12/13/10 01:11
(http://e-vestnik.bg/)

Професори от цял свят пишат на Бойко и Цецка. Обясняват като на деца какво е наука

Бойко Борисов и Цецка Цачева. Снимка: Сайт на ГЕРБ и София фото ейджънси

Учени от цял свят, сред които 5 нобелови лауреати (до събота) и 4 носители на наградата „Фийлдс” (наричана още Нобелова награда за математика), са подписали писмо в защита на българската наука.

Професори и доктори на науките от цял свят са написали и лични писма до премиера Борисов и председателката на парламента Цецка Цачева, с които им обясняват, че е огромна грешка орязването на бюджета за БАН и науката в България (виж извадки от писмата по-долу).
Писма до премиера Борисов са писали и цели научни организации. Отделно има писма в подкрепа на БАН от най-авторитетните академии и научни общества в света (виж по-долу).

Нобеловите лауреати, подписали писмото, са:
Андре Гейм, носител на Нобелова награда по физика 2010 (заедно с Константин Новоселов). В момента работи в Манчестърския университет във Великобритания.
Дейвид Грос, носител на Нобелова награда по физика 2004 (заедно с Хю Дейвид Полицър и Франк Уилчек). В момента е директор на катедра по теоретична физика в Калифорнийския университет, Санта Барбара, Калифорния.
Алексей А. Абрикосов, носител на Нобелова награда по физика 2003 (заедно с Витали Гинзбург и Антъни Легет). В момента работи в Националната лаборатория Брукхейвън, в Ъптън, щат Ню Йорк.
Жорес И. Алферов, носител на Нобелова награда по физика 2000 (с Херберт Крьомер и Джак Килби). До 2003 е директор на Физико-техническия институт А.Ф. Йоффе към Руската академия на науките.
Шелдън Глашоу – Нобелова награда по физика 1979 (заедно с Абдюс Салам и Стивън Уайнбърг)

Много на брой големи авторитети в един глас дават само един съвет: не разрушавайте науката. Всички споменават за добрата оценка на БАН, дадена от ALLEA (Европейска федерация на академиите на науките) и ESF (European Science Foundation - Европейска научна фондация), и за това, че БАН е водещият български център за научни изследвания. Учените също са единодушни, че лесно и бързо се разрушава, но трудно и бавно се създава продуктивна научноизследователска база.

Под писмото, публикувано на български и на английски в сайта http://www.science.nauka2010.com/ са се подписали общо над 6000 учени от цял свят и България.
Сред хората, които подкрепят науката и БАН, са някои от най-известните имена в различни области и водещи в своите научни специалности от институти и лаборатории като ЦЕРН, Швейцария, университети като Харвард, Оксфорд, Принстън, Колумбия и др.

Българските умове по света

Най-зебележителен е отделен списък от близо 500 български учени-емигранти в Америка, Европа и другаде по света, които работят в тамошни университети и институти. Те са написали свое отделно писмо.

От списъка на учените емигранти човек изненадващо добива представа как българските умове са се пръснали във водещи световни университети като: Харвард, Калтек (California Institute of Technology), Принстън, университета Колумбия, Кеймбридж, Оксфорд, Гьотинген, университетите Браун, Джонс Хопкинс, Макгил и мн. др., Парижката обсерватория, включително университети и нститути в Австралия, Бразилия, Хонконг и др. - виж целия списък тук.

Те са избрали да правят научна кариера в чужбина, поради оскъдните условия у нас, но с подписа си подкрепят да се запази и сегашния мизерен бюджет за науката в България.

В писмото те казват (то се разпраща на английски в научните общности по света):

„…С малки изключения, изследователският потенциал на страната е концентриран в институтите на БАН и Софийския университет. С около 17% от изследователите в страната, БАН сам дава 60% от научните резултати, а 30% идват от Софийския университет.

…Академията е доведена до колапс. През тази година 700 изследователи са напуснали Академията, а малкото останали млади хора със заплати намалени до минималната, са готови да напуснат масово.

…Поразително е да ставаме свидетели как страна член на ЕС с уважавана ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване