08/08/10 21:05
(http://e-vestnik.bg/)

Реституция - да, но не и за царя. Защо?

Симеон Сакскобургготски. Снимка: Булфото

Между поредните медийни изяви на Борисов и Цветанов, някак си срамежливо се промъкна новината за подадената от Симеон Сакскобургготски жалба до Европейския съд за правата на човека в Страсбург за груби нарушения на гражданските му права от страна на държавата. Поводът е обявеният от парламента на 18 декември 2009 г. параноичен мораториум върху разпореждането от страна на Симеон и сестра му Мария-Луиза с реститураните им поземлени имоти, земеделски земи, гори и сгради. С тази жалба последният български цар, който в качеството си на минстър председател присъедини официално страната ни към НАТО и ЕС, зашлеви на днешната власт политическа плесница, чието ехо тепърва ще отеква. Тъй като много комплексирани политици и придворни журналисти се опитват с пяна на уста и изцъклен поглед да направят кариера оспорвайки правото на собственост на Симеон върху имотите на неговото семейство, си позволявам един по-подробен анализ за реституцията като политическа справедливост.

И комунистите си върнаха бащините имоти

Една от най-експлоатираните теми през последните 20 години бе и продължава да бъде „несправедливостта” на българския преход. Чрез нея се изхранват много политически лешояди и новоизлюпени „активни борци” за демокрация. Въпреки нестихващия негативен патос обаче, България се завърна  заслужено в свободния свят и си извоюва членство и в НАТО, и в ЕС. Успехът ни се дължи на три фундаментални политически промени в нашия живот – възстановяването на свободите, правата и собствеността, които ни бяха насилствено отнети по време на комунизма. Тези три основни ценностни придобивки осмислят по съвсем друг начин живота ни, като собствеността има първостепенно значение. Tя е “битието” на свободата и условието за нейната реализация. Без частна собственост свободата си остава мнима и фиктивна …

В този дух на мисли знакова политическа роля в процеса на прехода изигра  успешната реституция. Тя бе подготвена и реализирана политически и законодателно от доминираните от СДС парламентарни мнозинства в 36-то и 38-то НС, от правителствата на Филип Димитров и Иван Костов с пълната подкрепа на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. Въпреки че няма нито един комунист, който да не си върна бащиния имот, отнет му от неговата партия, социалистите винаги словоблудстваха и действаха против реституцията. Противно на манипулативната им риторика обаче, мнозинството от населението винаги е подкрепяло максимално възможната реституция като един от основните критерии за политическа справедливост. Връщането на градската собственост, земята и горите на старите им собственици и техните наследници е един от най-положителните отличителни белези на българския модел за преодоляване на комунистическото наследство.

Реституцията бе правно регулирана от четири “реституционни” закона от 1991-1992 г. за връщането на земята и градската собственост, вкл. и имотите на български граждани от турски произход, насилствено изселени от страната по време на т. н. „възродителен процес”, един закон от 1997 г. за възстановяване на собствеността върху горите и един от 1998 г., т. н. закон “Лучников”, който създава компенсаторни инструменти за възмездяване на физически невъзстановимата национализирана собственост.

През 1998 г. бе прието и изключително важното решение номер 12 на Конституционния съд, с което бе обявен за противоконституционен законът за национализация на имотите на бившите царе от 1947 г. По този начин бе осигурен равен достъп и на царското семейство до реституционните закони заедно с всички останали български граждани. В интерес на политическата коректност около реституционните процеси, трябва да споменем и опитите на социалистическото мнозинство в 37-то НС по време на управлението на Жан Виденов да ограничи действията на реституционните закони и възстановяването на правата върху отнетата собственост. За щастие опитите не успяха благодарение на отпора от страна на президента Желев и Конституционния съд. Въпреки съпротивата на левицата и някои типични за подобни процеси недостатъци ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване