10/28/10 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

1. Бат’ Петьо Балкантуриста: Как открихме Златни пясъци; Чехите ни направиха туристическа страна

Петър Дойчев. Снимка: личен архив

Биографията на Петър Дойчев – бат’ Петьо се покрива с тази на “Балкантурист”. Роден е в Бургас 1924 г. Започнал работа през 1946 година като бюфетчик във Варненската сладкарница “Палма”, Петър Дойчев е бил и администратор, и екскурзовод, и управител на първия хотел на „Балкантурист” – “Роза” в курорта “Св.Св. Константин и Елена”, и на група хотели в Златни пясъци. Назначен е на работа в “Балкантурист” на 1 април 1948 година, малко след основаването му, а по-късно дълги години работи като главен специалист в Държавния комитет по туризма. Ето и неговия разказ за историята на “Балкантурист” и как Западът е прониквал в България по времето на Желязната завеса.

“Желязната завеса, Берлинската стена бяха паднали преди политическото им разрешение. На нашите курорти се срещаха майки, бащи, братя и сестри от двете Германии, провеждаха се световни конгреси на философи, астронавти, стоматолози и други. В туризма няма политика, границите са паднали, няма малък и голям, черен и бял или жълт – туризмът това е човека, равен, с начина си на живот, дори и проява на капризи…

Моите родители са от Сливен и двамата са били деца на заможни хора. Записаха ме в немското училище, но баща ми имаше магазинче, в което шиеше костюми и още от 10-годишен чиракувах при него. Там се запознах с Петко Тодоров – един от моите ръководители в туризма по-късно.

През моята младост туризмът беше „Ойларипи“ на Алеко Константинов - манерката, раничката и хляба в торбичка. Във Варна имаше индивидуални, частични посещения на унгарци, чехи и по някой германец, но с това се изчерпваше всичко. Отначало нямаше курорти. „Св. Св. Константин и Елена“ е първата люлка на туризма в България. Паралелно се развиват двата вида туризъм в България – на Алеко Константинов и на Янчо Кабаивански (б. р. – директор-основател на “Балкантурист”, той е измислил и името на организацията).

Първият е с раничката по баирите – „Опознай Родината, за да я обикнеш”. Тогава имаше неохраняеми хижи, в които човек можеше да влезе, да си почине, да намери захар, вода, чаши, чинии и пишеше: „Както го намираш, така го остави. Захарта е там, чаят е там, чашите са там“. Няма хижар, няма никой. Влизаш, взимаш си чаша, правиш си чай на спиртника, вадиш си от торбичката храна, хапваш, а после миеш всичко и го оставяш на мястото му. Какви времена бяха! Туристи и други доброволци ходеха да зареждат хижите. Това беше. Другият вид туризъм е индустриалният – който започна Янчо Кабаивански.

Аз заварих хотелиерството със сламени дюшеци, железни легла, частни квартири и хотел-пансиони. Хората, които имат по-големи къщи, през лятото дават под наем една-две стаи и разрешават на гостите да ползват и кухните им, за да си готвят.

През 1948 година посрещнахме първите чехи във Варна. Разквартирувахме ги аз и моят началник Станко Вълчанов. С една магарешка каруца разнасях чаршафи и одеяла, защото след войната, през 1948 година, хората нямаха спално бельо и се съгласяваха да дадат подслон на чехите, само при условие, че им дадем чаршафи.

Туризмът е шпионаж, чехите пробиват статуквото

По онова време туризмът не бе желан. Казваха: „Където има туризъм, има и шпионаж, затова в соц-страните няма да развиваме туризъм “. Виновник България да започне да развива туризъм е Клемент Готвалд – председател на чешката комунистическа партия и министър-председател на Чехия. До 1947 година електроцентралите и захарните заводи в България са били чешки, но Георги Димитров ги национализира. Готвалд му казва, че иска компенсации, а България няма пари, с които да плати. Тогава Готвалд предлага, вместо с пари, дългът да бъде изплатен с почивки на хора от чешката интелигенция по ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване