09/17/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Северната лига държи Берлускони в ръцете си

в. Ню Йорк таймс

Лидерът на Северната лига Умберто Боси. Снимка: робедикап

Венеция - Северната лига се събра тук през изминалия уикенд под ослепителното слънце, за да отпразнува един странен летен ритуал. Снажни мъже, облечени в изумрудено зелени одежди, а някои от тях носещи и тениски с антиимигрантския надпис: “+Ром, -роми”, изляха мускалче с вода от северната италианска река По във Венецианската лагуна.

Почитането на река По е в центъра на мита със смътен исторически произход за създаването на партията, който се върти около келтската идея за отделна държава с име Падания. Но тази дълбоко популистка групировка не е някаква ексцентрична форма на политически фолклор. Двадесет и една години след създаването си тя е най-бързо разрастващата се и най-влиятелна политическа партия в Италия, която се възползва директно от италианските, а в по-широк аспект и европейските страхове от икономиката, имиграцията и загубата на идентичност. Днес политическото оцеляване на премиера Силвио Берлускони е в нейните ръце.

Политическото влияние на Берлускони е много ниско. Враждата в неговата коалиция избухна в открита война и той се опитва да избегне опасността от падане на правителството и от предсрочни избори в момент, когато изтича падежът на италианските държавни облигации на стойност 56 милиарда долара и пазарите следят внимателно това. Голямото състояние на Берлускони и това, че той контролира медии и цяло правителство, нямат никакво значение. “Днес Берлускони е по-слаб от когато и да било”, казва Роберто Д’Алимонте, професор по политология в университета на Флоренция.

Всичко това даде повече власт най-вече на един мъж - Умберто Боси, лидера на Северната лига, известен с изключително пиперливия си език, с носенето на фланелки без ръкави и с непрестанното пушене, въпреки прекарания инсулт, който го лиши до голяма степен от гласа му. Настоящата политическа криза е толкова сложна, че обърква дори най-опитните политически анализатори. А какво остава за средностатистическите италианци. Но едно нещо е ясно и то е, че Берлускони се бори здраво, за да запази коалицията си.

Известният с неспокойния си темперамент съосновател на десноцентристката коалиция Народ на свободата Джанфранко Фини, бивш неонацист, който тези дни печели все повече подкрепа в центъра, напусна партията в края на юни с аргумента, че има опасност Берлускони да се превърне в диктатор. Това разделение укрепи позициите на най-важния представител на Северната лига в правителството, министъра на финансите Джулио Тремонти, на когото се гледа като на евентуален приемник на Берлускони.

И докато кризата се задълбочава, никой не забравя, че Северната лига, въпреки че е била партньор във всяко едно правителство на Берлускони, не винаги е била лоялна. През 1994 г. първото правителство на Берлускони падна след като Северната лига се оттегли от него. Без подкрепата на същата тази партия Берлускони изгуби изборите през 1996 г. С нейната подкрепа той ги спечели през 2001 г. и 2008 г.

И докато депутатите, последователи на Фини остават в играта, както и една центристка партия, настойчиво ухажвана едновременно и от десницата и от левицата, лидерите на Северната лига казват, че този път те ще подкрепят Берлускони. Но поне засега те искат най-малкото избори следващата пролет - две години, преди да изтече мандатът на кабинета. “Като член на Лигата трябва да кажа, че бих искал да гласувам утре. Но в момент на международно финансово напрежение, първо ние трябва да прокараме бюджета, защото не можем да започнем 2011 г. без необходимите средства за управление”, казва Джанкарло Джорджети, председател на комисията по бюджета в долната парламентарна камара и един от най-влиятелните депутати на Боси.

В замяна на тази подкрепа Северната лига иска Берлускони да прокара нейната платформа относно фискалния федерализъм, като ще позволи на повечето данъци да станат местни и парите от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване