07/26/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Кои са семейство Тъпашки?

Семейство Тъпашки. Илюстрация: Куентин Блейк

През 2012 г. почитателите на големия разказвач Роалд Дал ще празнуват пред екраните. Именно за тогава е насрочена премиерата на филмовата версия на „Семейство Тъпашки“ (The Twits), по която вече работи Walt Disney Pictures, съвместно с продуцента на „Шрек“ – Джон Х. Уилямс. Това е втора продукция на Disney по книга на Роалд Дал след „Джеймс и гигантската праскова“ през 1996 г.

„Семейство Тъпашки“ ще е деветият филм по историите за деца на Роалд Дал. До този момент за екран са адаптирани седем негови заглавия, шест от които широкоекранни продукции и една телевизионна. „Чарли и шоколадовата фабрика“ има две филмови адаптации през 1971 и 2005 г.

Последната екранна адаптация по книга на Роалд Дал е от 2009 г. на „Фантастичният господин Фокс“, която е с номинация за Оскар през 2010 г. в категорията „Анимационен филм”. По традиция героите на Дал ще ни говорят с гласовете на известни актьори. След като Мерил Стрийп и Джордж Клуни озвучиха лентата на „Фантастичният господин Фокс“, съответно в ролите на госпожа и господин Фокс, през 2012 г. се предполага, че героят на Роалд Дал – господин Тъпашки, ще ни проговори с гласа на комедийната легенда Джон Клийз, който е и сценарист на филма.

И докато лентата види бял свят, читателите могат да се запознаят отблизо със „Семейство Тъпашки“, но в книжен вариант (ИК Ентусиаст).

Роалд Дал мразел брадите. Никога не си е пускал брада и не можел да разбере защо на някого ще му се прииска да скрие лицето си по този начин. Стигнал до заключението, че хората си пускат бради, за да прикрият някоя неприятна страна на личността си. Роалд Дал намирал брадите за отблъскващи и мръсни и смятал, че по тях винаги има залепнала храна. Господин Тъпашки е един от най-отвратителните и смрадливи персонажи във всички истории на Роалд Дал – и какво има той на лицето си? Четинеста, стърчаща брада, естествено!

Господин Тъпашки е дразнеща и неприветлива личност, чието лице, с изключение на челото, очите и носа е покрито с косми. Косата му, за която той мисли, че му придава мъдър и авторитетен вид, е сплъстена и твърда. Той е 60-годишен и никога не се къпе. Това обяснява защо в брадата му има остатъци от храна, попаднали там, докато се е хранил. Но вместо да ги почисти, от време на време той си ги хапва с охота.

Госпожа Тъпашка е не по-малко неприятна от съпруга си. Тя обаче, за разлика от него някога е била красива, но лошите мисли я превърнали в най-грозната жена на света. Едното й око е стъклено и понякога госпожа Тъпашка го използва, за да погажда номера на мъжа си и да го стряска.

Господин и госпожа Тъпашки наистина са отвратителни. Миришат, защото никога не се къпят, бият се и си погаждат номера един на друг. И най-важното – мразят деца. Най-лошото от всичко обаче е, че държат маймуни в задния си двор. В клетки. Време е маймунките да си отмъстят на двете най-отблъскващи същества на света… Предлагаме откъси от книгата и любопитни факти за Роалд Дал.

Господин Тъпашки

Господин Тъпашки беше един от хората с космати лица. Цялото му лице с изключение на челото, очите и носа бе покрито с гъсти косми. Тези чудеса растяха на отвратителни валма дори от ноздрите и ушите му.
Господин Тъпашки имаше усещането, че заради своята окосменост изглежда невероятно мъдър и величествен. Но в действителност не беше нито едното, нито другото. Господин Тъпашки беше тъпак. Беше се родил тъпак. А сега, на шейсетгодишна възраст, беше по-голям тъпак ...

Публикувана на 07/26/10 21:35 http://e-vestnik.bg/9604/koi-sa-semeystvo-tapashki/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване