07/16/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Година след убийството на Наталия Естемирова диктаторът Кадиров е още по-могъщ

Президентът на Чечения Рамзан Кадиров. Снимка: от тв екрана

Точно преди година Наталия Естемирова, руската журналистка и активистка от правозащитната организация “Мемориал”, беше отвлечена и убита в Чечения. Нейното надупчено от куршумите тяло беше захвърлено в гора в Ингушетия. Седмиците преди смъртта й, Естемирова водеше разследвания по няколко случая на мъчения и на извънсъдебни екзекуции, извършени от Кадировците - силите на Рамзан Кадиров, чеченския диктатор, който беше лично назначен на президентския пост на Чечения от Владимир Путин и днес все още е подкрепян от него.

Естемирова беше привикана от Кадиров и заплашена. Тя беше заплашена и от членове на антуража му, но отказа да прекрати разследванията си и беше убита. “Нет человека, нет проблем” (Няма човек, няма и проблем), гласи една руска поговорка.

В продължение на една година разследването на убийството на Естемирова тъпчеше на едно място. Днес властите обявиха, че са идентифицирали извършителя, но не споменаха неговото име. В съобщение на “Мемориал” се казва, че руските разследващи действително са идентифицирали заподозрян. Това бил някой си Алхазур Башаев, ислямистки боец, който убил Наталия, за да си отмъсти за статия, която тя така и не написала и за да накисне Кадиров и проруските чеченски власти.

Какви доказателствата има в подкрепа на тази версия? Пистолетът, послужил за убийството на Наталия, е бил намерен в скривалище заедно с фалшива полицейска карта със снимката на Башаев. Башаев вече е мъртъв, той беше убит по време на специална операция през ноември 2009 г. Жалко, защото той никога няма да може да коментира обвиненията на руските следователи. През тази една година последните упорито отказваха да разследват случаите, по който работеше Наталия точно преди смъртта си. Евентуална следа, която можеше да ги отведе чак до Кадиров, не може да бъде смятана за следа.

Година след смъртта на Наталия властта на Кадиров изглежда по-солидна, той се чувства по-комфортно на президентския пост от всякога. Проявите на краен ислямизъм, корупцията и репресиите се умножиха и станаха още по-сериозни. Руските федерални закони не позволяват на Кадиров да задължава чеченски жени да носят ислямско було по улиците. Много важно! Бригади от маскирани младежи бомбардират с така наречените цветни снаряди (бомбички с боя или мастило) дрехите на безсрамните жени и ги вкарват по този начин в правия път. И това се случва с пълната подкрепа на Кадиров.

Колкото до ислямистките бойци, ако човек не може да ги залови или да ги елиминира, то може да си го изкара на техните семействата и то без да се крие. Неотдавна по телевизията подобно предупреждение отправи към роднините на ислямистите чеченски представител, до когото бяха застанали кметът на Грозни Муслим Хучиев и чеченският омбудсман за правата на човека Нурди Нухаджиев. “Ако си мислите, че след нашия дебат тук ще можете да си тръгнете и да си останете спокойно по домовете, то значи страшно сте се объркали”, каза тогава чеченският представител.

Що се касае до правозащитниците от “Мемориал”, които въпреки делата и заплахите срещу тях продължават да разследват престъпленията, извършени от Кадировците и да публикуват заключенията си, то Кадиров не се стеснява да ги заплашва открито, както направи в началото на юни, когато в телевизионно интервю ги нарече “врагове на народа, врагове на закона и врагове на правителството”. А знаем какво се случва в Чечения на враговете на настоящото правителство.

Кадиров има не само приятели в Русия. Неговите отношения с руския президент Дмитрий Медведев са достигнали най-ниска точка, както се твърди. В САЩ и в Европа, главно във Франция, разчитат много на Медведев да “цивилизова” Русия и да внесе в нея нещо подобно на “нормализиране” обстановката, което ще бъде достатъчно хората да могат да правят бизнес с Москва, без да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване