12/14/10 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Нацисти под стените на Кремъл

Расисти вилнеят в Москва
Събиране в памет на убит запалянко прерасна в масови безредици под стените на Кремъл. Над 10 000 членове на екстремистки организации нападнаха силите на реда с викове “Русия за руснаците”, “Смърт на черните” и “Бий евреите”. Снимка: Иля Варламов

Манежният площад в Москва се превърна в полесражение, където войнстващи футболни агитки се сблъскаха с милицията. Има ранени и от двете страни, пострадаха и случайни минувачи с кавказки произход от Кавказ, пише руският в. “Комерсант”. Неразрешената протестна акция против “етническата престъпност” бе организирана след убийството в Москва на футболния фен Егор Свиридов, застрелян на 6 декември при сбиване с кавказци. Според “Комерсант” обаче тя е била само формална причина за сблъсъка с органите на реда.

Под заглавие “Нацисти край Кремълската стена” “Время новостей” описва сцената като “добре организирано противопоставяне между разярена тълпа и милиция, съпроводено с масов побой над всички “неруснаци”, озовали се наблизо”. Досега подобни сцени изглеждаха немислими - стотици, може би хиляди вдигнати ръце отправяха фашистки поздрав към Кремъл с викове “Русия за руснаците”, пише вестникът.

Сред феновете в Русия има вече хиляди десни екстремисти, възприели идеите на “здравия” национализъм. Водачите им са взели на въоръжение политически лозунги от рода на: “Всичко е прогнило, полицейската държава е смазала всички, а мангизите са разяли властта”. Те са агресивни, многобройни и официалните фенклубове не ги контролират, изтъква “Комерсант”.

Националистите се опитват да разцепят част от руското общество, твърди “Известия” и се пита: “Как да не допуснем превръщането на народа в тълпа?” “Ведомости” сочи като виновници за погрома “футболни фенове и ултрадесни радикали”. Кремъл предупреди, че може да се наложат поправки в руския закон за митингите. Събитието е опасно с това, че прави възможно самото явление на погрома и саморазправата, заявява за “Ведомости” Марат Гелман от Обществената палата на Русия. Според него, виновниците фактически са получили правомощия от слабата държава да раздават правосъдие.

По принцип милицията би могла да действа много твърдо, дори жестоко. Всички предпоставки за това бяха налице. А и средствата също. Очевидно е обаче, че ръководството на столичното управление предпочита да не размахва сабята, по-точно палката, при всеки повод, а да разговаря с московчани. Началникът на московската милиция Владимир Колоколцев “лично влезе сред тълпата, разговаряше честно с хората и отговори на всички въпроси”, подчертава “Росийская газета”.

Още по-смайваща бе реакцията на властите. До снощи не бе образувано нито едно наказателно дело. Но дори само кадрите от събитието, качени в Интернет, дават възможност да преброим десетки случаи на побой, разпалване на расова омраза, нанасяне на телесни повреди, нападения срещу представители на властта или банално хулиганство, недоумява изданието.

Хипотезата за тайни организатори ни повежда по хлъзгава пътечка към гадаене кой стои зад всичко, пише “Труд”. Дали става дума за опозицията или за “влиятелни привърженици на Медведев, пожелали да поразвалят имиджа на путинската стабилност?” “Ако оставим настрана тези сложни конспиративни версии, остава най-простата и най-неприятна: акцията е била стихийна”, пише изданието. “Цялата власт се оказа безсилна. Кремълските “силовици” изглеждаха слабаци”, констатира “Труд”, цитиран от Би Би Си.

Диаспорите в Москва получиха предупреждение, че руска съпротива има. Руската общност показа, че е готова да се брани, заяви за “РБК дейли” московският политолог Алексей Мухин. Има усещане за подмолно нарастващо недоволство и конфликт, включително в междуетническата плоскост, коментира пред “Независимая газета” Николай Петров от Московския център “Карнеги”.

“Според мен, ако властта бе реагирала публично, когато убиха футболния фен, това нямаше да стане. Властта обаче пусна задържаните след онова първо сбиване и така демонстрира, че ако няма активен натиск срещу нея, тя няма да прави нищо. Или ще прави неща, смятани от хората за несправедливи”, добавя руският експерт.

По БТА

Публикувана на 12/14/10 22:45 http://e-vestnik.bg/10613/natsisti-pod-stenite-na-kremal/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване