07/28/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Афганистанските досиета на “Уикилийкс” - скандалът се разраства

Напрежението между САЩ, Афганистан и Пакистан се задълбочава след изтичането в медиите на секретни военни документи за войната в Афганистан, пише на първа страница “Гардиън”. Членове на американския Конгрес повдигнаха въпроси за предполагаемата подкрепа на Пакистан за талибаните, а служители в Исламабад и Кабул си размениха гневни обвинения.

“Гардиън” - един от трите вестника, на които бе предоставен шестгодишният архив на войната в Афганистан, разкрива, че в документите има доказателства за опити на коалиционни командири да прикрият реалния брой на цивилните жертви в конфликта.

Борбата да се оправдае войната в Афганистан като война, която заслужава да се води, стана доста по-трудна след публикуването на секретните документи. “Индипендънт” прави паралел между снимките на затворници, измъчвани в иракския затвор Абу Гариб и публикувания военен архив. Първото събитие доведе до вълна от погнуса срещу американската окупация на Ирак.

Разкриването на огромния архив от американски военни документи едва ли ще има същия експлозивен ефект, но самият отблъскващ характер на конфликта е ярко предаден от хилядите нецензурирани доклади от фронтовата линия.

“Афганистанските досиета” обясняват защо правителството в Кабул става все по-слабо въпреки факта, че САЩ имат сега над 90 000 войници, сражаващи се срещу 28 000 талибани на цена от 300 милиарда долара за последните девет години. И те ще направят още по-трудно в бъдеще за американското и британското правителство да обяснят защо се сражават да запазят афганистанско правителство, което е толкова проядено от корупция и брутално безчувствено към собствения народ, смята “Индипендънт”.

Обвиненията, че Пакистан подкрепя екстремисти в Афганистан, а в същото време приема американска помощ, предизвика нови опасения във Вашингтон за стратегията на президента Барак Обама за овладяване на деветгодишната афганистанска война .Според “Файненшъл таймс” има ясни сигнали, че класифицираните американски документи може да разпалят съмнения в Капитолия и на други места дали Пакистан или правителството на Хамид Карзай в Афганистан въобще могат да станат някога надеждни партньори за САЩ.

Цитиран е Джон Кери, председател на сенатската Комисия по външни отношения и поддръжник на стратегията на Обама за борба с бунтовниците в Афганистан, който намекнал, че документите могат да доведат до нов кръг от разследвания на Конгреса за войната и за американско-пакистанските отношения. Обама вече е атакуван от законодатели демократи, които не желаят да разрешат отпускане на нови средства за войната.

Разкриването на шестгодишния архив от секретни военни документи засили натиска върху президента Обама да защити военната си стратегия в момент, когато Конгресът се готви да обмисли финансирането на афганистанската война. Според “Ню Йорк таймс” разкритията са направени във важен момент. Заради затрудненията на място и нарастващите жертви във войната, дебатите за американското присъствие в Афганистан започнаха по-рано от очакваното.

Все повече служители в правителството поставят под съмнение политиката на Обама, който е изправен пред труден избор. Той трябва или да намери начин да убеди Конгреса и американския народ, че военната му стратегия остава сила и дава резултат - по-трудна задача, тъй като войната се проточва - или по-бързо да предприеме действия за значително намаляване на американското присъствие в Афганистан, смята “Ню Йорк таймс”.

“Дейли телеграф” пише, че разследването на най-голямото изтичане на поверителна информация в американската военна история се концентрира върху анализатор от американското военно разузнаване, за когото се твърди, че се хвалел в интернет как ще разкрие “истината” за войната в Афганистан. 22-годишният Брадли Манинг бил арестуван в Багдад през май и обвинен, след като компютърен хакер го предаде, че е злоупотребил и разкрил поверителна информация.

В он-лайн разговор с хакера човек, за когото се смята, че е Манинг, казал, че е предал материал за Афганистан на Джулиан Асанж, основателя на Уикилийкс, откъдето изтекоха над 92 000 секретни документа в медиите. Според хакера, наречен Ламо, Манинг едва ли ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване