09/25/10 10:14
(http://e-vestnik.bg/)

Манго, Джанго и сидеровистите

Джанго Райнхард, Волен Сидеров и цигуларят Венци.

Бяха три яки момчета, двама от тях със стригани глави, обути с кубинки. Идеалните избиратели на “Атака” сред по-младите. Нещо шушукаха на тротоара. Не им обърнах внимание. А двете жени седяха на входа на супера в Кюстендил. И на тях не им обърнах внимание.

Но после, докато плащах на касата, се загледах и разбрах, че се разиграва някаква драма. Единият със стриганата глава нещо говореше на жените с някаква язвителна усмивка. Двете уплашено влязоха вътре във входа. Всъщност едната беше жена, другата момиче. Възрастната беше облечена някак странно, шарено и не приличаше на циганка. Момичето – най-много на 15 години – беше красиво и плачеше покъртително. То беше доста мургаво и двете очевидно бяха циганки. Тримата отвън нещо ги тормозеха. Чакаха пред супера, хвърляйки предизвикателни погледи.

На излизане спрях на входа. Момичето изглеждаше отчаяно, с два реда сълзи, а жената мълчи. Не просеха, нищо не поискаха. Попитах какво става, а жената ме изненада с отговора: “Невъзпитани младежи”. Точно такова обяснение от циганка?… Вместо цигански диалект и някакво оплакване от ония отвън, кратка неочаквана реплика. Опитах се да кажа нещо съчувствено и й дадох лев и нещо на стотинки. Момичето се разплака още повече и отиде настрани, сякаш я е срам.

Повъртях се пред входа, тримата бяха минали на отсрещния тротоар, но зяпаха към супера. Някакъв лов ли щяха да си устройват в петък вечер…

От колата по пътя към София ми хрумна да звънна на ченгетата. От 112 ме свързаха с РПУ Кюстендил. Казвам им – има едни там пред супера, пратете да мине ваш патрул да ги стресне, може да предотвратите някакво престъпление. “Ние си имаме дежурни, те патрулират навсякъде”, гордо отговори дежурният, сякаш се опитвам нещо да им давам акъл.

Има цигани и цигани. Звучи тъпо, но го казвам само заради онези със стриганите глави. И заради много други неостригани, но обзети от „справедливата” идея, че циганите трябва „да си ходят в Индия”.

Преди време в същия град на бензиностанцията недалеч една циганка силно настояваше да ми прави свирка. Почна от 10 лв., свали на 3 лв., после на 2 лв. – бил съм й първият за деня. Друга ме нападна с подобно предложение на пъпа на София, на жълтите павета посред нощ. И не можех да се отърва, вече мислех да викам на помощ таксиджии. Като се отървах, видях, че ми няма джиесема.

Имам и по-сериозни поводи в миналото да не харесвам цигани. Но кой знае защо, не искам „да се изселят в Индия”. И смятам циганките за ужасно красиви жени. Най-красивата жена, която видях на 15 години, беше една циганка на село. Женена за българин, или за полубългарин-полуциганин, нещо такова. Беше зеленоока, със светла кожа, убийствена красота. Очите й проблясваха като скъпоценни камъни. Гледах я със зяпнала уста като минаваше по улицата. Нещо като младата Елизабет Тейлър в ролята на Клеопатра, попаднала на кална селска улица. Въобще не ми правеше впечатление, че е облечена като Пепеляшка, макар и прилично за едно село. Мъжът й я биеше. После чух, че му избягала с друг българин. Който сигурно също я е биел.

„Циганинът само от бой разбира”, мъдро обясняваха разни казармени мъдреци. И разказваха дълго истории как биели циганите по време на войниклъка.

Саркози подгони циганите от Франция и това

радостно възбуди тукашните ксенофоби

Дори българският премиер и външен министър се показаха като дискретни, умерени ксенофоби. Докато в Румъния протестираха за отношението към циганите, в Брюксел външният министър Младенов се изказа в подкрепа на Саркози и действията на Франция. А премиерът Борисов в същия дух каза, че имало остри становища по темата и не ...

Публикувана на 09/25/10 10:14 http://e-vestnik.bg/10040/mango-dzhango-i-siderovistite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване