08/07/10 08:12
(http://e-vestnik.bg/)

Евгени Димитров - човекът сред книгите

Евгени Димитров. Снимки: авторката

Ако посетите библиотеката, той най-често ще се появи като някакъв разговорлив елф. Ще започне да ви развежда из рафтовете, а ако види, че ви е интересно, ще обясни най-различни подробности за книгата или автора й. Слушайки съветите му, човек току-виж забрави проблемите си и започне да си мисли съсредоточено каква книга ще отнесе вкъщи.

След Евгени идва “Димитров на квадрат” – чувайки тази може би често правена вметка, човекът насреща - в случая аз, се усмихва.  Евгени работи в Столична библиотека от 20 години. Като всеки библиотекар, той поддържа определен отдел в библиотеката като своя малка книжна нива. За Евгени това са отделите с руска и българска литература, за които той казва, че е чел поне 90 % от книгите.

На 43 години, но с външност на 30-годишен, той носи на продълговатото си лице очила с много голям диоптър. Ако в някоя книга има рисунка на библиотекар, много е вероятно той да изглежда точно така. Евгени твърди, че запомня цели пасажи от книги, както и лицата на читателите– качество, за което делово казва, че му върши чудесна работа в библиотеката.

Завършил е специалността библиотечно-информационни науки, за която казват, че се учи по много от всичко. Първоначалното му желание е руска филология, което да бъде продължение на средното му образование в 35 СОУ за руски език, но балът му не се оказва достатъчен. В Столична библиотека започва работа като студент, през 1990 година. Тогава библиотеката се премества от сградата на улица Гурко до площад Славейков, което пък преди това е било мястото на бившия градски комитет на БКП.

В центъра на малката вселена

С Евгени разговаряме на масичка в една ниша на библиотеката. Наоколо рафтовете се издигат като защитни стени, от време на време като гъба изниква някой посетител, за да потърси нещо в този по-затънтен ъгъл.
Тече последната седмица преди библиотеката да затвори през лятото. За това и прииждат много хора, които в последния момент са се сетили, че имат книги за връщане. Имаме някакъв късмет, че улучваме момент на относително затишие за интервюто.

Двете библиотекарки на смяна заедно с Евгени изглеждат любопитни какво си говорим. Може би дори ревнуват. За Евгени не е преувеличение, ако се каже, че е център на тази малка вселена от рафтове и книжни тела. Наблюдателят лесно може да забележи, че най-активен в общуването с читателите е Евгени. По собствено желание той надвишава задоволителния минимум от внимание към читателя. След 20-годишната работа все още има спокоен характер и твърди, че дори физически не се е променил. Да общува за него е изключително удоволствие, нещо като „гориво”, въпреки че…”все пак има някои хора, на които е трудно да се угоди”.

Читателите

Евгени сред книгата. Снимки: авторката

Евгени констатира, че ако трябва да се прецени как се е изменил броят на четящите през годините, налице е “малък отлив”, което звучи по-меко, отколкото многото статистики за намаляващия интерес към книгите. Според него не са кой знае колко намалели четящите „по принуда”, например студентите по време на сесия (най-многобройното библиотечно население). Читателите за “собствено удоволствие” според него обаче са по-малко.

Евгени е от хората, които умеят да уважават останалите и не ги изкарват по-глупави от себе си. Той не се впуска в обичайните обвинения за липса на желание на хората да четат, а търси вината в библиотеката и конкретно в малкото нови книги, които тя може да си позволи. “Когато няма нови книги, хората не идват. Да видите как, като купим повече екземпляри на една книга, тя се ...

Публикувана на 08/07/10 08:12 http://e-vestnik.bg/9707/chovekat-sred-knigite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване