07/14/10 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Гладуващият в Брюксел физик Котев не е луд - свидетелстват колеги

Защо съм против гладната стачка на физика Котев - от сайта eurochicago.com


Георги Котев на пресконференция в София. Снимка: Таня Киркова

От Петър Стаматов – редактор на Eurochicago.com и от Петър Божинов (Чикагски университет), съответно бивш състудент и бивш колега на физика Котев

На 12.07.2010г. физикът Георги Котев обяви безсрочна гладна стачка пред Европейската комисия в Брюксел с искане евроинституциите да предизвикат независимо разследване за подмяната на ядреното гориво на АЕЦ „Козлодуй”. Българинът работил 17 години в централата е категоричен, че новото гориво е нелицензирано у нас и може да бъде опасно, а държавата ни е ощетена до този момент с близо 500 млн. лева.

Петър Стаматов:

Следя постоянно какво се случва на площад “Шуман” пред сградата на Еврокомисията, какво съобщават медиите и ектронните издания за стачката на Котев. Чета и коментарите и форумите в тях. Забелязвам, че за много хора не само написаното от ядрения физик, но и действията и мотивите му остават загадка. За разлика от тези хора аз познавам Георги Котев повече от 20 години – учихме в един университет, макар и различни специалности, работихме в АЕЦ Козлодуй, срещахме се в годините след като напуснах централата – и в София, и в САЩ. Познавам близките му, знам дори малките му племеници. С една дума – бяхме доста добри приятели. Докато в последните месеци отношенията ни охладняха, а след като обявих, че съм против стачката му, дори почти се скъсаха. И от тогава практически не се чуваме (не броя отделни кратки СМС). Да, аз съм против стачката му. Ето защо няма да чуете от него нито моето име, нито моя уебсайт. Но въпреки, че съм против безсрочното му гладуване, аз не мога да го оставя. Подкрепям го, защото виждам как организирано се нахвърлят към него, как искат да го обявят за какъв ли не, та дори за луд.

Ще започна поред.
Бил посредствен специалист.
Не е вярно! Признавам си, че и аз, като повечето читатели, не съм наясно как може да се докаже, че едно ядрено гориво е приготвено от рециклиран уран, но абсолютно отхвърлям обвиненията по негов адрес в некомпетентност. Ако беше некомпетентен, нямаше да проработи толкова години на едно от най-отговорните места в АЕЦ. Нямаше да има награди, и то не за послушание, а за нововъведения в производството. Фактите говорят, че е един от най-добрите по специалността си в България и ако не беше така, неговите твърдения отдавна щяха да са разбити на пух и прах. Защо ли до днес никой от нашите големи авторитети (не говоря за големи началници) не излезе с името си срещу него?

Бил глупак.
Не е вярно! Котев е с много висок IQ (Ай Кю – коефициент за интелигентност). Повод да се запознаем като студенти станаха общите ни увлечения по математика и занимателните задачи и главоблъсканици. Знам какви са условията и изискванията да покриеш теста на Менса и съм убеден, че Котев спокойно може да членува в този клуб. А и вероятно той е минавал такива тестове в АЕЦ. Там в специална лаборатория ни проверяваха общата интелигентност, психологическата пригодност. На такава проверки не подлежаха само… началниците в централата.

Аз не съм против ядрените централи, за мен по-опасни са хората, които ги управляват.
Ще поясня. В АЕЦ “Козлодуй” на високи постове са работили хора, за които главният психолог е предписвал, че, поради IQ < 95 т.е. по-нисък от средния, не би трябвало да заемат ръководни длъжност. Преровят ли се архивите, сигурно ще се открие, че иначе симпатичният екс-шеф на централата Иван Генов също има забрани да заема отговорни постове в АЕЦ. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване