11/13/10 08:27
(http://e-vestnik.bg/)

Рим. Ноември. Кавалиере, Генерала и Маестрото + фотогалерия

Продължение - виж Рим. Ноември. Вино на площада, фиатчета и “Веспа” + фотогалерия с пишки

Снимка: Иван Бакалов

Народът на Рим е най-много в метрото. Римското метро има само 2 линии, за разлика от повечето европейски столици. Но влаковете са много начесто, отвътре са по-широки от софийските с поне половин метър, въпреки, че са на същия стандарт релси. По тихи са и много по-бързи. 15 спирки за 20-22 минути. Който иска, да засече в София - почти два пъти по-бавно е. Софийските мотрисите са и по-шумни, малко като правени като с чук - руски са, но софиянци си ги харесват, не са виждали други. Усмихнатият кмет на София преди години купи 28 нови руски мотриси за 7 спирки на метро, въпреки че имаше 56 стари - от първите. И няма конкурс, няма това-онова. Усмихнат е той.
Хеле пък да сравняваме с метрото в Париж, където по някои линии имат не само влакове с железни колела, ами и с гуми до тях - съвсем безшумно се движат.

Римското метро не е най-чистото и приветливо в света. Софийските метростанции са по-просторни, защото са строени по стари съвейски тоталитарни стандарти да бъдат и убежища при атомна война. В Рим не са били толкова предвидливи – има по-тесни пешеходни тунели и връзки между двата перона в двете посоки. Но метрото е с голям капацитет. Тълпи се стичат и изкачват по безкрайни стълбища и пътеки, на някои места тунелите са на дълбочина около 30 метра надолу. Ако някой помни филма на Фелини „Рим”, в един епизод машината, която копаеше метрото проби някаква стена и влезе в зала на древноримска постройка. Пред очите на работниците красиви стари стенописи избледняха и изчезнаха от нахлулия свеж въздух. Метрото тук е дълбоко и заради археологическите пластове. В София нямаше такива скрупули. Направо си го копаха отгоре от Обеля до площада при ЦУМ. Чак после от немай къде пуснаха подземна машина.

Типично рестрорантче в Рим. Снимка: Иван Бакалов

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване