07/08/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: Quo vadis, Цезаре!

Антоний Тодоров

Бойко Борисов. Снимка: Валентина Петрова

Когато преди година ГЕРБ сформира самостоятелно правителство, макар и на малцинството, вероятно голяма част от гражданите си отдъхнаха. Защото им беше спестена една дълга и тягостна сюита от политически пазарлъци и неочаквани компромиси. Защото също така очакваха някакъв прелом (не на целия живот, разбира се, никой не желаеше това), но прелом в нескончаемата сага на борбата с корупцията и организираната престъпност, в непрестанните заплахи за спиране на европейските фондове, в чувството, че живеем в държава, където частните интереси са приватизирали публичните. Разбира се, революция не се случи.

В първите месеци на управлението на ГЕРБ основните послания на правителството бяха именно за революция – смяна на посоката, смяна на отговорните, наказание за виновните. Но също така и безкрайно вадене на „скелети от гардероба” – разхищения, злоупотреби, скрити задължения на държавата. Всеки ден публичното пространство беше заливано от информации за провалите на предишната тройна коалиция. Както и за намеренията на новото правителство да поправи нещата, да ги върне в коловозите на една, основана на европейските норми, публична политика.

Ревизия и реформиране – това бяха ключовите думи на първите стъпки на правителството на ГЕРБ във всички сектори на управлението. Благоприятното за правителството беше наличието на парламентарна подкрепа от страна на „Атака” и на Синята коалиция (първоначално и от страна на РЗС). Това значително, макар и не изрично договорено парламентарно мнозинство, подсилваше убедеността на управляващите, че са в състояние да осъществят всичко, което искат. Общото разбиране за политиката на ядрото на новия екип беше именно такова: ако имаш волята и властта (т.е. ресурсите и силата на държавата), можеш всичко да постигнеш.

Какво може да се постигне със силата на властта?

Една година по-късно най-висока подкрепа общественото мнение продължава да оказва на МВР заради нестихващите акции със забавни имена. Публиката се радва на разпространяваните от полицията кадри на зрелищни арести, на разбиване на престъпни групировки, на смазване на организираната престъпност и на свързаната с нея корупция по високите етажи на властта. Правителството и неговият вицепремиер и министър на вътрешните работи се радват на аплодисментите на обществото и се изживяват като истински спасители на нацията.

Силата на държавата беше демонстрирана по всякакъв начин. Но няколко ареста заслужава да се припомнят: на бившия министър на отбраната Николай Цонев във фоайето на ВМА и на председателя на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов рано сутринта в дома му. Не знам как ще завършат обвиненията срещу двамата, но съм сигурен, че арестите им бяха зрелище, което накара много хора, които дотогава се отнасяха неутрално или дори подкрепящо към правителството, сериозно да се замислят. Някак си същото усещане остана и при ареста на Алексей Петров, човек, работил в службите и вече достатъчно видима публична фигура, за да може лесно да се укрие.

Общественото мнение бързо се раздели на две: едните се радваха на видимото унижение на доскорошни властници, други се загрижиха дали демонстрацията на сила няма да бъде приложена и към хора, които правителството не обича. Или които близки до правителството лобита са решили да отстранят от своята бизнес територия. Така и не стана ясно, например, какви обществени интереси бяха защитени при зрелищната конфискация на компютрите на нетърговската виртуална библиотека Читанка.бг.

Цялата тази дейност на правителството, често представяна като „възстановяване на държавността”, е единствено и само демонстрация на силата на властта. Но в съвременните демокрации предпочитат силата на правото пред правото на силата. Въпросът е в определено разбиране за управлението преди всичко като използване на сила за налагане на воля. Волята на правителството се приравнява с волята на обществото и така изглежда, че става въпрос за налагането на волята на обществото над отделни престъпни фигури ...

Публикувана на 07/08/10 21:40 http://e-vestnik.bg/9486/v-desetkata-quo-vadis-tsezare/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване