08/02/10 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Захарен памук в ушите

Бойко Борисов и Вежди Рашидов - ще чуят ли гласовете за природата и за театъра? Снимки: Официален сайт на ГЕРБ и Булфото

Лесно е да се заклеймяват хора, обиждащи културни икони от страниците на вестниците. По-трудно е да креснеш и тропнеш с крак на съвършено непознати и никому неизвестни лица извършващи мерзости с българската природа.

Получих през трето лице прескомюнике на Държавен природен парк “Странджа” започващо по следния начин: “Повече  от 10 г. в сърцето на ПП „Странджа” се развива съсипващ течението на р. Велека добив на инертни материали от коритото й. Тежка техника и багери извличат баластра от реката, под претекст, че прочистват руслото от наноси! Трудно  е да се каже коя е фирмата, чиято  дейност, наред със захранването на строителния бранш с инертни материали, руши биологичното равновесие около и в реката. Знае се обаче, че под закрилата на разрешение, издадено от МОСВ, стотици хиляди кубически метра пясък и баластра са изкопани от коритото на Велека и са се превърнали в търговски продукт, за сметка на природата. В момента такова разрешително притежава фирма ”Технометалстрой-комплект” ЕООД… За допълнителна информация можете да се обърнете към директора на ДПП “Странджа” инж. Стефан Златарев.”

Не виждам какво повече може да ми каже г-н Златарев, въпреки че прескомюникето обяснява изчерпателно какво се случва в Странджа. Ясно е че някакви престъпници си пълнят гушите на гърба на природата. Ясно е и че директорът е представял проблема на Велека дълго и безрезултатно на най-различни високопоставени служители на българската държава, чийто уши са запушени със захарен памук. Проблемът му не е личен, той е на всеки гражданин на републиката, а захарният памук пропуска само звук от автоматично броене на банкноти предоставени за безвъзмездно ползване. Много бих искала да знам имената на тези хора за да ги напиша тук и сега, но и без тях се надявам, че министър-председателят на България ще намери време да обърне внимание на запазването на Странджа. Тя не е само наша, тя е част от НАТУРА 2000 и е световно наследство, което се получава един път. Разрушиш ли го, край. Сигурна съм, че с помощта на това правителство няма да е проблем багерите да бъдат изгонени от място където нямат право да бъдат. Сигурно съм наивна, но защо не?

В България тече и културна реформа. Ще се сливат театри. Няма лошо ако е пълно с неработещи актьори на щат. Но ако ще се сливат театри, от къде пари за строеж на български Лувър? Просто питам. И понеже прочетох, че смолянския театър ще се слее с пловдивския - доста нелепо при положение, че са на около 4 часа път един от друг - имам още един въпрос. Бихте ли закрили български църкви в Родопите? Ако не бихте, защо? Въпросите ми станаха малко повече, но сега ми е паднало да питам. Сигурна съм, че не бихте закривали църкви точно там. Някак нямам съмнение, че не бихте го направили най-малкото защото бандитите-попове няма да ви разрешат. Или поне отец Боян Саръев ще вдигне шум до Бога.  Мохамед ще го чуе със сигурност ще го чуе и ще се почуди на акъла на християните, защото той присъства осезателно около Смолян. Театърът е църква за българите, които не вярват в Бог. А се оказва, че много са такива, защото театрите са пълни. Откъде се е взела тази любов към това изкуство е трудно да се каже, но то е в пъти по-успешно и продаваемо от, да речем, съвременното българско изобразително изкуство.

В отдалечени от столицата райони като Смолян е грях да се затваря театър. Театърът там е не само църква, но и официално присъствие на българската култура. Все още ...

Публикувана на 08/02/10 22:25 http://e-vestnik.bg/9658/zaharen-pamuk-v-ushite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване