07/27/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Слуша ли Европа гласа на хората?

Сюзън Дали, Стивън Касъл

Според Мартин Кастлер трябва да има закон, който да забранява магазините в цяла Европа да бъдат отворени в неделя, както е било поколения наред в родната му Бавария. Той вече е започнал да събира подписи в подкрепа. И скоро, благодарение на един малко оспорван член от Лисабонския договор, може би Европейският съюз ще бъде задължен да обсъди приемането на такъв закон. “За мен неделя е ден за семейството”, казва Кастлер, германски член на Европейския парламент, който е подтикван от своята съпруга, църковни общности и синдикати.

Отдавна критикуван за липсата на демократична отчетност, ЕС е на път да даде на своите 500 милиона граждани повече глас. Ако те могат да съберат един милион подписа от “значим” брой страни членки. Но дали гласът на хората ще триумфира над бюрокрацията остава открит въпрос.

Никой не знае със сигурност какво гражданите на Европа искат да видят като закон. Някои от тях даже нямат представа за своите нови права. Когато ЕС поиска публични коментари за предложени правила, по-малко от 180 човека откликнаха на призива. Но експертите смятат, че скоро в ЕС ще има петиции по теми, вариращи от забрана на боевете с бикове, бурките или генетично модифицираните храни; ограничаване на сондажите по крайбрежието; въвеждането на нови данъци; прекратяването на обмяна на финансови данни със САЩ; или оставянето на Турция извън съюза.

Привържениците се надяват, че инициативите ще бъдат и нещо като упражнения по изграждане на екипи. Принудени да събират подписи през граници, европейците най-накрая, надяват се те, ще започнат да се опознават, ще се ангажират в европейския дебат и ще развият неуловимата “европейска идентичност”.

Други обаче виждат предстоящи затруднения. Какво ще стане, ако гласът на хората премине в расистки, политически неудобен (спомнете си за референдумите в Калифорния) или просто стане лекомислен. Една онлайн кампания в Португалия, целяща да накара играчите от националния отбор по футбол да си пуснат мустаци, спечели наскоро подкрепата на 60 хиляди души.

В опит да поставят нещата в релси европейски представители пуснаха в обращение предложение за правила за гражданските инициативи (с обем 16 страници), в които неясният език на Лисабонския договор е преведен като набор от правила, който според критици може да задуши идеята още в зародиш. Например комисията предлага нито един елемент от Лисабонския договор да не може да бъде оспорван или че подписите трябва да бъдат събрани в срок от една година в поне девет страни.

Това може да отстрани един от обектите на гражданското недоволство - скъпото преселение, което Европейския парламент трябва да прави до Страсбург, Франция, за една седмица в месеца. Цената на това е над 250 млн. долара (195 млн. евро), но то бе вписано в действащия договор като отстъпка към французите.

Привърженици твърдят, че всички тези изисквания биха доказали несъстоятелността на всяка идея на средния гражданин. “Онова, от което се опасяваме - казва Карстен Берг, координатор на група за граждански инициативи - е, че от тях [инициативите] могат да се възползват само големи и добре финансирани организации”.

Марош Шефчович, вицепрезидентът на Европейската комисия, отговорен за гражданската инициатива, казва, че съюзът търси правилния баланс в своите правила. Той не иска “да прекалява с прекалено стриктни” процедури. Но същевременно вярва, че е важно да бъдат спрени оскърбителни кампании или идеи, които са “лекомислени или лишени от сериозност”.

Според проектоправилата организаторите трябва да започнат процеса с регистриране на петицията си. След това те трябва да съберат известен брой подписи, даже преди да получат писмено уведомление от комисията дали предметът на подписката е в рамките на допустимото. Първоначалната идея бе, че са необходими 300 хиляди имена, но по-късна редакция ги оряза до две трети.

В някои страни подписалите ще трябва да ...

Публикувана на 07/27/10 21:30 http://e-vestnik.bg/9610/slusha-li-evropa-glasa-na-horata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване