12/13/10 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Румънското правителство се крепи едва-едва

Министър-председателят на Румъния Емил Бок закрепи нестабилното си правителство макар мерките му за бюджетни икономии да навредиха на популярността му и сега може да посрещне предстоящия вот на недоверие в парламента с оптимизъм. Правителството оцеля тази година в два вота на недоверие. При втория вот през октомври гласовете на опозицията срещу кабинета бяха с 18 по-малко спрямо предишното гласуване, което предполага, че кабинетът може да остане на власт и да прокара закони, които да предотвратят блокирането на заема от 20 милиарда евро, предоставен от Международния валутен фонд и други финансови институции.

След като оряза заплатите в държавния сектор и повиши данък добавена стойност, което ще доведе до свиване на икономиката и тази година след 7-процентния спад през 2009 година, Бок е изправен пред трудната задача да си върне доверието на избирателите. “Ако икономиката започне да се съвзема, те ще обявят победа. Това е най-голямата им надежда, че може да имат добра 2011 и икономиката ще започне да се възстановява”, казва Даниел Хюит от Барклис Кепитъл в Лондон.

Румъния трябва да приеме бюджета за догодина и законодателство, което да направи заплатите в държавния сектор по-прозрачни до края на 2010 година, за да спази ангажиментите си пред МВФ. Опозицията съобщи, че ще възпрепятства закона за заплатите с вот на недоверие, вероятно идната седмица. Ако приеме тези закони и оцелее при вота на недоверие, правителството не само ще запази средствата от заема - което е необходимо за запазване на доверието на инвеститорите, но и ще подобри шансовете си за ново споразумение с МВФ.

В дългосрочен план демократ-либералите на Бок, които имат нестабилен съюз с етническите унгарци и с независими депутати трябва да спрат рязкото падане на рейтинга си, за да запазят шансовете си за изборите, които трябва да се произведат в края на 2012 година. Те може да се възползват от неразбирателството между опозиционните Социалдемократическа и Националнолиберална партия, които трябва да работят заедно, ако искат да постигнат несъществуващото в момента мнозинство в парламента.

“Политическите противоборства се засилиха в основната опозиционна партия. Изглежда все по-малко е разбирателството между нея и другата значима опозиционна партия - на либералите”, казва Николайе Александру Кидесчук, икономист в АйЕнДжи. “В резултат на това на управляващата коалиция може да й е по-лесно да прокара важни закони в парламента, а това значително ще засили шансовете за получаване на следващия транш от МВФ”.

44-годишният Бок е познат като добър мениджър от времето, когато беше кмет на трансилванския град Клуж - в момента бизнес център на високотехнологични фирми като “Нокия”, който някои анализатори наричат “Силиконовата долина” на Румъния. Като министър-председател той въведе строги мерки за бюджетни икономии, за да свие бюджетния дефицит до 4,4 на сто от БВП догодина от 6,8 на сто тази година и 7,2 на сто през 2009 година. Икономиката тази година ще се свие с около два процента, а за догодина се очаква ръст от 1,6 на сто, което може да покачи доверието в Бок - в момента 10 на сто.

“Шансовете Бок да се остане на премиерския пост до следващите парламентарни избори през 2012 година продължава да са доста добри”, казва Гай Бъроу, партньор в консултантската фирма Candole в Букурещ. Новият вот на недоверие може да се отрази на фондовите борси и да увеличи застраховките на държавните облигации на Румъния, което поставя сериозни въпроси за способността на Румъния да предотврати блокирането на заема от МВФ. Букурещ, който досега е получил около 16 милиарда евро от заема, все още се нуждае от споразумението, защото се опитва да продаде дълга на приемливи лихви.

Разединеният парламент и исканията на коалиционните партньори - като тези на етническите унгарци за образование на унгарски език, мярка, на която ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване