10/17/10 22:27
(http://e-vestnik.bg/)

С предизвикания фалит на “Мостстрой” Васил Божков обезсмисли българската борса

Богатият колекционер Васил Божков. Снимка: Булфото

Фирмата “Мостстрой” АД на олигарха Васил Божков обяви фалит и по този начин завлича стотици дребни акционери, които са купили акции от перспективната фирма, която е част от консорциум, който ще строи магистрала “Тракия”. Причините за фалита са неясни, според повечето наблюдатели той е изкуствен и е с цел основният притежател на дружеството да спечели за сметка на дребните акционери. Но същевременно този фалит компрометира българската фондова борса и поставя под въпрос занапред дали въобще да се купуват акции от български дружества на нея.

По-долу e-vestnik пуска анализ по темата от блога на eagleeye (б. р. - орлово око), който запълва мълчанието на българските медии по случая.

Васил Божков преди малко повече от година и половина безпроблемно си гласува премия от близо 4 млн. лв. от холдинг “Пътища” АД, което остана незасегнато от закона (виж тук). Миналия месец пък с лекота лиши холдинг “Пътища” от част от основните му дружества чрез разводняване на капитала им (виж тук). Законът остана сляп, защото между тези дружества и холдинга има междинна компания, която не е публична и съответно специалните закони не важат за нея.

Внасянето на молба за несъстоятелност на “Мостстрой” АД е още един легален начин за ограбване на миноритарните инвеститори. Дружеството „просто“ не може да си обслужва задълженията и е изпаднало в несъстоятелност, което изплаши повечето инвеститори да си продадат акциите в пъти по-евтино. Компанията имаше множество възможности да оздрави баланса си, например, ако беше увеличила капитала си през изминалите години. Божков и сега може да увеличи капитала й, ако иска, както направи с дъщерните дружества на холдинг “Пътища”. А можеше и изобщо да не се стига до такава задлъжнялост, в случай че бизнесът не върви.
Основните активи на дружеството са дълготрайни материални активи (основно пътностроителна техника, земя и др.), като излишните можеха да се продадат и по този начин да се намали дълговото бреме.

Странни са и хроничните загуби на “Мостстрой”. Така излиза, че пътностроителният бизнес не е печеливш. Защо ли тогава има толкова ожесточена битка при всеки търг? Магистрала “Тракия” отдавна щеше да бъде построена, ако не бяха неистовите апетити на различни кръгове. Толкова ли много кандидати за загуби има?! Или може би “Мостстрой” е хронично източвано!?

Божков има силен мотив да доведе “Мостстрой” до фалит. След като източи компанията, сега може да изкупи акциите за жълти стотинки, докато в бума на пазара през 2007 г. те струваха днешни близо 60 лв. за акция! Ако трябваше тогава да окрупни дела си в компанията, това щеше да му струва десетки милиони лева. Сега цялата операция ще му струва 1-2 млн. лв. Ако пожелае, с търгово предложение на символична цена може да отпише дружеството от борсата, след това да увеличи капитала с няколко милиона лева, спестени от евтината придобивка, и да оздрави дружеството. Все пак то не е преставало да работи, а наскоро спечели и интересна хапка от строителството на магистрала “Тракия”. Изобщо, строителството и ремонтът на пътища в България тепърва предстои, все нещо ще има и за “Мостстрой”. Но миноритарните акционери няма да видят нищо от това и законът няма да ги защити! Същото може да стане и с холдинг “Пътища”!

Васил Божков (вдясно с пурата) и Иван Славков (вляво) гледат мач по времето, когато хазартния бос и собственик на Еврофутбол беше собственик и на футболен клуб ЦСКА. Снимка: Булфото

Божков явно е научил някои финтове от времето, когато се занимаваше с футбола в България. С този своеобразен хеттрик той финтира и направи за смях ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване