07/10/10 10:12
(http://e-vestnik.bg/)

Кой живее на ул. “Оборище” – преди и сега

Къщата на №12, бившо виетнамско посолство, днес е на Румен Гайтански - Вълка. Вместо да запазят автентичния облик на красивата сграда, собствениците й са надстроили два мансардни етажа - заради далаверата. Снимки: e-vestnik

Новозабогателите пришълци в столицата цели две десетилетия се блъскат като цаци в консерва по баирите на кв. “Лозенец” (старо име - Курубаглар), докато окончателно и задълго компрометираха тихия някога жилищен квартал. По-умните и по-богатите гнусливо заобиколиха този капан, предпочели далеч по-уютни и престижни места на града. Едно от тях е улица “Оборище”.

В хилядолетната история на Сердика-Средец-София, улица “Оборище” е направо младенец. Прокарването й е проектирано в първия градоустройствен план на столицата (1879), известен като Батенбергов. В първоначалната идея заляга и изграждането на площад “Цар Освободител” върху терена, който по-късно се превръща в  познатата ни Докторска градина. Но плановете се променят в крачка, а обособеният площад “Св. Александър Невски” задава нова номерация на улицата. За кратко бързо развиващият се град превръща “Оборище” в една от най-престижните улици на следосвобожденския град. Зад стените на неговите достолепни къщи, строени от индустриалния, търговски, политически и културен елит на страната, се е притуряло (и до днес) влияние върху целия живот на България. Примерът е последван и от комунистическата върхушка, а разклоненията й са живи и днес. Така ул. “Оборище” се обособява като предпочитано място за живеене на силните на деня, все едно към коя историческа епоха принадлежат.

Верни наследници на удобствата, наследени от предвоенния елит, новите властващи струпват домовете си по лявата страна на улицата (ако тръгнеш от “Св. Александър Невски” надолу). Нещата са прости и прагматични – левия тротоар предлага пълно южно изложение с изглед към Витоша и гарантиран слънчев достъп. Така на
№ 1 на се настанява част от партийния елит на тоталитарния режим (а върхушката му живее в съседство по-надолу), в построена през 60-те години на ХХ век масивна жилищна сграда (виж снимките).

Първоначално там живеят редом членовете и кандидат-членовете на Политбюро на ЦК на БКП Иван Абаджиев и Лъчезар Аврамов, МВР-шефът Ангел Цанев, БЗНС-деятелят Лальо Ганчев, дъщерите му Вера и Васа, писателите Димитър Димов и Павел Вежинов и др. Наследниците на писателя Вежинов, на Иван Абаджиев (известен днес с това, че синът му е бил женен за Цветелина Бориславова, другарката в живота на примера Борисов) и др. продължават да живеят на “Оборище” №1.

Ул. “Оборище” №1. В двата входа на тази голяма жилищна кооперация са живели неколцина партийни величия и писателят Павел Вежинов. Днес тук още живеят техни наследници. Снимки: e-vestnik

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване