09/30/11 21:31
(http://e-vestnik.bg/)

Възможен ли е гей парад в Сърбия - опитите продължават

в. Време

Заплаха на екстремисти срещу гей парада в Белград

Във въпроса за гей парада се пречупват отношението на обществото към насилието на по-силните над по-слабите, смисълът на всички проведени досега реформи и най-важното - способността на държавата да защити самата себе си и собствените си закони. Защото ако държавата не е в състояние да реши този единствен въпрос, как ще се справи с неизвестността на изборните резултати, с косовския въпрос и напредъка към Европейския съюз!

Датата, на която е планиран Парадът на гордостта 2011, 2 октомври, вече наближава, а спекулациите за това дали тази година той изобщо ще се състои стават все по-интензивни. Последният опит за “апел” към организаторите да се откажат от парада дойде от министъра на вътрешните работи Ивица Дачич. Той каза, че за полицията ще е по-добре предстоящият гей парад в Белград да не се състои, защото миналата година полицията, както той каза, е платила най-високата цена. “Полицията винаги плаща най-висока цена, не само финансово, но и физически.

Миналата година бяха ранени много полицаи”, каза Дачич пред журналисти в Белград. Той каза още, че ако полицията се ръководеше от оценките за сигурността, гей парадът щеше да бъде обявен за събитие с висок риск и щеше да се мисли за отмяната му. “Не е работа на полицията да взема решения дали някое събиране трябва да се състои или не”, каза Дачич. Не е чудно, че полицейските синдикати се произнасят за гей парада, защото официално становище на държавата не съществува, добави Дачич и отново призова държавните органи и обществото да се произнесат за Парада на гордостта, като изтъкна, че това е политическо събитие от голямо значение за държавата и затова е получил от Европейската комисия и Европейския парламент писмо, в което се напомня, че тези два органа внимателно наблюдават организирането на парада.

Тук има и послание за гражданите: парадът е политическо събитие, което се наблюдава от Европейската комисия и Европейския парламент. Това последното звучи като извинение за гражданите, че в тяхната страна ще има гей парад. Държава, която през октомври очаква положителна оценка на Европейската комисия за напредъка в евроинтеграцията, се извинява на гражданите, че напредва! Пълното разминаване със съществения момент, че реформите се правят за доброто на гражданите и обществото, а не защото без тях Европейският съюз няма да ни приеме в семейството си, както и много пъти досега, се подразбира.

Кой не получи послание от министър Дачич? Единствено тези, пред които всички мълчат и се отдръпват - насилниците. И във връзка с това пак трябва да се върнем на Европейския съюз, с чието съществуване властите оправдават много свои действия, дори и приемането на отделни закони. На страниците на “Време” бе повторено няколко пъти, но атмосферата в навечерието на тазгодишния Парад на гордостта показва, че трябва да се повтори още веднъж: държавата Сърбия прие през 2009 г. закон за забрана на дискриминацията, който изрично забранява дискриминацията на базата на сексуална ориентация, а конституцията гарантира на гражданите правото на свобода на публичните събирания.

Единството и силата на една държава се определят от нейните закони и механизмите за прилагането им, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване