06/29/11 15:04
(http://www.klassa.bg/)

Михаил Заимов и Евгени Димитров гостуват на "Оборище" 10

Музейна галерия за модерно изкуство /МГМИ/ организира през следващия месец две фотографски изложби - „Еvolution, подводният свят на Михаил Заимов“ (1-15 юли) и „Джаз в галерията“ (18-31 юли) - изкуството на джаза, запечатано през обектива на Евгени Димитров и неговите колеги Миро Златев и Стефан Марков от фотографска агенция „Булфото“.  
Фотографските експозиции в арт календара на МГМИ са част и от програмата на Месец на фотографията, организиран от Българска фотографска академия. Те се осъществяват със съдействието на Alpha Bank – генерален спонсор на сезон 2011, и на „Софарма“.
Evolution е поредното изкушение, което майсторът на подводната фотография Михаил Заимов поднася на своите почитатели в Музейна галерия за модерно изкуство. В четвъртата си самостоятелна изложба страстният подводен изследовател ще сподели новите си художествени търсения, заснети през последната година по време на неговите пътешествия до архипелага Галапагос в Тихия океан и Суданското крайбрежие на Червено море. За първи път кадрите от великолепния свят на подводните дълбини ще бъдат допълнени от надводни пейзажи.
„Фотографията на Михаил Заимов удивлява с изтънчения си естетизъм и находчивост. Авторът ни разкрива свят, който разгръща изумителни гледки пред непривикналия ни поглед. Яркостта на цветовете е изпитание за настроените ни към темперирани усещания сетива. Превръщането на „реенето под вода”, според израза на Михаил Заимов, в творческо поведение е щастливо събитие, което, както всички събития, е неповторимо и непредвидимо. Фотографията придава трайност на мигновеното. „Зестрата” е в документалността, запечатана в лично преживяване“ , казва за фотографиите на Заимов проф. Греди Асса.
Изкуството на джаза през погледите на Евгени Димитров и майсторите фоторепортери от „Булфото“ е обещание за разкрепостен поглед към света на музиката , който безспорно ще развълнува хилядите почитатели на американската музика. Избраните фотоси включват чуждестранни и български музиканти, свирили на българска сцена, като най-старият кадър е на Евгени Димитров от 1990 година – на покойната вече американска вокалистка Бети Картър. Една от изненадите е снимка от участието на фънк-легендата Джеймс Браун на последния „Златен Орфей“. Снимките на български музиканти са уловили уличен джем-сешън през 90-те, на който учениците Мишо Йосифов и Владо Карпаров свирят „на шапка“ по „Витоша“, незабравими моменти от купони в „Суингинг хол“, както и снимки на звезди като Камелия Тодорова и Теодосий Спасов. Всички произведения могат да бъдат закупени на място в Музейна галерия за модерно изкуство.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване