08/30/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Парадоксалното мислене на парадоксалния българин

Едвин Сугарев

Читателят навярно ще се запита: кой парадоксален българин? Моят отговор е: всеки.

Вероятно наистина не е резонно човек да определя цяла една нация като парадоксална. Най-малкото защото се получава оксиморон: априори се приема, че нацията е общност от хора, приели определени правила за общо живеене, от които възникват и определени права и задължения – и които позволяват всеки гражданин на съответната нация да живее нормално, без да пречи на другите и без другите (и на първо място държавата!) да му пречат.

Сиреч – нацията е инструмент, който подрежда хаоса и “изправя” обществените парадокси от всякакъв порядък. Да забелязвате нещо подобно у нас? Аз не. Пречим си един на друг, доколкото можем (а държавата пречи на всички) – и парадоксите са наше битие.

Битието – както твърдеше навремето марксизмът – било определяло съзнанието. Истината е точно обратната: съзнанието определя битието. Няма как да не живееш сред парадокси, ако имаш парадоксално съзнание. Нека обаче приемем за миг, че един призрак основателно е бродил из Европа и брадатите писачи на неговия манифест са били прави: битието определя съзнанието. Веднага възниква един много особен въпрос: а какво битие предполага едно – очевидно налично – шизофренно раздвоено масово съзнание?

Отговорът едва ли ще бъде свързан с едно подредено, систематично регламентирано битие, в което всеки познава правата и задълженията, спазва ги и участва в тяхното общо ставане. Много по-вероятно е прочее шизофренното масово съзнание да е “определено” от шизофренно битие. И наистина е така – като е достатъчно да прегледате кой да е сутрешен вестник, за да се убедите в това.

Подозирам яростните възражения: българинът не е шизофренно раздвоен; напротив, здравомислещ е. Ето прочее плодовете на неговото здравомислие, демонстрирани от проведеното през май проучване на “Евробарометър”.

Според него българинът живее зле – ама много, много зле. На пръв поглед положителен за менталното българско здраве резултат. Вярно е – зле живее, нищо, че му се падат повече луксозни лимузини на глава от населението, отколкото примерно в Германия. Но вижте парадокса: 94-95% от българите са оценили като лошо състоянието на националната си икономика и заетостта. Това е стойност, която предполага най-черноглед песимизъм. Нищо подобно обаче!

Българинът се оказва глобален оптимист – той е всъщност песимист само спрямо собственото му дередже – и този песимизъм е константен. В никакъв аспект не му хрумва, че тъй черното и безнадеждно състояние на нещата може да се оправи със собствените му две ръце – не, това наистина не е за нас. Виж – другите да ни “оправят” – това може, и в това верваме твърде охотно. Вярата в светлото бъдеще, утвърждавана като основен социален ориентир при социализма, се оказва вечна и ненарушима като българо-съветската дружба.

Ако преди тази вяра се крепеше върху комунизма (който, както ни учеха в училище, щял да настъпи през 1980 г. – и тогава всичко, гевреците например, щели да бъдат без пари), то сега тази вяра се крепи върху Европейския съюз – който де факто е експорприирал мястото на комунизма в българското самосъзнание. И затова – при тоталния песимизъм спрямо състоянието на икономиката ни, ние вдъхновено вярваме в глобалното светло бъдеще: например в перспективите за развитието на европейската икономика.

У нас 42% я смятат за добра, докато в ЕС и се доверяват едва 22%. В още по-глобален аспект е същото: в България 39% очакват подобряване и 6% влошаване в света. За сравнение – в ЕС подобряване очакват 23%, а влошаване – 30%. И като капак на всичко – българинът вярва и в социалните перспективи на живота в ЕС: например повече от половината (55%) европейци смятат, че на трудовия пазар тепърва предстои най-лошото, докато българските песимисти са едва 30%.

Изводът? Бидейки песимисти, ние проявяваме ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване