09/14/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Ще каже ли Швеция сбогом на левицата

Асошиейтед прес

Шведската политика обикновено приличаше на дългогодишен брак с кратки периоди на изневяра. След краткотрайни флиртове с десноцентристки коалиции избирателите винаги се връщаха към отдавна управляващите социалдемократи, пазители на модела на социалната държава с високи данъци в северната страна. Изглежда, че любовната история може би отива към края си с наближаването на парламентарните избори в Швеция на 19 септември.

Последните социологически проучвания сочат, че 45-годишният Фредрик Рейнфелд може да се възползва от силното съживяване на шведската икономика след световната криза и да постигне това, което нито един десноцентристки лидер не е правил досега: да спечели преизбиране, след като изкара един пълен мандат.

Междувременно социалдемократите не се радват на обичайното си възстановяване след спечелването на 35 процента от гласовете на миналите избори преди четири години - най-лошият им резултат, откакто през 1919 г. беше въведено всеобщото избирателно право. Само офанзива в последния момент може да предотврати дори по-слаб резултат следващата неделя, а социалдемократите за първи път трябва да се съюзят с природозащитници и бивши комунисти в червено-зелена коалиция, за да имат някакъв шанс да си върнат властта.

“Мисля, че сме показали и сме спечелили доверието на шведския народ, че можем да управляваме”, каза Рейнфелд пред чуждестранни репортери на 7 септември. В негова полза са статистическите данни, които показват, че шведската икономика е една от най-силните в Европа с очакван растеж от над 4 процента за тази година, а бюджетният дефицит за 2010 г. се очертава като най-малкия в 27-членния ЕС. Програмата му за намаляване на данъците в страна, която отдавна е свикнала с някои от най-високите данъци в света, изглежда се харесва на обществеността.

Все пак победата на Рейнфелд не е сигурна. Допитванията показват, че четирипартийната му коалиция води с около пет процентни пункта пред червено-зелената коалиция, оглавявана от лидерката на социалдемократите Мона Салин, но в Швеция обикновено разликата се смалява в последните дни на предизборните кампании.

В периферията на тази борба стои възможността Швеция да се присъедини към разрастващата се група на европейските страни с крайнодясна, антиислямска партия в парламента. Ако Шведските демократи прескочат 4-процентовата бариера - според последните проучвания те са малко над нея - те биха могли да лишат от мнозинство и двете коалиции, което би довело до объркани коалиционни преговори.

Тази политическа реалност е нова за страна, която от 30-те години на 20-и век е свикнала с почти непрекъснато управление на социалдемократите - било с категорично мнозинство или с подкрепата на по-малките партии на левите и зелените. Сред легендарните лидери на социалдемократите са Таге Ерландер, заемал министър-председателския пост в продължение на 23 години след Втората световна война, и Улоф Палме, застрелян в Стокхолм през 1986 г., чието убийство още тъне в мистерия.

“Превръщането на социалдемократите в обикновена политическа партия е голяма историческа промяна. Избирателите дълго време смятаха, че социалдемократите притежават особена способност да управляват страната. Но през последните години това схващане се променя”, каза политическият анализатор Арне Модиг.

Това не означава, че страната с население от 9,4 милиона души се отказва от грижливо пазения социален модел на високи данъци за поддържане на социалната система, грижещата се за хората “от люлка до гроб”, осигурявайки безплатно образование, достъпно здравеопазване, защита на болните и бедните и позволявайки на работещите двойки да си поделят 16-месечен платен отпуск за отглеждане на дете. Щедрата социална система се приема за даденост в скандинавските страни и воденето на кампании срещу нея би било политическо самоубийство.

Рейнфелд настоява, че неговата консервативна Умерена коалиционна партия, която е най-голямата от четирите партии в коалицията, иска да гарантира социалната система, като увеличава броя на хората, които работят и плащат данъци. За тази цел правителството му намалява данъците върху доходите, като същевременно ограничава помощите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване