10/11/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Турция пред стените на Шенген

Снимка: Юръп юнайтед

Учен от северозападния окръг Самсун в Турция казва, че не е успял да присъства на научен конгрес, защото консулството на държава членка на Европейския съюз, в което той е кандидатствал за шенгенска виза, се е забавило с връщането на паспорта му. Друг учен от град Болу казва, че повече няма да посещава научни конгреси в определени държави. Адвокат с блестяща кариера в Турция, чиито съпруга и две деца, както и цялото семейство живеят в Турция, е бил шокиран, когато държава членка на ЕС им е отказала издаването на шенгенски визи с обяснението, че е възможно кандидатът за виза “да се установи” в съответната европейска държава.

Тези разкази са на жертви на Шенген, които са споделени анонимно за социологически агенции в рамките на започналия през ноември миналата година общ проект на Фондацията за икономическо развитие и Европейската служба за граждански действия, подкрепен от турския Съюз на камарите и стоковите борси (ТОВВ). Проектът е започнал с отварянето на гореща линия за кандидатстващите за визи, които искат да се оплачат от безсмислените процедури, на които са подложени. Фондацията за икономическо развитие наскоро публикува доклад със събраните данни от горещата линия и социологическите агенции заедно с подробна статистическа и правна информация за визите.

Докато някои известни западни столици се затрудняват със справянето с нелегалните имигранти, които са успели да влязат в държавата без каквито и да било визи, съюзът се опитва да попречи на влизането на онези, които просто искат да видят няколко музея и да се върнат обратно в родната си страна. Всяка година в държавите членки влизат между 500 000 и един милион нелегални имигранти. Държавите, които очевидно не са достатъчно ефективни в осигуряването на границите си срещу хората от третия свят, правят всичко възможно да попречат на влизането на хора, които не се вълнуват чак толкова дали ще посетят Европа, ако усилието за тази цел е твърде голямо.

Когато бъдат обвинени, че изискваните 60 евро за процедурата по издаване на шенгенска виза са твърде много пари, европейските представители казват, че тези средства покриват по-малко от половината от техните разходи по издаване на визите. Това може би е така, но парите, които биха могли да се вложат по-добре в осигуряването на границите, се харчат за армия от бюрократи, които да държат вън от Европа турците, които все по-малко желаят да я посетят. Според европейски официален представител, пожелал да остане анонимен, тази политика се базира на ирационалното и абсолютно нелепо убеждение, че всеки в Турция иска да се премести в Западна Европа.

Това може да е новина за западноевропейците, но не и за нас. Всъщност много хора тук сега съзнателно се опитват да не пътуват в Европа - някои просто защото не искат да се занимават с издаването на документи, а други - защото искат да покажат позицията си, освен ако не е абсолютно необходимо да пътуват в шенгенската зона. Вярно, Париж е красив, но според повечето хора не си заслужава това голямо усилие.

Турчин, който работи в Измир, казва: “Не искам да пътувам в Европа, защото трябва да се вадят много документи за Шенген”. Наистина, всеки разумен човек би преминал през това изпитание, само ако е въпрос на живот и смърт. Процедурата е страшно дълга, бюрокрацията е обезсърчаваща, а таксите, които трябва да се заплатят за визата, са неоправдано високи. Първото оплакване от страна на повечето хора е че посолствата и консулствата не връщат нито един от оригиналните документи, които се изискват съгласно процедурите за издаване на виза. Има също така многобройни обвинения в “сделки” между посреднически фирми и обикновени служители в посолствата, което явно пълни джобовете на персонала на посолството.

На ...

Публикувана на 10/11/10 21:20 http://e-vestnik.bg/10163/turtsiya-pred-stenite-na-shengen/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване