07/07/10 21:43
(http://e-vestnik.bg/)

Нобелистът Пол Кругман: Ползата от бюджетните икономии е мит

Пол Кругман*

Когато бях млад и наивен, вярвах, че важните хора заемат позиции въз основа на внимателно преценяване на възможностите. Сега съм по-опитен. Много от онова, на което “сериозните хора” вярват, почива на предубеждения, а не на анализ. И тези предубеждения са обект на прищевки и мода.

През последните няколко месеца моя милост и останалите наблюдаваме с удивление и ужас появата на консенсус в политическите кръгове в полза на незабавни бюджетни икономии. Тоест, по някакъв начин се утвърди като общоприета истина, че сега е времето да се орежат разходите, въпреки факта, че големите световни икономики остават в дълбока рецесия.

Тази общоприета истина не се базира нито на доказателства, нито на внимателен анализ. Вместо това почива на нещо, което благосклонно можем да определим като чиста спекулация, а по-малко благосклонно да наречем част от въображението на политическия елит - по-конкретно на вярването за съществуването на някакви анонимни притежатели на държавни облигации и на феята на доверието.

Притежателите на облигации са инвеститори, които могат да дръпнат шалтера на правителства, смятани от тях за неспособни или нежелаещи да плащат дълговете си. Няма спор по въпроса, че държавите може да преживяват кризи на доверието (справка Гърция). Но защитниците на икономиите твърдят, че първо, притежателите на облигации се готвят да атакуват Америка и второ, харченето на повече пари за стимулиране на икономиката ще ги подтикне да го направят.

Какво основание имаме да смятаме, че каквото и да било от всичко това е вярно? Да, Америка има дългосрочни бюджетни проблеми, но онова, което правим за стимулирането през следващите няколко години, няма почти никаква връзка със способността ни да се справим с тези дългосрочни проблеми.

Както Дъглас Елмъндорф, директорът на бюджетното бюро на Конгреса, се изрази неотдавна: “Не същестува вътрешно противоречие между предоставянето на допълнителен финансов стимул днес, когато безработицата е висока и много предприятия и офиси не работя в пълен капацитет, и прилагането на фискални ограничения след няколко години, когато производството и заетостта вероятно ще се доближат до пълния си потенциал.” Въпреки това мине не мине месец и ни убеждават, че притежателите на облигации са дошли и трябва да въведем икономии веднага, ама веднага, за да ги умилостивим.

Преди три месеца леко помръдване нагоре на дългосрочния лихвен процент беше посрещнато почти с истерия: “Страх от дългове изпрати лихвите нагоре”, гласеше заглавието на вестник “Уолстрийт джърнъл”, макар да нямаше никакви конкретни причини за подобни страхове, а Алън Грийнспан определи увеличението като “канарче в каменовъглена мина” (някога миньорите поставяли клетки с канарчета, които са много чувствителни към метан и други отровни газове, и когато птичките спирали да пеят, било знак бързо да се евакуират).

След това дългосрочните лихвени проценти отново паднаха. Без да бягат въобще от дълговите облигации на САЩ, инвеститорите явно гледат на това като на най-сигурна гаранция за икономика в криза. И въпреки това защитниците на икономии продължават да ни уверяват, че притежателите на облигации ще атакуват всеки момент, ако не съкратим незабавно разходите.

Но не се косете: съкращаването на разходите може да боли, но феята на доверието ще премахне болката. “Идеята, че мерките за икономии може да предизвикат стагнация е неправилна”, заяви Клод Трише, президентът на Европейската централна банка, в неотдавнашно интервю. Защо? Защото “политиката за предизвикване на доверие ще подпомогне, а няма да попречи на икономическото възстановяване”.

Какви са доказателствата да се смята, че свиването на бюджета е на практика мярка в обратна посока, тъй като подобрява доверието? (Между другото точно това е доктрината, поддържана от Хърбърт Хувър през 1932 г.) Е, имало е в историята случаи на съкращаване на разходите и увеличаване на данъците, последвани от икономически растеж.

Но доколкото на мен ми е известно, всеки такъв пример при подробен ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване