два месеца Фийон нареди на министрите да пътуват само с граждански полети, след като неговият държавен секретар по развитието на отвъдморските територии Ален Жоянде похарчи 116 500 евро, наемайки частен самолет, за да участва в конференция в Мартиника.

Поставяйки под лупа привилегиите на политиците, общественото мнение насочи вниманието си към щедрата система за пенсиониране на депутатите. Според тази система всяка година прекарана в Националното събрание или Сената им се брои за две при изчисляване на пенсионната възраст.

В изявление преди обявяването на пенсионната реформа вчера, председателят на парламента Бернар Акуайе призова за незабавни действия, за да бъдат накарани депутатите също да направят жертви. “Тези изключения трябва да бъда премахнати незабавно”, заяви той по радио Йороп 1.

Друга застрашена привилегия е безплатното парижко жилище, което всеки министър получава независимо дали се нуждае или не. Тази благинка стана новина номер едно, когато бе разкрито, че министърът на индустрията Кристиан Естрози живее в стаи на министерството на икономиката в Източен Париж, а дава под наем на роднина официалния си апартамент, разположен срещу Айфеловата кула.

Фадела Амара, държавен секретар по въпросите на градоустройството, призна този месец, че членове на семейството й понякога използвали официалния й апартамент в същия модерен квартал, а тя обитавала собствения си, по-скромен апартамент в един от по-народните квартали на Париж.

Сатиричният седмичник “Канар аншене” е специалист в разкритията за разточителни разходи като 12-те хиляди евро за хавански пури, дадени от Кристиан Блан, държавен секретар за Парижка община. Той обвини секретаря на кабинета си за тази покупка, която беше записана като представителни разходи, и възстанови 3500 евро за пурите, които каза, че не е пушил.

“Готови ли са министрите да направят жертва?”, запита вчера парижкият всекидневник “Кроа”. Изданието посочи, че е помолило за коментар 20 министри, но единствено Естрози - ветеран от предишни скандали за разходи - се съгласил да даде интервю за статията.

По БТА

Публикувана на 06/18/10 22:18 http://e-vestnik.bg/9375/kray-na-blaginite-za-frenskite-polititsi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване