07/17/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Ще предизвика ли Иран неприятни изненади?

През миналата седмица американският президент Барак Обама изрази увереност, че Израел няма да атакува Иран без преди това да се консултира с Вашингтон. „Неприемливо е Иран да притежава ядрени оръжия и ние ще направим всичко по силите си, за да не допуснем това да се случи”, каза Обама пред израелската телевизия „Канал 2”. „Смятам, че отношенията между САЩ и Израел са достатъчно силни и никой от нас няма да тръгне да изненадва другия”, посочи американският президент.

Но Обама остави много неща неизказани. Той не каза, че ще се противопостави или ще се опита да блокира евентуални бъдещи израелски въздушни удари срещу иранските ядрени обекти, а само, че очаква да бъде информиран за тях предварително. Той не заяви и, че Вашингтон ще откаже да помогне или да участва, директно или индиректно, в подобна атака. САЩ предпочитат дипломатическо решение, каза той, но след това дойде и познатото: „Уверявам ви, че нито една от опциите не е изключена”.

Обратно, нищо което каза Обама, не изключва възможността за подготвянето на опасни изненади от страна и на Израел, и на САЩ, предизвикани от Иран. Конфронтацията с Иран на редица фронтове – политически, търговски, географски и материален, се задълбочава се повече. Ситуацията става все по-малко предвидима с всеки изминал ден, а с това и по-взривоопасна. Няма да е нужно дълго време, за да се стигне до пълномащабна криза, най-вероятно непланирано.

Като разгневен, непокорен боксьор, който е окървавен, но непобеден, иранският режим започва да нанася удари във всички посоки. След като ООН, САЩ и ЕС наложиха допълнителни наказателни санкции, презрителният президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че иранската ядрена програма няма да бъде променена. „Тези резолюции са само хартийки. Ние решаваме какво да е нашето бъдеще”, посочи иранският лидер.

Алаедин Боруджерди, язвителният антизападен председател на комисията по външни отношения на иранския парламент, през тази седмица насочи огъня към Русия, дългогодишен помощник на Техеран в ядрената сфера, след като Москва подкрепи санкциите. „Мощна страна като Русия не трябва да бъде манипулирана от американските и британските разузнавателни служби”, каза той презрително.

Иран е дори по-остър в забележките си по отношение на своите съседи в Персийския залив, които от своя страна публично изразяват дългогодишните си страхове от иранските власти. Скорошното изказване на посланика на ОАЕ в САЩ за това, че страната му „не може да живее с ядрен Иран”, доведоха до изостряне на напрежението заради спорна територия и енергийни ресурси и до опасения, че шиитският Иран може да се опита да свали от власт водените от сунити монархии.

Според консервативния американски коментатор Арно де Борчгейв, бивш арабски лидер, поддържащ близка връзка с регионалните правителства, е предупредил наскоро, че „лидерите в Близкия изток и в Персийския залив искат Иран да не разполага с ядрени оръжия и че всички те знаят, че санкциите няма да помогнат”. Това, от което те все повече се оплакват, както и Израел, е слабостта на американското ръководство.

Списъкът с нещата, които може да доведат до неприятни изненади, продължава да се увеличава. Американски командири в Ирак предупредиха тази седмица, че шиитската въоръжена група „Катаиб Хизбулла”, за която се предполага, че се финансира и се подготвя от Иранската революционна гвардия, е изпратила свои активисти в Ирак, за да извършват атаки, които да съвпаднат с планираното изтегляне на американските военни части. В Афганистан коалиционните сили продължават да намират доказателства за подкрепата на Иран за талибаните и за групировки, свързани с „Ал Кайда”.

Във все по-разделения Южен Ливан, поне според Израел, „Хизбулла” се въоръжава за нова война, подпомагана от Сирия, за която се смята, че доставя контрабандно на групировката модерни ракети от Иран. Говорител на израелската армия каза пред вестник „Аарец”, че „Хизбулла” в момента разполага с 40 ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване