08/17/10 03:58
(http://e-vestnik.bg/)

Ако получаваш пари от чужбина - Дянковите репресии - 2.

Данъкоплатци чакат от 14 до 16 часа всеки четвъртък на опашка пред данъчната служба на “Аксаков” в София, за да чуят от консултанти как точно трябва да бъдат подстригани. Снимка: авторът

Неотдавна e-vestnik написа за репресиите на дянковата данъчна администрация. Тя тихомълком, без да оповести публично и да проведе компания, е приела поправки в закона за ДДС, които задължават всякакви хора – не само фирми, а и физически лица, получаващи доходи от чужбина да се регистрират по ДДС (виж тук). Тъй като повечето хора не знаят и научават впоследствие, данъчните им съставят актове, като минималната глоба е 500 лв. Регистрацията е задължителна, дори да става дума за получаване на 200-300 евро от чужбина. Ако това ти се случи само веднъж тази година, “ще се регистрираш и после ще се отрегистрираш”, обясниха ми данъчните.

Някои читатели се възмутиха по повод статията, че за това не е виновен Дянков, а било изискване на Европейския съюз. Да, има директива за регистрация по ДДС и на фирми, и на физически лица при такива плащания, но в Европа тази регистрация е нещо съвсем друго, само формалност, а хората с някакви доходи от чужбина, не са задължение да плащат ДДС и да се отчитат на 14-то число, както става тук. Там ДДС се начислява задължително и се отчита регулярно, ако човекът или фирмата е надхвърлила задължителния минимален праг за такава регистрация (във Великобритания например той е 68 000 паунда – около 180 000 лв., а в България е 50 000 лв.). Тук при регистрация заради пари от чужбина цари данъчен хаос.
Най-напред в директивите на ЕС става дума за стоки и услуги. В България данъчните тълкуват за услуга абсолютно всичко, за което се плаща от чужбина, освен ако не е по трудов договор. Под ударите на българската данъчна репресия попадат компютърни специалисти, които пишат софтуер за чужбина, каквито и да е творци, които продават навън някакви произведения, получават хонорар за авторски права и т. н. Данъчна консултантка в службата на ул. „Аксаков” най-уверено ми обясни, че авторското право е услуга.
В Европа хората, които получават пари от чужбина срещу някаква услуга, се регистрират по ДДС, но не като у нас. При регистрация те получават ДДС-номер и са задължени да го слагат на фактурите си или в декларациите си, заедно с номера на своя контрагент в чужбина. Но не начисляват ДДС, ако не надхвърлят прага за регистрация в съответната държава.

На опашката на “Аксаков”…

У нас научих за много случаи, в които данъчните карат физически лица да начисляват и да внасят ДДС. Един от случаите беше куриозен – човек, получил 300 евро от чужбина за консултантски услуги, е задължен от данъчните да се регистрира по ДДС, съставен му е акт за 500 лв. и са го накарали да начисли и внесе ДДС върху 300 евро (а не да извади ДДС-то от сумата). Така човекът на практика не е получил нищо – всичките му пари са експроприирани от данъчните, без той да е виновен. Той не пожела да се описва случаят му, ще си търси правата по съдебен ред.

Пред данъчната служба на “Аксаков” където се извършват регистрациите по ДДС, всеки четвъртък се събира опашка от объркани хора. Те чакат да ги приемат консултанти (методисти), които дават консултации само от 2 до 4 ч. в четвъртък. Техните консултации по казуса се променят във времето. Една  лекарка, която чакаше отпред, обясни, че идва за четвърти път. Работи в чужбина по половин година и я карат да се регистрира по ДДС. И се молеше да попадне на друг човек, досега попадала все на някакви, които ...

Публикувана на 08/17/10 03:58 http://e-vestnik.bg/9635/dyankovite-represii-2/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване