08/25/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Икономиката се свива, правителството не намалява разходите

Премиерът Борисов с двамата си заместници Дянков и Цветанов. Снимка: Sofia Photo Agency

Според макроикономисти през второто тримесечие българската икономика е продължила да се свива:
Какво прави в условията на задълбочаваща се криза българското правителство? Вижте какво пише Десислава Николова от Института за пазарна икономика:

“Бюджетните данни за полугодието продължават да разкриват нежеланието и/или неспособността на правителството да намали публичните разходи, при положение, че приходите са значително по-ниски както от миналогодишните, така и от заложените в бюджета за тази година. Докато приходите и помощите по консолидирания бюджет намаляват с 13,6% на годишна база, разходите се свиват с…0,1%, т.е. де факто остават на нивото от миналата година.

Заплатите и възнагражденията в публичния сектор бележат ръст с 2,1% тази година. Този ръст е крайно озадачаващ, като се има предвид, че не е имало официални увеличения на заплатите в публичния сектор през този период, а броят на заетите в държавната администрация е доста по-нисък тази година благодарение на продължаващата програма за съкращения в администрацията.”

Тоест криза за работещите в публичния сектор няма. Частният сектор се опитва да изплува и да поеме въздух, а правителството е вързало за него като гюлле раздутия, неефективен и нереформиран държавен сектор, който дърпа надолу.

Какво обеща правителството и какво обещава сега?

Отчетът на правителството на Бойко Борисов за едногодишното управление не се различава от отчетите на правителството на Сергей Станишев. Пълен е с очевидни лъжи и манипулации. По-интересно е как се променят икономическите цели на правителството спрямо обещаното преди година:

Нова цел: Запазване на данъците на сегашното ниво.
Обещано преди година: Намаляване на данъците (например осигуровките с пет пункта и ДДС с два пункта).

Нова цел: Запазване на бюджетният дефицит до 3% от БВП.
Обещано преди година: Балансиран бюджет (приоритетна цел) (б. р. - балансиран бюджет означава изравняване на приходи и разходи).

Нова цел: Продължаване на подготовката на страната за членство в Еврозоната.
Обещано преди година: Влизане в предверието на еврозоната (ERM II) до есента на 2009 г. и в самата еврозона до края на мандата (приоритетна цел).

Нова цел: Изпълнение на мерките и дейностите, заложени в Пътната карта за изграждане на газопровода Южен поток.
Обещано преди година: Излизане на България от проекта “Южен поток”.

Нова цел: Преструктуриране на проекта „Белене” с оглед повишаване на неговата атрактивност за балкански и европейски инвеститори. Избор на консултант и стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене”.
Обещано преди година: Прекратяване на проекта АЕЦ “Белене”.

Нова цел: Подготовка за въвеждане на „трети стълб” на здравното осигуряване и подготовка за преминаване към финансиране на болничната помощ от клинични пътеки към диагностично-свързани групи.
Обещано преди година: Демонополизиране на здравната каса.

———————

* Йордан Матеев е икономически журналист на свободна практика. Член е на УС на Българската макроикономическа асоциация. Работил е като репортер в “Плюс-минус” на БНТ, икономически редактор в “Капитал” и главен редактор на изданията на The Economist в България. В блога си “Икономика на всичко” той пише оригинални мнения за икономика, политика, държавно управлениe и др. Неотдавна спечели наградата на Българската уеб асоциация за блог в категорията “Бизнес, икономика и финанси”. Виж още текстове от автора в блога му iordanmateev.blogspot.com

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване