10/11/10 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

След окървавения гей парад в Белград

Заплаха на екстремисти срещу гей парада в Белград

Насилието взе връх на гей парада в Белград. Равносметката след сблъсъците на полиция и противници на Парада на гордостта в Белград е 141 ранени и 207 задържани, съобщи министерството на вътрешните работи на Сърбия, цитирано от агенция Бета. Ранени са 124 полицаи и 17 демонстранти, включително един швейцарски гражданин, участник в гей парада, който не следвал напътствията на организаторите и се е движел извън охраняваната зона. Сред задържаните пък имало 54 малолетни.

В самия гей парад в парка “Манеж” са участвали около 1000 души, които преминали без никакви инциденти по планирания маршрут. Противниците на шествието, които участваха в стълкновенията с полицията, са били около 6000. Демократическата партия на Сърбия и Сръбската радикална партия обявиха, че най-голяма отговорност за насилието по улиците на Белград в неделя носят държавните органи, съобщи белградското радио Б-92. Според Сръбската прогресивна партия причина за сблъсъците е липсата на перспектива пред младите хора, а Либерално-демократическата партия поиска специално заседание на парламента по този повод.

Сръбската радикална партия съобщи, че държавните власти носят пълна отговорност за вчерашното насилие, тъй като не е трябвало да разрешават провеждането на парада, за който се е знаело, че носи висок риск. Насилието бе осъдено и от Демократическата партия на Сърбия, която също добави, че най-голяма отговорност за това носи властта.

Сръбските власти вчера взеха необходимите предохранителни мерки и действаха професионално и въздържано. Това заяви говорителка на Катрин Аштън, върховен представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността. Според нея Европейският съюз защитава категорично принципите за свобода на събиране и на изразяване, на уважението на сексуалната ориентация на гражданите и тези принципи не бяха нарушени вчера в Белград.

По-рано, позовавайки се на официален представител от ЕС, АП съобщи, че провалът на Сърбия да предотврати антигей размириците може да повлияе негативно върху стремежа на страната да се присъедини към Европейския съюз. Докладчикът за Сърбия на Европейския парламент Йелко Кацин заяви, че антигей размириците “показват липсата на елементарна” толерантност към правата на малцинствата в Сърбия и “неефикасността” на държавата в предотвратяването на подобна тенденция.

“От Белград бе изпратено много лошо послание”, което може да повлияе негативно на стремежа на страната да се присъедини към ЕС, заяви словенският евродепутат. Гей парадът бе разглеждан като най-големият тест за сръбското правителство, което обеща да гарантира правата на човека. Според полицията екстремистите са били “изключително добре организирани и синхронизирани” и размириците “не са се случили спонтанно”. Антигей активистите нападнаха с коктейли “Молотов” и централата на управляващата прозападна Демократическа партия, както и сградата на държавната телевизия и офисите на други политически партии.

По БТА

Публикувана на 10/11/10 21:15 http://e-vestnik.bg/10160/sled-okarvaveniya-gey-parad-v-belgrad/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване