08/05/10 10:09
(http://e-vestnik.bg/)

Трите съдийки: Защо освободихме “”Килърите”


Водещ: Само по БТВ ще видите трите съдийки, освободили задържаните при двете последни операции „Килърите” и „Всичко коз”. Те дадоха интервю само за БТВ и Канна Рачева. Ще разберете от съдийките какво значи според тях липса на доказателства и защо това се допуска при мерки за неотклонение и съдебни дела.
Валя Рушанова: Съдът не е лишен от разум. И той иска престъпниците да бъдат в затвора. За да има нещо, трябва да е посочено: помогнал му като му дал оръжие. Помогнал му като му дал съвет. Помогнал му като му обещал, че след това ще скрие доказателства. А такова нещо по делото нямаше. С какво му е помогнал? Абстрактното помагане, за съжаление, не върши работа в процедурата, по която ние сме съд.

Мария Митева: Държава има където има съд. Държава без съд няма. Ако някой си позволи да унищожи съда, това означава, че си позволява да унищожи държавата. Съдът ще съществува дотогава, докогато има държава. Съдът ще се разпадне тогава, когато няма държава. Ако някой политик желае да унищожи държавата, той може да унищожи съда.

Репортер: Има ли такава опасност според вас?

Мария Митева: Аз лично не знам, защото вярвам, че никой политик в България не желае да унищожи държавата. Може би имат погрешни планове в някаква насока, или погрешно информиране. Но те трябва да прочетат литературата, за да видят, че не трябва да се самоизяждат.

Валя Рушанова: Държавата е като една триглава ламя. Едната глава измисля правилата. Другата глава ръководи движението напред на тази ламя. А третата глава казва: тук стъпваш накриво, тук ще паднеш, ще удариш някого. Тук ще стъпчеш този. Е, ние сме третата глава. Втората глава е изпълнителната власт, а първата глава е парламентът. И когато средната глава се опита да изяде първата, третата глава не разбира, че се самоубива. Не можем да съществуваме разделени един от друг. Ние сме заедно. Аз неслучайно одеве ви казах, че пет години съм била прокурор. Тук не става дума за буфер. Съдът е арбитър. Това е вярно. И пак, ние не воюваме с никого. Ние сме хора. Ние имаме деца, имаме семейства. И ние държим да се знае, че държим ако има мафия в този разговор, който говорихме одеве, ако има мафиоти и мафия, то нейното място е в затвора. Това е ясно. Обаче съдът не може да загърби собствените си познания за правото и да постъпи непрофесионално, да оставим настрана безотговорно, непочтено или некомпетентно. Да постъпи непрофесионално като нарече нещо доказателство или като изопачи истината. За нас истината е една и тя е в кориците на делото.

Христина Михова:
Прави впечатление формулировката на задачата, поставена на експерти. И цитирам буквално: „да се извърши психологично изследване на лицето Георги Пламенов Петков, при което да се установи съпричастността му към извършено престъпление по досъдебно производство”. Тоест не дали той е съпричастен или не, а директно да се установи, че той е съпричастен към това престъпление. И отговорът, заключението е, че с много голяма степен на вероятност може да се твърди, че описаните в експертизата емпирични наблюдения и данни от психологичното изследване на Георги Петков свидетелстват за съпричастността му като пряк извършител на убийството на Юри Галев.

Мария Митева:
Може ли да уточним. С думи прости, това означава следното: МВР и органите на досъдебното производство, които са призвани да разкрият кой е авторът на престъплението, възлагат на психолог, след като проведе с него беседа да установи, че той е авторът на престъплението. След извършена беседа. Това означава с думи прости – да ви пратим на психолог, за да разберем дали сте извършили убийство.

Репортер: Нямаше ли нито едно свидетелско ...

Публикувана на 08/05/10 10:09 http://e-vestnik.bg/9683/trite-sadiyki-zashto-osvobodihme-kilarite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване