09/14/10 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Страст, ислямизъм и интернет - една египетска телевизионна история

Франс прес

Рахма е вдовица, чието лице е прикрито с никаб, Ясин е училищен директор с либерални възгледи. Любовта им започва от контакти по интернет. За това разказва радушно приет от критиката египетски телевизионен сериал, чието действие се разиграва на фона на едно общество, което е в криза и в което се шири ислямизмът.

Сериалът “Любовна история” тръгна в месеца на рамазана. В него се обсъжда засилването на радикалния ислямизъм, дискомфорта на средната класа, разпадането на образователната система и полицейското насилие. Ясин Хамзауи, игран от сириеца Джамал Сулейман, е училищен директор на зряла възраст, който иска да живее прост живот и да си върши добре работата, но се сблъсква с корумпирани учители и проблемни ученици.

След смъртта на родителите си той решава да постави личния си живот на заден план, за да се грижи за братята и сестрите си. До деня, в който на родителска среща се запознава с Рахма, майката на негов ученик. Облечена в дълга черна роба и с покрито лице на обществени места, Рахма, чиято роля се изпълнява от египетската актриса Басма, е една от египтянките, които все по-често носят никаб.

В сериала съпругът на Рахма е изтезаван до смърт от полицията, която разследвала връзките му с ислямистки групировки. Тя с тревога вижда как синът й Абдеррахман тръгва по стъпките на баща си. Тогава тя започва да разговаря по интернет с директора Ясин за това как се справя синът й в гимназията, но двамата бързо преминават към по-абстрактни теми, в които либералните възгледи на преподавателя се сблъскват с по-консервативните схващания на вдовицата.

Отношенията им бавно прерастват в любовна история, която протича изцяло в интернет. Накрая той иска ръката й без никога да е виждал лицето й. Това обаче не е по вкуса на брата на Ясин - офицер от службите за сигурност, който разследва ислямистките групировки.

Сериалът показва на зрителя парадоксите на египетското общество, в което интернет играе централна роля, позволявайки на Рахма да общува с Ясин далеч от хорските погледи, но и давайки възможност и на сина й да се замесва все повече с екстремистки групировки. Последните епизоди показват как синът на Рахма подготвя самоубийствен атентат срещу брата на Ясин.

Сериалът ще бъде повтарян по различни телевизии и бе посрещнат положително от критиката. “Той успява да улови конфликтите в средната класа и начина, по който екстремизмът може да проникне в ежедневния живот”, казва телевизионната критичка Ола Шафеи. Тя подчертава, че сценаристът Медхат ал Адл е успял да покаже корупцията в образователната система, където преподаватели дават скъпи частни уроци, за да си увеличат доходите.

Според критика Ашраф Баюми сериалът показва “по интелигентен начин”, че една слаба образователна система кара младите да търсят модели на поведение другаде. Сериалът “хвърля светлина върху опасностите от екстремизма в училище, а по-късно и в университета. Ислямистките екстремистки групировки могат да проникнат там, където образователната система се е провалила”, смята той. Сериалът описва и могъщата и всяваща страх полицейска система в Египет, където службите за сигурност разполагат с широки правомощия поради въведеното преди 29 години извънредно положение.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване