12/11/10 08:00
(http://e-vestnik.bg/)

Наследството на ДС: От българската Мата Хари до сивия кардинал Спас Русев

Румяна Угърчинска. Снимка: личен архив

Б. р. - Румяна Угърчинска е разследваща журналистка и преподавателка в Парижкия институт по криминология (виж повече тук). Тази година бе удостоена с наградата „Черноризец Храбър” на Съюза на издателите за документалната книга „Истината за атентата срещу Йоан-Павел II” (ИК “Милениум”).

Румяна Угърчинска казва за премиерната си книга „КГБ&сие”, че е плод на тригодишни усилия - издирване на документи, срещи, разговори, справки, обобщения. “Целта ми беше да покажа до каква степен тайните служби са се сраснали с икономиката на страните от бившия социалистически лагер

и така продължават да диктуват правилата на играта.” Тя споделя още, че във Франция, където първоначално е публикуван трудът й, четивото буквално е разбунило духовете. В българското издание на “Милениум” е включен специален предговор от Ив Боне - бивш директор на френското контраразузнаване в годините на студената война.

Някои от въпросите, засягащи България, на които отговаря Угърчинска, са: Какво се крие зад секретната операция „Нева”? Какви са връзките на руските мафиоти Корейчик и Япончик със София? Кои са хората на руската мафия у нас? Имал ли е резиденти Чаушеску в родната Държавна сигурност? Имало ли е къртици в българските служби по времето на Желязната завеса? КГБ умря, а какво се случи с руските шпиони по нашите географски ширини?

Румяна Угърчинска, Ив Боне и издателите от “Милениум” ще представят книгата „КГБ&сие” и новите разкрития на авторката на пресконференция на 16 декември. Предлагаме откъс от книгата в превод на Гриша Атанасов.

По-дискретно, но не по-малко ефективно, българският КДС също прибягва към услугите на достойните наследнички на Мата Хари. През 1985 г., когато Комитетът за държавна сигурност си е спечелил репутация, сравнима с ЩАЗИ и КГБ благодарение на случаи като българския чадър или атентата срещу папа Йоан Павел II, една съблазнителна агентка на комитета кара шефовете на НАТО да си изгубят съня.

Гинка Гранатова се представя за унгарка и политическа емигрантка в Белгия. Тя е отворила гостоприемно нощно заведение край Монс, където се намира главната квартира на силите на НАТО в Европа. В сполучливо наречения „Лъки бар” красивата млада жена с дълга черна коса посреща клиентела от офицери, които утешава охотно в постелята и изслушва техните лични и професионални откровения. Американските представители в обединените сили на НАТО са особено привързани към заведението.

Аферата вероятно е щяла да продължи още известно време, ако един ден френски полицай, командирован в Белгия, не решава да прекара вечерта тъкмо в „Лъки бар”. Той веднага разпознава младата българка, която е срещал преди години под друго име и друга националност в един бар на улица „Сен Доминик” в Париж, където е привлякла вниманието на ДСТ. При разследването на случая контраразузнавателните служби на НАТО научават, че Гинка под различни псевдоними е обиколила множество барове в Турция, Западна Германия, Франция и Белгия, все разположени близо до американски военни съоръжения. На шестдесетина военни и бивши клиенти на красивата българка им се налага да обяснят характера на връзките си с агентката Гранатова, която бързо е депортирана в родната си страна.

Не така фриволна, но също толкова опасна е историята на госпожица М. Д., агент за връзка на българската НРС (наследила Първо главно управление на КДС, което отговаря за външно разузнаване) в консулството в Мюнхен, която предизвиква смут в отношенията Изток-Запад в края на 2003 г., тъкмо когато България е официално поканена да се присъедини към НАТО.

На 9 октомври по искане на прокуратурата на Карлсруе полицията задържа Инго Ш., агент на БНД, Bundesnachrichtendienst, немското външно разузнаване, със седалище в Пулах. Той е заемал отговорен пост в балканския отдел на службата. Веднага е обвинен по ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване