11/11/10 15:56
(http://e-vestnik.bg/)

Рим. Ноември. Вино на площада, фиатчета и “Веспа” + фотогалерия с пишки

Продължение - виж първа част Рим, ноември, Dolce vita + фотогалерия

Римски войник на площада “Фонтана ди Треви” си иска парите от туристи, които са се снимали с него. Снимка: Иван Бакалов

До календарите с папата в магазинчетата за сувенири в Рим се продава малък календар за 2011 г. с подбор от 12 фалоса от античното изкуство. Il Pisello - “Пишката” - е написано на календара отпред (виж фотогалерията с пишки най-долу, тук започват други истории за Рим, “по-софт”).

По света има около 1 млрд. католици. Поне 1% от тях идват всяка година да видят Рим и папата. Виждат се навсякъде из града. Забавлявах се да гледам как една японка монахиня с черна одежда снимаше приятелите си пред фонтан на пиаца „Навона” със съвсем модерен японски фотоапарат. Католическият туризъм е само малка част от тълпите, които идват тук. Всички са любопитни да видят Ватикана.

Да идеш в Рим и да не видиш папата… Е, дойдох и не го видях. Бойкотирах го. Докато той се показваше на площада във Ватикана пред любопитно множество от туристи и богомолци, аз снимах из тесните римски улички и пиех капучино след капучино. Истинско, а не блудкава боза с кафе “Нова Бразилия” (за който не знае - то всъщност не е от Бразилия, а от Индонезия – индонезийска робуста). И най-евтиното капучино в Рим (за 80 цента) е хубаво. Нещо има в майсторлъка при правене, не е само до кафето. Отново за любителите на цените - почти навсякъде капучиното е по 1 евро, ако го пиеш на крак на бара или в пластмасова чашка. В някое кафене на маса на пиацата може да го пиеш и за 3-4 евро… С цигара – само на маса отвън. Вътре – виетато фумаре – навсякъде е забранено.

И пак пица, спагети – все тесто, много вредно, против всякакви диети. Ама вкусно. И по-добре да не сравнявам с българските опити в италианската кухня.

Уличен музикант свири край ресторантче на малка улица. Снимка: Иван Бакалов
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване