07/06/10 04:07
(http://e-vestnik.bg/)

Кой може да ти бръкне в пощата? „Фейсбук” прибира пароли, ченгета душат из мрежата…

Превключването на криптирана връзка в поща abv.bg става лесно в менюто “Настройки”, откъдето се избира “Защитена връзка”. Така изпращаните писма, дори да бъдат уловени от ченгета или други, не могат да се разшифроват по никакъв начин. Снимка: скрийншот

Как могат да ти следят електронната поща и как да се опазим? Този въпрос става все по-актуален, след като със закон МВР получи повече права да следи потребителите в интернет. Спасението от следене не е толкова трудно, показа проучване на e-vestnik.

По принцип писмата в интернет са не по-малко достъпни от подслушването на разговорите по телефона.
Кои са слабите места на пощата?
Всяко писмо, което получаваш или изпращаш може да се прочете най-напред, като някой ти открадне паролата за пощата. Има най-различни програми, които, инсталирани примерно на служебен компютър, могат да запомнят паролите на потребителите. Но най-често потребителят сам се издава и му крадат паролата. След това е възможно не само да му четат кореспонденцията, но и да му откраднат пощата, като променят паролата. Тогава спасението е според начина на регистрацията в съответната поща (виж тук повече по този въпрос).
Съмнително е участието в социални мрежи като „Фейсбук”, които при регистрация искат от потребителя паролата на електронната му поща. По принцип стопаните на „Фейсбук” твърдят, че тази парола им е нужна не за да ровят в кореспонденцията му, а за да ползват адресите в пощата на потребителя. Така всеки получава в пощата си покани да стане приятел с този или онзи и да се свърже с някой, с когото е имал някога някаква кореспонденция. Това е начин за разширяване на мрежата на „Фейсбук”, но не се знае дали някой не може да я използва, за да злоупотреби с паролите на пощата.
Проникването в пощата ти е дори по-фатално, отколкото изглежда на пръв поглед. Човек не се усеща, как е превърнал пощата си в архив, в който пази пароли, банкови сметки и извлечения, лична и служебна кореспонденция, документи и т. н. Когато някой проникне в пощата ти, може да извлече неподозирано много информация от нея и да извърши куп вреди.

Но как е възможно да ти проникнат в пощата, когато пазиш стриктно паролата си и не я даваш никъде, нито я запаметяваш на компютъра си?
По пътя си до сървъра на съответната поща, писмото минава по кабел или безжична връзка през интернет-доставчика. Практически по целия този път пощата може да бъде проследена. Ако някой се включи в твоята локална мрежа (по кабел или безжично), може да следи всичко, което изпращаш по пощата. За целта трябва да има достъп до кабела за интернет връзката на компютъра ти или да засече твоя безжичен рутер. В много случаи потребителите слагат на рутера си лесна парола или го ползват въобще без парола. Има програми, наречени „снифъри” (б. а. – от sniff – душа, помирисвам, англ.), чрез които може да се следи трафикът към даден ай-пи адрес, тоест на конкретен потребител. Програмите от типа „снифър” разграничават електронна поща, скайп и други видове чат и ги четат, ако те не са криптирани (кодирани).

Налучкването на паролата е най-лесния начин да ти проникнат в пощата. Често се срещат пароли с малките имена на собственика на пощата. Снимка: e-vestnik.bg

Следващата спирка по пътя на писмото е интернет-доставчикът. Повечето доставчици са малки фирми, които ползват по-големи доставчици. Те са най-слабото място. Могат да бъдат принудени от ченгета да записва твоя трафик или някой злосторник да злоупотреби като го направи с някаква цел. Спасението в този случай е криптиран вариант на пощата. Пощата gmail.com например е криптирана ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване