07/21/10 03:30
(http://e-vestnik.bg/)

Пироговки или Орландовки? Брането на гъби е руска рулетка

Зелена мухоморка - смъртоносно отровна гъба. Гъбари твърдят, че тя се различава отчетливо, но въпреки това я бъркат с 3 вида гъби - печурки, сърнели и гълъбки. Това се случва и с опитни гъбари, които често отравят семействата си. Снимка: Уикипедия

“Не се доверявайте да ядете горски гъби, купени дори от стари гъбари, които имат разрешително” – това съветва доцент Маргарита Гешева от токсикологията на “Пирогов”. В нейната практика има много случаи на отровени семейства на стари и опитни гъбари.
Доц. Гешева започва разказа си от първия подобен случай в началото на професионалната й кариера в “Пирогов” в края на 70-те години, когато измряло цялото семейство на стар гъбар от София, след като яли гъби от Ихтиманския балкан. До 11-ия ден от отравянето починали бащата Георги Късметов, съпругата Мария, двамата сина Борис и Димитър на 16 и 20 години и техен приятел съсед на 24 години. Подобен е случаят със стар гъбар от Казанлък, който имал повече от 20 години практика, чийто 17-годишен син починал, а бащата едва оцелял след отравянето.

Доц. Гешева е негативно настроена срещу убедеността на някои гъбари с опит, че белезите на ядливите и отровните гъби са ясни и се трови само, който не разбира. В “Пирогов” са идвали и много отровени, след като са купили гъби от пазара “Георги Кирков” в София от хора с разрешително - слава Богу, сред тях не е имало смъртни случаи.
Има два основни вида гъбни отравяния. Според жаргона се причиняват от гъби “орландовки” и гъби “пироговки”  – тоест от едните се умира, от другите – не.
Смъртоносното отравяне се получава от гъбата аманита фалоидес – това е латинското наименование на зелена мухоморка. Гъбарите я бъркат не само с печурка, но и с ядлива гълъбка и със сърнела, колкото и да изглеждат различни по белези. Експертите твърдят, че в ранния стадий на развитие на гъбите са възможни грешки, защото зелената мухоморка не е развила още белезите си. Също така тя мени цвета си според мястото където расте, има вариации с по-бял цвят и т. н.

“При нас има три вида смъртоносно отровени – на първо място от печурки, на второ – от сърнели. А на трето място са една категория хора, които казват: Брахме и ядохме едни гъби” – това казва д-р Филип Цаков, лекар с 18-годишен стаж в токсикологията на “Пирогов”. Към първите два вида отровени спадат повече или по-малко опитни  гъбари, при третия вид са абсолютни невежи авантюристи, които са способни да берат гъби, без въобще да знаят какви са, и да ги ядат.

По литературата е описано, че смъртността от фалоидното отравяне (от зелена мухоморка) е 80-90%. Отровата разрушава черния дроб, няма никакво противоотрова, лекарите лекуват само симптмите. “Получава се нещо като химическа ампутация на черния дроб”, казва доц. Гешева. Въпрекии хвърлените усилия, лекарите често са безсилни. Въпрос на късмет е каква част от черния дроб ще бъде унищожена от отровата. Не зависи от изяденото количество. “Има хора, починали след като са изяли пърче гъба, има хора, които са се наяли обилно, но оцеляват”, казва д-р Цаков. Последните смъртни случаи в “Пирогов” са от миналата година. За тази още няма починали, но има няколко отровени.

По-леки отравяния, или по-точно – не смъртоносни – причинява червената мухоморка. По литературата е описано, че смъртността при това отравяне е само 1%. “Имаше една бригада дървосекачи от Самоков, които попаднаха при нас, отровени от червена мухоморка. Единият набрал един кош червени гъби, другите му казали – ама тия са отровни, а той – “А, в наше село ги ядем, бе” И всички яли, доверили му се. Цялата бригада попадна при нас. Отърваха ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване