10/05/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Терористичен кошмар обхваща Европа

Ройтерс


Обявяването на тревога в САЩ и Великобритания за възможни нападения в Европа извежда на преден план безпокойството, че все повече бойци откликват на отправяния по интернет призив на Ал Каида за насилие и заминават от Запад към отдалечени военни зони, за да се обучават. Непосредственият повод за обявената в неделя тревога беше разузнавателна информация, според която намираща се в планинските райони на Северен Пакистан група хора, за някои от които се предполага, че са граждани на европейски държави, е замисляла атаки срещу обекти в Европа.

Малко се знае за тази конспирация. Но изглежда заговорът е бил от типа, който според западни служители представлява най-сериозната опасност днес - използването на т.нар. саморадикализирали се бойци, които нямат предишни екстремистки прояви. Ръководството на Ал Каида, което е все по-ограничавано поради ракетните удари на американски безпилотни самолети в Северозападен Пакистан, високо цени подобни “доморасли” попълнения, тъй като те имат западни паспорти и лесно могат да пътуват в чужбина, казват експерти.

Няма точни данни, но някои експерти предполагат, че потокът от кандидат бойци към страни като Пакистан и Йемен се увеличава особено през последните две години въпреки нарасналите усилия на някои западни правителства за борба с ислямистката радикализация сред мюсюлманските малцинствени общности. “Това е сериозно явление в Европа, особено във Великобритания и Германия. Мотивите не винаги са свързани просто с ислямисткия екстремизъм, понякога хората отиват в търсене на смисъл на съществуването си или на силни усещания”, каза специалистът по сигурност и конфликти в холандския Институт за международни отношения Едвин Бакер.

Държавният департамент на САЩ в неделя предупреди американските граждани да бъдат предпазливи при пътувания в Европа. Великобритания покачи нивото на заплахата от тероризъм от “общо” на “високо” за своите граждани, пътуващи за Германия и Франция. Източници от разузваването казаха миналата седмица, че в заговора, който предизвика тревогата, са били замесени Ал Каида и близки до нея бойци, сред които може да е имало граждани на европейски страни или пребиваващи там. Те заявиха, че бойците замисляли съгласувани нападения в големи европейски градове.

“Много опасни хора”

През последните две години сред участващите в заговори за нападения рязко се увеличи броят на живеещи на Запад бойци, възприели радикални идеи от интернет форуми или след кореспонденция по интернет с твърдолинейни проповедници. Един от най-драматичните случаи от предимно неуспешните нападения и заговори на Запад беше неуспешният опит за бомбен атентат на Таймс скуеър в Ню Йорк, извършен на 1 май от родения в Пакистан американски гражданин Файсал Шахзад.

Началникът на германската Федерална криминална служба Йорг Цирке каза миналия месец, че в Германия живеят над 400 крайни ислямисти, някои от които са преминали обучение в лагери в чужбина и сред които има ядро от хора с боен опит от Афганистан. Полицията е установила увеличаване на движението на пребиваващи в Германия лица от и към лагерите.

Координаторът на Европейския съюз за борбата с тероризма Жил дьо Керков каза в петък пред Ройтерс, че заговорът е показал, че континентът трябва да направи повече, за да попречи на екстремистите да отиват да се обучават в чужбина. “Има определен брой, съвсем не незначителен брой, много опасни хора. От известно време сериозно безпокойство будят пътуванията на родени или пребиваващи в Европа лица в свързани с джихада конфликтни зони като Афганистан-Пакистан, Сомалия, Йемен”, заяви той.

Керков заяви в доклад до държавите членки на ЕС през юни, че Ал Каида продължава да бъде най-голямата заплаха за ЕС и призова за по-строг контрол на движението на потенциални терористи в ЕС. Директорът на британската служба за сигурност МИ-5 Джонатан Еванс каза миналия месец, че има сериозен риск от смъртоносно нападение и че бойците в Йемен и Сомалия се превръщат във ...

Публикувана на 10/05/10 21:25 http://e-vestnik.bg/10115/teroristichen-koshmar-obhvashta-evropa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване